Persons of Interest

Een rondje Amerpodia met Babs Nijdam levert energie op

Een dag in het leven van Amerpodia’s Commercial Director

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Babs Nijdam - director Amerpodia

Amer wat? Amerpodia! Wellicht zegt de naam niet iedereen iets. Maar noemen we Compagnietheater, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en Felix Meritis, dan weet je waarschijnlijk meteen waar we het over hebben. Deze vier prachtige locaties hebben al jaren een centrale plek in de Amsterdamse locatiescene veroverd. Terecht! En het wordt alleen maar mooier nu Felix Meritis na enkele jaren verbouwing over enkele weken haar deuren opent. Spoiler-alert; de locatie ziet er waanzinnig uit.

Wij waren benieuwd hoe Babs het met haar team voor elkaar krijgt om alle ballen omhoog te houden. Dan kan je maar één ding doen; een hele dag meelopen (nou ja, fietsen) om zelf te ervaren hoe zij haar dag rockt. En dat doet ze, want wat een energie… en dan heb ik het niet alleen over het fietstempo.

Babs, tof dat we een dag mee mogen lopen. Vertel, waarom starten we bij De Nieuwe Liefde?

“Heel simpel, hier zit ons kantoor gevestigd dus hier start ik doorgaans mijn dag. Het is goed om op één plek overzicht te hebben over de programmeringen van de cultuurhuizen, de marketing van de locaties en uiteraard de zakelijke boekingen. Meer locatiegericht vinden de werkzaamheden op de locaties zelfs plaats.”

De Nieuwe Liefde - Amerpodia - grachtenpand
De Nieuwe Liefde - grote zaal
De nieuwe liefde - bibliotheek - mensen

Nu we er toch zijn, wat betekent De Nieuwe Liefde voor jou?

“Ik noem de Nieuwde Liefde een blanc canvas, want hij is vrij strak ingericht. Veel wit en een open, ruimtelijke uitstraling, zodat je qua branding heel erg je eigen gevoel eraan kunt geven. Ze heeft niet voor niets de Geurt Brinkgreve architectuurprijs gewonnen voor de beste herbestemming van een monumentale locatie. Vooral internationale organisaties en bedrijven uit de IT- en techscene komen hier graag. Maar we moeten door, want ik heb direct een afspraak bij Felix Meritis met de huismeester.”

Al snel springen we beiden op een Swapfiets (die ook voor klanten beschikbaar is) en fietsen we langs de gracht en door smalle binendoorstraatjes, de vrolijk fotograferende toeristen snel passerend. Het is duidelijk, Babs bepaalt het tempo vandaag!  

Felix Meritis - Amerpodia - grachtenpand
Felix Meritis - lounge - stoelen
Felix Meritis - Amsterdam - verrekijker
Felix Meritis - Zuilenzaal 1
Felix Meritis - receptie - balie

Wauw, wat ziet de locatie er gaaf uit. Ik heb Felix Meritis nooit voor de verbouwing gezien, maar dit is onwijs mooi!

“Dank je! We zijn er enorm trots op. De verbouwing is zo goed als afgerond en een select gezelschap die actief is in de evenementenbranche heeft al een sneak peek gehad. Het meeste enthousiasme ging over het niveau van afwerking en de verscheidenheid in uitstraling van de zalen. Opvallend genoeg was men het meest gecharmeerd van de Zuilenzaal, terwijl we daar juist zoveel mogelijk de authentieke elementen hebben behouden en vooral op technisch gebied een gigantische upgrade hebben gecreëerd. Ook de Husly Lounge, met veel daglicht en het uitzicht over Amsterdam aan beide kanten, vond men heerlijk. Huiselijk noemden sommigen het zelfs. Een mooi compliment! Daar tegenover staat bijvoorbeeld de Shaffyzaal die een funky popzaal-vibe heeft. Nou ja, eigenlijk zijn het allemaal erg uitgesproken zalen van significante omvang. Dat is echt uitzonderlijk voor Nederland.”

Babs heeft een afspraak met de Maitre D’ Sander van Loenen Martinet van het inpandig gelegen Restaurant Felix. Ik mag aanschuiven en mag mee snoepen van de gepassioneerde gesprekken en een verrassend lunchmenu.

Restaurant Felix Meritis - Amsterdam
Restaurant Felix Meritis - Amsterdam

Als ik zowel het menu als het personeel observeer, proef ik een hoog ambitieniveau. Klopt dat?

