Wie een evenement bij Het Scheepvaartmuseum organiseert weet dat ze als evenementenlocatie in de voorlinie opereren als het gaat om duurzame bedrijfsvoering. Sterker nog, ze wil in 2030 eco-positief opereren. Wow, wat een geweldig initiatief!
Aan de rij van vele duurzame ontwikkelingen kan binnenkort een eigen voedselbos worden toegevoegd.
“Geen marketingtruc”
We spraken Ronald van Lopik, Hoofd Commerciële Zaken, over de missie van Het Scheepvaartmuseum. Al snel in het gesprek benadrukt Ronald dat de missie absoluut geen marketingtruc is. Niet dat dat nodig was, want met het enthousiasme waarover hij over alle ontwikkelingen spreekt, voel je de intrinsieke motivatie.
Al jaren geleden heeft de locatie het doel aangegrepen om vanaf 2030 eco-positief te zijn. Aanjager is het Green Team waarin vanuit alle afdelingen iemand vertegenwoordigd is. Ze bepalen niet het beleid, maar komen wel met sterke initiatieven en motiveren hun eigen teams om duurzaam te denken. Daarnaast is er een Duurzaamheid Design Week sessie met Deloitte geweest die helder in kaart heeft gebracht hoe duurzaamheid verder is door te voeren.
Per event een boom
Duurzaam zijn betekent ook goede kerstcadeaus geven aan het personeel. Zo kreeg iedereen een klein boompje tijdens de winterborrel. “Mijn collega Robbert Deltour werd zo enthousiast dat hij dit idee aangreep om groter te denken. Het resultaat is onze samenwerking met Trees for All, waarbij wij voor elk event dat bij ons wordt georganiseerd twee bomen doneren aan deze stichting.
Nu, na 1.250 events en dus 2.500 bomen, is het zover dat we daadwerkelijk een voedselbos gaan planten. De helft planten we in Neede in Nederland en de andere helft op een nader te bepalen bestemming in Vietnam. Het doel is om de Nederlandse opbrengst qua voedsel te gebruiken tijdens onze eigen events. Voor Vietnam worden lokale initiatieven gezocht. Wat ook leuk is is dat wij met het hele bedrijf zelf het voedselbos in Nederland gaan planten voor nog meer betrokkenheid.”
Veel doen, weinig pochen
Als je hoort wat deze evenementenlocatie op dit moment allemaal al doet qua duurzaamheid dan kan je het alleen maar met applaus ontvangen. Maar juist dat is het laatste wat ze willen. Het gaat puur om het stimuleren van anderen om ook duurzamer te denken. Oké, check dan de volgende dingen die ze bij Het Scheepvaartmuseum doen: een eco-positieve afvalinzameling, recyclebare hardcups met statiegeld bij openbare evenementen, koken volgens Dutch Cuisine-methode (80% groente/fruit), geen gebotteld water, geen buffetten, afsnijdsels van groeten gebruiken voor bouillon, overgebleven eten inzetten als personeelslunch dag na event, onderzoek naar fermentatie, transport van goederen bij leveranciers tot minimum beperken, groot basis meubilair inpandig aanwezig et cetera.
We zien door alle duurzaamheidsbomen bijna het voedselbos niet meer. Complimenten voor Het Scheepvaartmuseum. Op naar een eco-positief 2030… én nog veel meer voedselbossen!
Beeld: Het Scheepvaartmuseum