Zeg je als overheid tegen een samenleving dat social distancing de sleutel is tot het indammen van het coronavirus, dan kan je er donder op zeggen dat de eventbranche als eerste opstaat met tal van initiatieven. Eventprofessionals zijn veerkrachtig, vindingrijk en bovenal… verliefd op ons vak! Voorbeelden hiervan komen dagelijks voorbij in de (social) media of kun je ‘live’ ervaren. Boven alles uitstijgend is wat ons betreft het virtual event van collectief ‘Ruimte om te Raken’!
Dit organisch collectief, bestaande uit eventbeesten pur sang, weet te verrassen en écht te raken. Het is het bewijs dat een ideologische oerdrift en liefde voor concepting zorgen voor twee eerste belevingen die dwars door een scherm binnenkomen.
Geëmotioneerd worden door een iPad
De eerste twee projecten hadden een setting rondom 50 iPads die de verbinding vormden tussen live optredende artiesten & sprekers en 50 ‘gelukkige thuiszitters’. Met de tablets strategisch opgesteld voor het podium, fungeerde die laatste groep als het – op afstand – aanwezige publiek. Het resultaat was het online event Project Touchscreen (en daarna Hearts2Connect): fysiek van elkaar verwijderd, maar eendrachtig geraakt worden. Check onderstaand filmpje, echt doen!
Het motief van dit collectief
Hoe zijn deze projecten in zo’n korte tijd zo sterk ontwikkeld? We gingen in gesprek met Nils Roemen (experience designer) en Wouter van Beek (eigenaar Blue Luna); de twee mannen die aan de oorsprong van ‘Ruimte om te Raken’ stonden. Het antwoord was bewonderenswaardig: “Door de crisis ontstaat ruimte in ieders agenda, maar ook in eventlocaties. Er ontstaat letterlijk een leegte; die wilden we opvullen. We zien urgentie om te verbinden op afstand. Dat komt vanuit ons hart en daar willen we aan bijdragen. Samen met gelijkgestemden uit de branche. Er zit geen commerciële agenda achter, waardoor iedereen zich ten volste en belangeloos inzet. Dat is de USP van dit collectief en dat uit zich in het resultaat van de eerste twee projecten.”
Het event-effect van de 1,5-meter samenleving
“Zo’n event in deze tijd organiseren vraagt om een groot aanpassingsvermogen. Kleedruimtes en meubilair stonden ver uit elkaar, overal hingen dispensers en iedereen moest zijn eigen microfoon zenderen omdat technici ook niet in de buurt mochten komen. De impact tijdens de uitvoer was daarmee des te groter. We merkten dat de bezoekers op de iPads ontroerd raakten, maar het waren vooral de performers en de crew die na afloop emotioneel waren. Vooral omdat die volledig in de beleving zaten. De gasten zaten thuis, met veel afleiding om hen heen. We kijken nu hoe we het ook nog specialer voor hen kunnen maken. Misschien door beweging toe te voegen, door de iPad letterlijk op het hart van een danser vast te knopen. Hoe dan ook, het toont aan hoe enorm waardevol ons vak is. Verbinden met elkaar is belangrijker dan ooit.”
“De event- en cultuurbranche spreken een belangrijke taal; de taal van het hart.”
Het volgende concept
“We zijn geen enkele bedrijfsvorm. Het is heel organisch, waarin we volledig vertrouwen op elkaar en de partijen die iedereen erbij betrekt. Is iemand niet bij een Zoom-meeting aanwezig, dan heeft dat vast een reden. Dat vertrouwen in elkaar is een wijze les gebleken en komt ook terug in de ontwikkeling van een volgend project. Waar zien we waar de noodzaak ligt en wie moeten we daarbij betrekken? Gaan we een pop-up restaurant bouwen met twee iPads tegenover elkaar waarbij je per gang wisselt? Of bedenken we een concept rondom het schrijven van fysieke brieven? Wellicht gaan we schatten verstoppen door het hele land, die opgegraven moeten worden. Als we maar aandacht voor elkaar en verbindingen creëren.”
Wil jij ook meer bereik(en)?
De projecten van Ruimte om te Raken komen uit het hart. Dat ervaren wij, maar we vinden dat jij dit ook zou moeten ervaren. Dit collectief verdient een groot bereik, zodat het meer kan bereiken. Wil jij meedenken over een mooi initiatief of kun jij op gepassioneerde wijze bijdragen aan het vergroten van de aandacht, raak dan met ‘Ruimte om te Raken’ in contact!
Beeld: Nico Alsemgeest