“Absoluut, de persoonlijkheden van iedereen van het team van Restaurant Felix maken het restaurant. Dit merk je ook in de aanpak: bij ons krijgen alle disciplines de gepaste spotlight, niet enkel de chefs. Dat is goed voor de sfeer onderling en dat zie je. Kijk ze dan: allemaal jonge getalenteerde mensen die elke dag willen shinen. Zo hebben we Saskia, een lekker eigenwijze sommelier die van Okura komt, Sander als frisse maître D’ en Floris die als chef-kok met New Dutch Cuisine een mooie visie heeft op het menu. Felix Meritis is een plek waar grote kunstenaars hun doorbraak hadden. Een plek waar iedereen zich kan ontplooien en ontwikkelen. Dat zie je dus terug in het personeel en in het concept. Zo hebben we een verrassingmenu’s met hoofdzakelijk ingrediënten van eigen bodem. Felix Meritis is het huis voor de nieuwsgierige mens, dat gaat verder dan enkel het cultuurhuis. We willen je een geweldige ervaring geven. Of dat nu een avond uit onze culturele programmering is, je voor een lunch of diner in het restaurant gaat of dat je een zakelijk evenement bij Felix Meritis houdt. “

Inmiddels hebben we genoten van, inderdaad, een verrassende lunch. Tijd om nog te nagenieten is er niet, want Babs heeft een meeting in het Compagnietheater. Hup, op de fiets! Wachtend op de afspraak vertelt ze over de culturele programmering van Amerpodia.

Compagnietheater - Amerpodia - vergaderzaal
Compagnietheater - Amerpodia - vergaderzaal
Compagnietheater - Amerpodia - vergaderzaal Beeld: Compagnietheater Amerpodia
Compagnietheater - Amerpodia - vergaderzaal

Ik vind het bijzonder hoe alle locaties zo’n natuurlijke match hebben tussen de positionering van de cultuurhuizen en die van evenementenlocatie. Is dat natuurlijk zo gegroeid of is dat een bewuste keus geweest?”

“Ja, mooi is dat he? De cultuurhuizen hebben allemaal een rijke geschiedenis geërfd die we een podium willen bieden. Je voelt die geschiedenis in de panden en zo ook in de culturele programmering. Daarnaast is Amerpodia echt opgericht om iets terug te geven aan Amsterdam. We willen een breed cultureel platform bieden voor iedereen in Amsterdam en omstreken, aan de hand van onderwerpen van AI, LGBTQ+ tot aan poëzie. We willen een thuis bieden voor doelgroepen die niet overal een thuis kunnen vinden en een zo’n breed mogelijk publiek voeden over thema’s als bijvoorbeeld racisme, diversiteit en duurzaamheid. Hiervoor hebben we de commerciële kant nodig, zodat er budget is om onze programmering steeds weer te ontwikkelen.”

Benutten jullie die culturele kennis ook bij de commerciële aanvragen?

“Zeker weten. Doordat we zoveel doelgroepen bedienen, merk je dat ook in ons personeelsbestand. Al die mensen nemen hun eigen interesses en expertises mee. Dat benutten we in de culturele programmering. Maar we zien steeds vaker overlap met de thematieken van de zakelijke aanvragen, zoals wetenschap, technologie, toekomst en kunst. De commerciële afdeling en programmering hebben beiden hun ervaring en expertise en we helpen elkaar aan verdere inzichten. Voor opdrachtgevers en bureaus kunnen we door onze kennis enorm veel toegevoegde waarde bieden binnen het concept. Dat maakt ons veel meer dan enkel een locatie.”

De middag zit er bijna op. Alsof het zo had moeten zijn, fietsen we door naar De Rode Hoed waarmee we vandaag alle vier de huizen hebben bezocht. Terwijl de meeting met een opdrachtgever plaatsvindt, besluit ik om de locatie op eigen houtje te bezichtigen.

Amerpodia - De Rode Hoed - Gevel
Amerpodia - De Rode Hoed - gang - feest
Amerpodia - De Rode Hoed - paraplu - feest
Groene zaal - De Rode Hoed - Amerpodia

Waar moet ik vooral op letten?

“De focus heeft op Felix Meritis gelegen, maar ook Rode Hoed is de afgelopen jaren onder handen genomen. De kleine zalen zijn gerenoveerd en de hele entree is verbouwd. Sowieso valt deze locatie onder de klassiekers. Het is de oudste schuilkerk van Amsterdam en je voelt de historie. Loop maar rond en je voelt het karakter. Veel plezier, bedankt voor de gezellige dag, en sorry voor het tempo haha.”

Jij ook bedankt!

Beeld: Amerpodia, Martin Dijkstra, Dennis Bouman, Alex Mulder en Peter Stigter