Venues

Expeditie Droogvallen; reis met Meet in Friesland mee met de elementen van de natuur

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Wat als we je vertellen dat er een plek is waar je zelfs in het pikkedonker het meest heldere zicht hebt? Waar stilte luid en duidelijk is en waar een zee van ruimte écht dichtbij komt? Dan wil je gaan, toch?!

Meet in Friesland liet zien, voelen en ervaren, dat die plek dichterbij is dan je misschien denkt. Niet aan de andere kant van de wereld, maar gewoon: in Friesland. Het waddengebied, welteverstaan. Tijdens Expeditie Droogvallen ondervonden we in een intiem gezelschap van eventprofessionals wat een tocht naar het Noorden teweeg kan brengen. Het is me wad.

Met de expeditie laat de bevlogen organisatie zien hoe een incentivereis of teambuildingtocht naar Terschelling opgebouwd en beleefd kan worden. Verschillende hoogtepunten verzameld in één bijzonder programma, dat naar wens kan worden aangepast. Maar wat je ook kiest, één ding staat als een paal boven water: ter land, ter zee en in de lucht wordt hier naar een heel nieuw niveau gebracht. Reis mee en laat je verruimen.

De wind in de zeilen

Onder een stralende ochtendzon betraden we zaterdagochtend de Josina Elisabeth. Een honderd jaar oude zeilboot met karakter en de thuisbasis van dit avontuur. Zoals een van de deelnemers al zo mooi concludeerde: “Onze branche heeft de wind weer in de zeilen”, dus deze expeditie was ons op het live geschreven. Het kon op geen beter moment komen. We rennen, vliegen, stylen, cateren, hosten en managen weer alsof het onze lieve lust is. En dat is het.

Maar in dit voorbeeldprogramma mochten de professionals op adem komen en achterover leunen, om te ervaren wat mogelijk is voor toekomstige opdrachtgevers. Bagage, slaapzakken en tassen vol heerlijk eten werden aan boord geladen. Hutten werden eigen gemaakt, handen werden geschud en beleefdheden werden uitgewisseld. Niet wetende dat we elkaar heel snel, heel goed zouden leren kennen…

Meet in Friesland - expeditie Droogvallen - foto Mitch Depon

Baas boven baas

Aan boord zouden we namelijk niet alleen om ons heen kijken, maar ook naar binnen. Onder leiding van Siebren de Ringh hielden we onszelf een spiegel voor. Alles om uiteindelijk tot een antwoord te komen op de vraag: “Wie ben ik?”

Siebren brengt met zijn training Baas Boven Baas veel aan boord. Kennis, passie, visie. Maar vooral ook; de ruimte om je bloot te geven. Iets dat iedere deelnemer omarmde. We pakten de ruimte om te kunnen zeggen: “Ik ben iemand die vaker ‘nee’ wil zeggen.” “Ik ben iemand die eindelijk eens wil kiezen.” “Ik ben iemand die wil leren vertrouwen en geduld te hebben.” “Ik ben iemand die eindelijk voor haar eigen dromen mag gaan.” En terwijl het water steeds oppervlakkiger werd, gingen wij juist de diepte in.

Meet in Friesland - expeditie Droogvallen - foto Mitch Depon

Droogvallen is opvallen

Noem het de magie van het gezelschap, zorgen die verdwijnen in de wind of gewoon het feit dat je op zee nergens naartoe kan, maar één ding was duidelijk; tijdens een tocht op zee is er volop verbinding ín ontspanning. Het alledaagse is achtergelaten op de kade en met open blik kijk je naar dat wat komt. En dat was het wad.

Dit was het moment waaraan Expeditie Droogvallen haar naam te danken heeft. Droogvallen is het moment waarop de boot door eb land raakt en daarop vast blijft liggen. Je vertrektijd wordt bepaald door de natuur, als het water weer hoog genoeg staat om het schip mee te voeren.

Het water, dat menigeen voorgaande jaren aan de lippen stond, reikte nu tot net onder je knieën. Het was kraakhelder en aangenaam van temperatuur. In het kielzog van Renate de Backere, gids bij de Waddenvereniging, verlieten we de boot en togen we verder het land op. Mijlenver kon je kijken. Drooggevallen boten sierden de horizon en in het uitgestrekte zand zetten we stevige passen, die enkel werden onderbroken om schelpen, dieren en de grond te bestuderen.

Op het t-shirt van Minke Schouten, verantwoordelijk voor voorlichting en educatie binnen de Waddenvereniging, prijkte de zin “Wijs met de Waddenzee.” We konden het zelf niet beter zeggen. Want wat is er veel te zien in en te vertellen over het grootste getijdensysteem ter wereld.

