Let’s talk about sex!

Vrouwen in de sprekersbranche over meer vrouwelijke sprekers op het podium

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Laten we vandaag eens praten over de sprekers van morgen. En dan met name over hun geslacht. Want we zien doorgaans veel meer mannelijke sprekers op het podium dan vrouwelijke, zeker als het gaat over een onderwerp als technologie. Dit terwijl diversiteit momenteel een hot topic is.

Hoe komt het dat vrouwen minder vaak op het sprekerspodium staan? Wat kunnen we eraan doen? En waarom is het eigenlijk belangrijk? Dat zijn een boel vragen! We stellen ze aan twee vrouwen die de klappen van de sprekerszweep wel kennen: Maartje IJzerman, directeur van Sprekershuys, en Jessika Lynch, coach en curator bij TEDxAmsterdam, daarnaast mede-oprichter van WomenTalkTech.

Waar blijven de vrouwelijke sprekers?

Maartje: “Het zit een beetje in de aard van het beestje, vrees ik. Vrouwen zijn vaak iets minder trots en minder op de voorgrond. Je moet natuurlijk wel een ego hebben dat het prettig vindt om op het podium te staan. Bovendien is spreken keihard werken op onregelmatige werktijden, dat is lastig te combineren met het moederschap.”

Jessika: “In Nederland is de balans schever dan in andere landen. Soms is de vraag er bij organisatoren wel, maar schuiven de bedrijven toch weer een mannelijke spreker naar voren, omdat die hier vaker een leidende functie hebben in het bedrijf. Bij tech bedrijven is dat verschil al helemaal duidelijk. En dat is een gemiste kans die snel een herkansing verdient, want technologie raakt tegenwoordig bijna aan alle andere onderwerpen.”

Waarom moeten we dat willen, meer vrouwelijke sprekers?

Maartje: “Je hoort mij niet zeggen dat er iets moet. Wel hebben vrouwen andere eigenschappen dan mannen. Ze brengen toch vaak iets anders, en op een andere manier. Een man-vrouwverhouding van fiftyfifty is denk ik een utopie, maar je kan als organisator inhoudelijk wel meer bereiken als je meer balans hebt in je sprekerspool.”

Jessika: ”Uit vele onderzoeken blijkt dat diversiteit goed is voor innovatie. Als je een meer diverse groep sprekers op het podium hebt staan, krijg je steeds weer andere perspectieven op het onderwerp en daarmee meer vernieuwende inzichten. En met diversiteit doel ik niet alleen op vrouwelijke sprekers, maar ook op sprekers van een ander ras, geloof, enzovoorts.”

Hoe kunnen we meer vrouwen het podium op helpen?

Maartje: “Oef, dat is best lastig. Het begint bij de organisaties die de sprekers afvaardigen. Die zouden vrouwen meer kunnen stimuleren om te gaan presenteren. Door bijvoorbeeld presentatietrainingen aan te bieden en actief te coachen. Of door binnen teams momenten te creëren waarop iedereen een presentatie moet geven. Dan vinden ze, de vrouwen inclusief, later makkelijker de weg naar het podium.”

Jessika: “Het vergt commitment vanuit bedrijven en organisatoren. Maar ook een steuntje in de rug voor vrouwelijke sprekers. Om meer vrouwen op het podium aan het woord te laten over technologie, een onderwerp waarin ze systemisch ondervertegenwoordigd zijn, heb ik onlangs WomenTalkTech opgericht. We zijn nog een jonge organisatie. Coaching en training voor vrouwelijke sprekers staat nog in de kinderschoenen. Vooralsnog zijn we vooral bezig met het verbinden van organisatoren met potentiële sprekers. Omdat we een internationaal platform zijn waarbij iedereen zich kan aansluiten, merk je dat we de keuzemogelijkheden van de organisatoren aanzienlijk vergroten.”

Dat is duidelijke taal…

Kennelijk is het gemakkelijker om grenzen te verleggen als we verder kijken dan de landsgrenzen. Wat gebeurt er daar? Internationaal gezien zijn er een aantal bewegingen die opkomen voor meer diversiteit onder de sprekers op conferenties en congressen. Op de site van de Gendered Conference Campaign staan een aantal tips om die balans terug te brengen. Mannelijke sprekers kunnen zelf ook wat doen: beloven om niet meer deel te nemen aan panels en congressen met louter andere mannen, via Zweedse, Engelse en, ja, ook Nederlandse sites. Om met een komische noot te eindigen, droppen we nog even de link naar een shamende Tumblr, getiteld “Congrats, you’ve got an all male panel”, compleet met screenshots en een goedkeurende David Hasselhoff. Niet per se productief, maar wel geinig!

Maartje IJzerman
Jessika Lynch

Beeld header: Unsplash
Beeld onder: Maartje IJzerman (links) en Jessika Lynch (rechts)