Hoe kijken de winnaars van de IDEA Talent Boost tegen het eventvak aan?

In gesprek met de event professionals van de toekomst

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Op maandag 25 november was het zover: de meest excellente studenten van de diverse eventopleidingen kwamen tijdens de IDEA Talent Boost bijeen om te bewijzen wie het verdient om gekroond te worden tot ‘Talent van het jaar’. In het onlangs verbouwde Gooiland gingen ze, onder het toeziend oog van een jury bestaande uit IDEA-leden, met elkaar de strijd aan.

Wij spraken de top drie, bestaande uit Iris Faber (1), Loes Trekop (2) en Merle ten Brinke (3), over hun vreugdedansjes, hun droombaan en de blik op de toekomst van events.

IDEA Talent Boost

“Voor IDEA is talent een belangrijk speerpunt,” aldus Maarten Schram, directeur van IDEA. “Al ruim tien jaar zetten we daarom in op de verbinding met de belangrijkste hogescholen. Inmiddels organiseren we voor de 11e keer IDEA Talent Boost, dit succesvolle en vooral ook leuke event, waarbij we talent en branche samenbrengen. Daarnaast hebben we ook onze NextGen adviesraad / schaduwbestuur Jong IDEA voor een frisse kijk en soms dwarse blik. Verschillende winnaars en talenten vonden hun weg naar IDEA-bureaus en de branche. Wij kijken ernaar uit dit programma telkens weer naar een hoger plan te brengen, samen met Jong IDEA, bureaus en op talent betrokken bestuurslid Saskia Steur.” 

©Butino

Winnaar: Iris Faber (Hogeschool Utrecht)

Volgens de jury is Iris de winnaar omdat haar verhaal van A tot Z klopte. Ze was enorm goed voorbereid en had zich verdiept in de IDEA-bureaus en juryleden. Daarnaast had ze een professionele video met persoonlijke boodschap. In lijn met haar boodschap had ze een groepsopdracht voor het uitwerken van de case, wat zorgde voor een kickstart van de groep. Tenslotte had ze tijdens het netwerkmoment een passend visitekaartje met een dikke knipoog.

Hoe voelt het om ‘Talent van het jaar’ te zijn?
“Geweldig. De tijd ging ontzettend snel gedurende de dag, dus thuis besefte ik pas echt wat er gebeurd was. Eigenlijk is dat precies waar mijn pitch over ging: heb meer aandacht voor je omgeving en ben aanwezig met al je zintuigen. Beleef een event, juist ook in de kleine dingen die opvallen.”

Hoe creëer je meer aandacht op events?
“Ik had tijdens de case rozijntjes uitgedeeld, met het verzoek die tegen je oor aan te leggen. Dan hoor je dat die knispert. Er zit zoveel meer in één rozijn dan je denkt. Wees je dus bewust dat ook kleine dingen een event bijzonder kunnen maken. En als je zo bewuster naar events kijkt, dan kunnen kleine momenten heel groot worden.”

Waar hoop je over vijf jaar te staan?
“Het klinkt misschien heel correct, maar dan hoop ik gewoon veel evenementen te hebben georganiseerd. Ik wil gewoon ervaring opdoen. Nu ben ik nog een leek, maar met mijn passie voor events kan ik nu al helemaal los gaan.” 

Waar mag volgens jou meer aandacht voor komen rondom events?
“Dat zijn twee dingen: duurzaamheid en persoonlijk welzijn. Hoewel dat ook in elkaar overloopt. Want duurzaam gaat niet enkel om beter voor de natuur zijn, maar ook voor elkaar en jezelf. Mentale gezondheid en toegankelijkheid zijn erg belangrijk. Laten we de wereld, en iedereen die daar woont, mooi houden.”

©Butino

Runner up: Loes Trekop (Hogeschool Utrecht)

Loes kreeg complimenten omdat ze heel duidelijk voor ogen heeft wat ze wil bereiken. Haar filosofie en achtergrond neemt ze mee als overtuiging in het evenementenvak.

Hoe voelt het om ‘runner up’ te zijn?
“Ik wist niet zo goed wat ik van de dag moest verwachten, maar het was nog leuker dan verwacht. Na afloop zei ik tegen mijn docent dat ik dit alle eerstejaars studenten zou aanraden. Het is tof om nieuwe mensen te leren kennen en te kijken hoe studenten van andere opleidingen zo’n dag aanpakken.”

Hoe heb jij jezelf gepresenteerd aan de jury?
“Ik heb aangegeven dat ik het belangrijk vind om events te organiseren die zin hebben, maar ook zin geven. Dat komt vanuit mijn achtergrond in religiewetenschappen. Ik zoek graag de betekenis om van daaruit belevenissen te creëren.”

Waar hoop je over vijf jaar te staan?
“Mijn ultieme droom is om bij de EO in het creatieve team te belanden. Zodat ik kan meedenken over programma’s, maar tegelijkertijd ook de productionele rol tijdens draaidagen kan oppakken. Ik ben overigens niet gelovig, maar wil graag leren begrijpen van de dingen die ik niet begrijp. Want wat voor mij zingeving is, is dat niet vanzelfsprekend voor iemand anders.” 

Waar mag volgens jou meer aandacht voor komen rondom events?
“Het klinkt gek, maar ik ben totaal niet geïnteresseerd in AI en nieuwe technologieën.” Ik geloof juist in de persoonlijke aandacht. Dat maakt het verschil. En zaken als duurzaamheid en inclusiviteit zijn voor mij geen topic. Dat is een vanzelfsprekendheid voor mijn generatie. In die zin zou ik dat wel meer aan de oudere generaties in het eventvak willen meegeven.” 

©Butino
©Butino
©Butino

Derde plaats: Merle ten Brinke (Hogeschool Utrecht)

Merle viel volgens de jury op door haar authenticiteit, openheid en passie.

Hoe voelt het om in de top 3 te belanden?
“Ik had het absoluut niet verwacht. Ik ben de dag zelf vanuit projectmanagement gedachte ingegaan, terwijl anderen meer focus op het creatieve stuk hadden. Dat valt vaak meer op, dus ik ben blij dat ik niet enkel in de top vijf, maar zelfs in de top drie terechtkwam.” 

Hoe heb jij jezelf gepresenteerd aan de jury?
“Ik heb een filmpje gemaakt dat is gebouwd rondom mijn twee passies: voetbal en evenementenbranche. Ik zie daar ook een mooie metafoor in. Je bent namelijk enorm lang met de voorbereiding bezig, dan moet je in korte tijd enorm schitteren en daarna volgt de evaluatie. “Tegelijkertijd groei je daarin door van een amateurclub naar een profclub te gaan.”

Waar hoop je over vijf jaar te staan?
“Heel eerlijk, dat weet ik nog niet. Ik ben een beetje in tweestrijd met mezelf over of ik liever de sportevenementenkant op ga of liever de focus leg op de zakelijke events. Wat ik sowieso graag wil is om over zo’n tien jaar docent eventmanagement te worden, zodat ik nieuwe studenten kan begeleiden.”  

Waar mag volgens jou meer aandacht voor komen rondom events?
“We mogen soms iets nuchter zijn. Zorg goed voor je mentale gezondheid, zodat je niet in de stress schiet. Ik geloof erin dat door een nuchtere blik je ook tot nieuwe inzichten komt. Zeker nu we met AI en andere technologische ontwikkelingen steeds meer een digitale toekomst tegemoet gaan.” 

©Butino

Beeld: Butino