Nog geen twee maanden geleden schreven we over de nieuwe samenwerking tussen Het Scheepvaartmuseum en cateraar Hete Peper. Nu komt van het eigen keukenteam een inspirerend kookboek uit. Precies, deze evenementenlocatie blijft verrassen.
Enerzijds met een keuze uit drie cateraars, zodat de culinaire invulling altijd perfect bij jouw event aanvraag past. Anderzijds met bijzondere initiatieven (zoals het eigen voedselbos) en nu het op papier vastleggen van de culinaire visie van dit museum.
Het voortouw nemen
Aan het roer van het interne keukenteam staat chef-kok Ralph Dalhaus. Als eerste Nederlandse chef-kok van een culturele instelling ondertekende hij het manifest van Dutch Cuisine; een gemeenschap en keurmerk voor chefs die volgens duurzame principes willen koken. Waarom? “Omdat de principes van lekker, lokaal, duurzaam en zo plantaardig mogelijk, goed passen binnen de ambities van Het Scheepvaartmuseum,” aldus Ralph. Die ambities gaan ver, want in 2030 wil deze locatie volledig eco-positief draaien. Wow!
Een boek in lijn met het museum
Om die ambities kracht bij te zetten wordt er regelmatig intern gebrainstormd waarna de beste plannen mogen worden gerealiseerd. Zo komt er een elektrische boot om gasten vanaf het centraal station naar Het Scheepvaartmuseum en enkele andere culturele instellingen te pendelen.
Een ander voorstel was om de bijzondere manier van duurzaam, maar superlekker koken meer onder de aandacht te brengen. Tadaaa, daaruit voort kwam ‘Nieuwe Oogst’; een 192 pagina tellende inspiratiebron voor elke culinaire fijnproever. Vol prachtige foto’s en verhalen, precies zoals we ook van de collecties in Het Scheepvaartmuseum gewend zijn.
Heerlijke gerechten; in het boek én tijdens events
“We zetten de groenten in onze gerechten centraal. Geen poespas met schuimpjes en vette sauzen, maar groenten waarbij je ziet wat je eet. We hadden vorig jaar een diner voor 450 personen. Voorafgaand aan de tasting gaf de opdrachtgever aan erg te twijfelen over onze keuze voor een hoofdgerecht van pastinaak en portobello. Maar toen ze het proefde, was ze om. Alhoewel 80% van het gerecht uit die twee ingrediënten bestond, was het heel geraffineerd en vond ze de smaak geweldig. Wat dat betreft moeten sommige gasten soms een drempel over, maar willen daarna niet meer terug.”
We hebben tijdens events meermaals mogen genieten van de culinaire kunsten van Ralph en zijn team. Of het nou een lunch, borrel of walking dinner betrof; het smaakt elke keer (soms zelfs onverwachts) lekker! Wij zijn om, en hopelijk binnenkort veel meer mensen als ze de gerechten uit het boek maken of langskomen op een event bij Het Scheepvaartmuseum.
Beeld: Scheepvaartmuseum, Twycer en Isabell Janssen