Een lesje biologie tijdens een (corporate) event voor meer onderling begrip

Patrick van Veen houdt een spiegel voor: wat we van apen die vlooien kunnen leren.

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Patrick van Veen houdt een spiegel voor. Wat we van apen die vlooien kunnen leren.

Wie altijd dacht dat apen elkaar vlooien; you’re wrong. Niets mis mee overigens, want het hele principe klopt wel. Bioloog en spreker Patrick van Veen van Ape Management legt in zijn presentatie uit hoe het nu precies werkt. “Het gaat niet om de hygiëne, maar om het moment van samenzijn.” Nader tot elkaar komen (niet te verwarren met grensoverschrijdende praktijken) zorgt voor meer onderling begrip en uiteindelijk; een sterker team. Tussen vrienden, collega’s en zelfs directieleden. Hoe dan?

Om dat uit te leggen, moeten we eerst snappen hoe apen in elkaar zitten, beseffen dat wij er vanaf stammen en er dus vooral ook niet veel van verschillen. We luisterden naar het verhaal van Patrick tijdens Het Ondernemerscollege van accountantskantoor Baker Tilly. Ape Management gebruikt wetenschap om inzicht te geven in ons menselijke gedrag en te begrijpen wat er gebeurt, op het werk, in de klas of buiten op straat.

Wel of geen leider, iets of niets te verliezen?

Aan de hand van verschillende praktische voorbeelden legt hij de verschillende groepen en hun leef- en werkwijze uit. De gorilla’s? Één duidelijke leider, de rest volgt. De chimpansees? Die doen maar wat. En vlooien? Dat doen apen helemaal niet! Wat ze wel doen, is elkaar opzoeken, naar elkaar ‘luisteren’ en zo meer ruimte en begrip voor elkaar creëren. Dat maandagochtend ‘hoe was je weekend’-moment bij het koffieapparaat is eigenlijk dus zo gek nog niet…

Leuk is vooral het voorbeeld over het verschil tussen de jonge en oude garde. De een heeft niets te verliezen, de ander (voor hun gevoel) alles. En dat bepaalt hoe zij (en dus wij) ons in een groep opstellen. Welke risico’s we wel of niet durven nemen. Wat we wel of niet zeggen en doen. En daar kun je verrassend veel van leren – van de kantoortuin op de Zuidas tot de jungle van de supermarkt op zaterdag.

In een notendop

Het hele ‘niet vlooien’-principe zelf uitpluizen om te ontdekken of het iets voor jouw event is? Bekijk onderstaand het verhaal in een 16 minuten durende notendop!