Met Lego Serious Play bouwen aan de toekomst

Kinderlijk enthousiasme tijdens strategische workshop

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
lego - bouwen - toekomst - serious play - 3

Als er één product is waar iedereen als kind mee heeft gespeeld, dan is dat wel LEGO. De fascinatie voor de blokjes is groot, onder zowel kinderen als volwassenen. Nog groter zijn de mogelijkheden met deze bouwstenen. Oneindig eigenlijk; er is zelfs een workshop met LEGO die wereldwijd door gecertificeerde LEGO Serious Play facilitators wordt gegeven. Inderdaad, deze workshop pakken ze serieus aan! 

Terecht, want achter een zakje vol verschillende stukjes LEGO, schuilt een methode voor strategische interventies, etaleren van bedrijfsvisies en persoonlijke ontwikkelplannen. Spelen tijdens werktijd, serieus leuk toch?

LEES OOK: Een teambuildingsactiviteit die je omver blaast

LEGO als metafoor voor de organisatie

Er zijn verschillende mogelijkheden bij LEGO Serious Play, maar allemaal gaan ze uit van hetzelfde gedachtengoed: zorgen voor een blijvende leerervaring door het spelenderwijs beter leren kennen van jezelf en de andere deelnemers (vaak collega’s). Iedereen krijgt een aantal LEGO-blokjes (49 stuks in de basis) om daarmee de antwoorden ‘te bouwen’ op vragen die door de facilitator gesteld wordt. Vragen die gaan over begripsverheldering, teamontwikkeling, identiteitsbepaling of strategische ontwikkeling. Yep, serious play!

lego - bouwen - toekomst - serious play - 1
lego - bouwen - toekomst - serious play - 1

Een activiteit waar je (op) kunt bouwen

Leuk, maar hoe werkt het in de praktijk? Eerst wordt met een aantal snelle oefeningen gezorgd dat iedereen zich comfortabel voelt om te bouwen en verhalen te maken, zoals: ‘maak in 30 seconden een gebouw.’ Hilarisch, maar vooral handig in opmaat naar de inhoudelijke vragen.

Zodra je de opdracht krijgt om bijvoorbeeld ‘jezelf in het team’ uit te beelden, schud iedereen de metaforen zo uit zijn mouw. Ieder blokje wordt door zijn kenmerken door de deelnemers vertaald naar een emotie of gedachten. De grootte, de kleur, de vorm… alles heeft een betekenis. Een transparant blokje staat ineens voor heldere communicatie. Een poppetje die op een toren staat, symboliseert het bewaren van overzicht. En iemand op een duikplank staat voor de medewerker die graag in het diepe springt. De bouwsels worden door de makers in kleine groepjes aan elkaar uitgelegd; de creaties zorgen voor veiligheid. Immers, iedere opvatting is waar en doet ertoe!

Van alleen naar samen

Uiteindelijk wordt de stap gemaakt van individueel naar collectief bouwen. Omdat iedereen bouwt, doet ieders bijdrage er maximaal toe. Met het afronden van de finalevraag aan het einde van de workshop zie je samen hetzelfde. Een mooie basis voor (het voortzetten van) de bedrijfsontwikkelingen.

LEGO Serious Play wordt gegeven door gecertificeerde facilitators, zoals bijvoorbeeld Professional Play of een ander via Google.

Wil je bouwen met & aan je team, dan zeggen we: GO GO LEGO

lego - bouwen - toekomst - serious play - 3

Beeld: Professional Play