Het hemd van het live van Lucas Gerritzen (Pyrofoor de Amsterdam)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
person of interest - lucas pyrovoor - vuurwerk - show - special fx

Inspireren kan je leren… van anderen! Want iedereen heeft een verhaal. Het ene inspireert alleen meer dan het andere. Wij zoeken naar ‘het ene’. Geen ellenlange anekdotes. We komen direct tot de kern, bij interessante persoonlijkheden. Geen liflafjes, wel liefhebbers. Wie, wat, waarom en hoe pas je het zelf toe? Zodat jij er wat aan hebt. Lezen dan!

LEES OOK: Het hemd van het live van Nico Alsemgeest (fotograaf)

Lucas Gerritzen

General Manager
Pyrofoor de Amsterdam
Aantal events per jaar: 300

Pyrofoor de Amsterdam?

Kom jij wel eens op een dancefestival, dan heb je bijna zeker kennisgemaakt met het werk van Pyrofoor. Dit bedrijf verzorgt toepassingen van vuurwerk en speciale effecten (CO2, vlammen, confetti, streamers, bubbels en meer) bij alle soorten feesten, events en ook bij theater-, tv- en filmproducties. De specialisatie zit in vuurwerkshows in de buitenlucht en in vuurwerktoepassingen op indoorevents, zoals evenementenhallen en theaters.

person of interest - lucas pyrovoor - vuurwerk - show - special fx - 1

Waardoor ben je deze week geïnspireerd?

“Dat is door het kantoor wat we helemaal hebben opgeknapt. Het pand heeft meer identiteit gekregen met tal van projecten die aan de muur hangen. Dat geeft trots en het inspireert ook, omdat we constant worden herinnerd aan alle facetten die we doen.”

Wat is inspirerend aan jouw werk?

“Het is geweldig om elk project te blijven tweaken tot er iets heel goed staat. Met precisie alle effecten te timen op de muziek. En elke keer weer proberen nieuwe producten toe te voegen of nieuwe dingen te laten maken. Wat dat betreft word ik ook helemaal gelukkig van de ontwikkelingen in de techniek.

Ook het team vind ik erg inspirerend. Iedereen is erg creatief en gaat voor elkaar door het vuur voor het beste resultaat. Maar juist ook de samenwerking met opdrachtgevers en andere partijen, zeker bij een eindshow [redactie: de muzikale show, vol vuurwerk en speciale effecten, aan het einde van een dancefestival] waar we al vroeg in het proces betrokken worden. Dan kijken we samen welke nummers geschikt zijn binnen de mix en of de mooiste effecten op de juiste momenten kunnen worden geplaatst.

We werken tegenwoordig ook steeds vaker mee aan filmshoots. Zoals bijvoorbeeld voor de filmclip van Bubbelfris. We werden gevraagd of we kluisjes konden laten openklappen en er papier uit konden laten schieten met behulp van CO2. Het resultaat was super leuk, en dat inspireert ons ook om steeds opnieuw naar de mogelijkheden te kijken. Dan krijg je een soort vrije hand om iets moois te creëren en dan ga je automatisch de creatieve grenzen opzoeken.”

Wat is in jouw vakgebied #nietinspirerend

“Dat is echt de papierwinkel. Al het kantoorwerk. Ik snap de veiligheidsaspecten en ben het er helemaal mee eens, maar vergunningstrajecten slokken wel heel veel tijd op. Dat is zonde.”

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

“We worden continu overspoelt met inspiratie; er komen nieuwe effecten op de markt of gaan met leveranciers in gesprek op zoek naar iets unieks. Dan gebruiken we die nieuwe producten en kijken we hoe het publiek reageert. Dat werkt erg inspirerend. Daarnaast luister ik heel veel muziek. Bij ieder nummer ben ik bezig hoe ik onze effecten hier op aan kan passen. Ook van live concerten kan ik geïnspireerd raken. Bewegende podia, liften, sterke effecten, vuurwerk, vlammen of overschietende linerockets. Te gek om te zien hoe ze dat tot een indrukwekkende show maken.”

Wat wil je zeggen tegen andere eventprofessionals?

“Ik ben best wel bescheiden, dus zou niet echt iets weten wat ik persé wil zeggen. Nou ja, ga meer samenwerken met anderen. Dat is heel belangrijk, want dan haal je er meer uit.”

Waar word je een tikkie rebels van?

“Dat is vooral als verschillende partijen tijdens een optreden allemaal te veel willen showen. Dat effecten door elkaar heen gaan lopen. Geef elkaar wat ruimte. Laat de vlammen tot rust komen. Laat het vuurwerk knallen. Gebruik het effect van laser. Het moet niet allemaal continue aanstaan. Dat is echt zonde. Bouw langzaam op, creëer rust, bouw weer op en eindig in een climax. Sowieso heeft iets heel onverwachts juist heel veel impact.”

Zonder inspiratie...

“…zijn we een fabriek. Leer je niet meer, dan is het klaar.”

Beeld: Lucas Gerritzen