Meet in Friesland - expeditie Droogvallen - foto Mitch Depon
Meet in Friesland - expeditie Droogvallen - foto Mitch Depon

Ogen geopend

Zoveel, dat je bijna vergeet waar je bent. En ontroerd door de eindeloze ruimte wil je je ogen eigenlijk niet meer sluiten. Maar we werden uitgedaagd dat wel te doen. Ogen dicht en met beide benen op de bodem van de zee. Een bijzonder besef, net als het feit dat in het gebied waar het volledig om getij draait, je elk gevoel van tijd verliest. Op de mooiste manier mogelijk.

Hier vind je volledige vrijheid om invulling te geven aan het programma, dat eigenlijk vooral als kader dient. Je laten leiden door elementen van de natuur. Wandelen en leren over de wadden. Een moment voor jezelf. Terug naar de boot en gesprekken met collega’s die dan al bijna meer vrienden zijn. Dat wat begon als incentive om mogelijkheden te ontdekken, voelde meer en meer als een ontdekkingsreis. En dan stond er ook nog eens een avontuur in het donker op het programma…

Meet in Friesland - expeditie Droogvallen - foto Mitch Depon

Helder zicht in pikkedonker

Kies je ervoor om op expeditie naar Terschelling te gaan, dan mag een bezoek aan Dark Sky Park De Boschplaat zeker niet ontbreken. Dark Sky Parken zijn plekken waar het door ontbreken van lichtvervuiling nog zó donker wordt, dat je een overvloed aan (vallende!) sterren kunt zien. Het was het onderdeel waar velen van ons ontzettend benieuwd naar waren, dus stapten we vol enthousiasme en energie in drie ruige 4×4’s die klaarstonden om ons naar het vertrekpunt van de tocht op land te brengen.

Renate nam ons mee door de duinen en vroeg ons dat de eerste twintig minuten in stilte te doen. Dit was moment om na te denken over de vraag: “Wie ben ik?”. Het ruisen van de wind, het knisperende schelpenpad en af en toe een zucht van bewondering. Meer hoorde je niet. Een oorverdovende stilte die, zelfs in het pikkedonker, voor de meest heldere inzichten zorgt. Kers op de taart was daarna languit in de duinen liggen en de sterrenhemel bewonderen. Meer dan tevreden – en een stuk stiller dan op de heenweg – keerden we terug. Moe? Jazeker. Slapen? Nog lang niet.

Verandering van spijs doet eten

Zo even weg uit de waan van de dag, leer je anders kijken naar zaken. Het programma geeft energie en inzichten en dat maakt hongerig in de breedste zin van het woord. En aan lekker eten geen gebrek. Nu kun je er voor kiezen om dit te laten cateren. Zo genoten wij van een fantastisch ontbijt met de beste lokale lekkernijen. Er werd zelfs geklapt voor de wentelteefjes van suikerbrood en geweldig lamsvlees op rustieke broodjes van ‘t Lokaal. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Wij hadden Martijn Kroon; (ex)docent Food en hobbykok, ingevlogen om voor en mét ons lekker eten te verzorgen. Het samen koken kun je zien als een (ludieke) manier om kosten te drukken, maar de emotionele waarde ervan mag ook zeker niet onderschat worden. Het sluit naadloos aan op een programma dat verbinding hoog in het vaandel heeft staan. Want, zoals wij concludeerden toen we elkaar innig omhelsden bij afscheid: hier vind je (meer van) jezelf en maak je van collega’s vrienden.

Meet in Friesland - expeditie Droogvallen - foto Mitch Depon

We kunnen niet zonder

De voorbeeldprogramma’s voor Meet in Friesland en bijbehorende events om deze expedities zelf te beleven, zijn ontwikkeld door Yvonne Hulleman (Meet in Friesland) en Linda Kerkhoven (Linda op Locatie). Namens Meet in Friesland was Vera de Haan mee. Voor deze editie is samengewerkt met Rederij Vooruit (zeilboot), Buro Frijman (training Siebren de Ringh), De Waddenvereniging, Mooi Weer Events en Puur Terschelling (de 4×4 tocht naar het Dark Sky Park), ‘t Lokaal (ontbijt aan boord) en Martijn Kroon (catering). Beelden van deze onvergetelijke, verbindende tocht zijn geschoten door expeditiepartner en fotograaf Mitch de Pon.

Beeld: Mitch de Pon