De Hoop laat je samen toekomstmuziek maken

En wel onder leiding van Richard de Hoop

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
richard de hoop - spreker - muziek - orkest - zingen

Van het concert des levens kent niemand het program, zo luidt een oeroude tegeltjeswijsheid. Maar als de hele wereld een podium is en wij allemaal meespelen, naar een vast net zo oude quote van Shakespeare, hoe kan je dan zorgen dat je goed in dat onvoorspelbare programma past? Dat is zo’n beetje waar Richard de Hoop over spreekt, en zingt. Ja dat lees je goed, zo nu en dan barst hij in zingen uit om zijn verhaal kracht bij te zetten. Gelukkig kan hij heel goed zingen. En vaak bevatten zijn verhalen wijze lessen over hoe wij beter kunnen samenwerken. Hij kan het weten, want hij heeft al meerdere succesvolle bedrijven in Human Resource Management opgezet en schreef het boek “Topteams zijn Toekomstmakers”. Ergo: Wie goed samen kan spelen, maakt de muziek van de toekomst.

Je voelt hem al aankomen. Richard de Hoop gebruikt muziek als metafoor voor zo’n beetje het hele leven. Hierbij typeert hij persoonlijkheden als instrumenten en bedrijven als al dan niet harmonieuze orkesten. Hé, waar heb je dat eerder gehoord!

LEES OOK: Managers moeten aan de orkestbak

richard de hoop - spreker - muziek - orkest - zingen - 1

Wie meespeelt, raakt niet uitgespeeld

En die metafoor is vooral als treffend als het gaat om archetypes van persoonlijkheden. Tijdens zijn lezing gebruikt hij daarvoor uitsnedes van instrumenten op het podium. Zwaaiend met deze geestig ogende instrumenten legt hij uit hoe ze zich gedragen in een bedrijf en hoe, omgekeerd jij kunt weten wat voor instrument je zelf bent. Voor dat laatste hoef je hem niet eens te boeken, want op zijn site heeft hij een online vragenlijst waar jouw instrument er aan de hand van jouw antwoorden over je gedrag er vanzelf uitrollen. Kennelijk ben ik een gitarist. Eigenlijk klopt dat wel, want ik eigenzinnige solootjes pingelen is wel aan mij besteed, maar ben ook wel in het gareel te krijgen als het echt moet. Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd wat voor tips hij zou hebben om harmonieuzer met mijn teamgenoten om te gaan!

richard de hoop - spreker - muziek - orkest - zingen - 4

De Hoop voor de toekomst

Geheel trouw aan zijn muziekmetafoor heet zijn nieuwe lezing Toekomstmuziek. Die gaat over de rappe veranderingen in de arbeidsmarkt. En daarmee raakt hij een gevoelige snaar, zeker nu voortdenderende globalisering, robotisering en andere technologieën ons dwingen om onze manier van samenwerken opnieuw uit te vinden. Hoe gaan wij om met deze onvoorspelbare veranderingen en hoe blijft de mens van waarde als veel van zijn taken worden overgenomen door robots? Dat klinkt als een zwaar onderwerp, maar door zijn humor, enthousiasme en muzikaliteit weet hij het licht te brengen, zonder dat de boodschap aan kracht inboet. Als je hem wil boeken vanuit een bedrijf, kan hij deze boodschap bovendien toespitsen op je branche en of actuele situatie. Zo arrangeert hij de chaotische toekomst als boeiende compositie voor jouw bedrijfsorkest, waarbij je je collega’s als toetje nog een toontje hoger kan laten zingen ook. 

Beeld: Richard de Hoop