Laatst stuitte ik op een oude film met superieure special effects: RoboCop 2. Althans, ik was er begin jaren negentig helemaal van ondersteboven en filmfanaten zien het nog steeds als een mijlpaal. Maar met de ogen van nu ogen de robotscenes zo schokkerig en onrealistisch dat ik de film snel weer heb afgezet. Net als technologie voor het witte doek ontwikkelt ook de showtechnologie voor live events zich in razend tempo, op de voet gevolgd door de verwachtingen van het publiek. Van een traditionele lichtshow of een beetje vuurwerk op je event is niemand echt meer onder de indruk. Het verzorgen van eindshows voor evenementen is dan ook een miljoenenindustrie geworden. En de eindbaas der eindshows is tegenwoordig een droneshow. Hierbij vliegen meerdere drones een voorgeprogrammeerde choreografie met een prachtig verlicht luchtballet als resultaat. Vandaag verken ik de partijen, de condities en de mogelijkheden. The sky is the limit!
Nederlands bekendste show is ‘Franchise Freedom’ van de Amsterdamse Studio Drift. Deze drone show, die een zwerm spreeuwen nabootste, was vorige zomer te zien boven Amsterdam, een maand later op Burning Man en onlangs nog boven de Kennedy Space Center voor de verjaardag van NASA. De Nederlandse drones vliegen dus letterlijk de wereld over!
LEES OOK: Brandende vragen over Burning Man
Lokale partij, lokale condities
Als je een lokale partij zoekt om mee samen te werken voor een droneshow, dan ligt het dus voor de hand om de robotica-afdeling van Studio Drift eens op te bellen. Zij hebben immers op Nederlandse bodem een show van hoge kwaliteit en complexiteit van de grond gekregen. Want vergis je niet: er komt een hoop bij kijken. Afgezien van alle techniek, materieel en programmeerwerk, zijn er voor shows in de buitenlucht vergunningen nodig en gelden er strikte veiligheidsvoorschriften. Zo mogen drones meestal niet boven het publiek vliegen en kunnen de lokale weersomstandigheden roet in het eten gooien. Bij regen of windsnelheden van meer dan 25 kilometer per uur stijgen de drones niet op. Door slecht weer kon de Amsterdamse show van Drift op de vrijdag niet doorgaan. Gelukkig mochten ze op zaterdag en zondag wel los.
Drones op binnenpodia
Op binnenlocaties heb je natuurlijk geen last van moeilijke weersomstandigheden of vergunningenprocedures. En ja, hoewel de bewegingsruimte binnen beperkter is, kunnen drones ook binnen mooie shows verzorgen. Het Franse bedrijf Dronisos heeft, naast hun vele buitenshows, ook binnen veel ervaring. Doordat drones in een nauwkeurige choreografie kunnen vliegen die tot de centimeter is voorgeprogrammeerd, lenen ze zich heel goed voor een gecombineerde act met een podiumartiest. Bij veelvuldige herhaling begint zo’n show zich pas echt terug te betalen, omdat je de ontwikkelkosten dan kunt spreiden en je je eigen technische crew kan opleiden om de drones te bedienen, zodat je externe technici dan niet meer nodig hebt. Bijkomende voordelen van drones als podiumartiesten: drones zijn nooit ziek, hoeven geen vakantie en zijn niet aangesloten bij een vakbond.
Buiten spelen is leuker
Drones komen echter pas echt tot hun recht als je hoogte kunt maken in de weidse buitenlucht, met vele toeschouwers in de wijde omtrek. Als je op zoek ben naar een grootste eindshow voor een festival, pretpark of stadion, dan zijn er naast Drift en Dronisos wereldwijd een handjevol aanbieders die zich hierin specialiseren, zoals het Engelse Skymagic, het Amerikaanse Firefly, het Hongaarse Collmot, het Russische Geoscan en uiteraard Intel zelf, die veel technologie levert waar deze partijen gebruik van maken. Elke partij heeft zo z’n expertise. En ik kan natuurlijk schrijven over al deze shows wat ik wil, maar de fantastische beelden op hun websites en social media spreken boekdelen. Dus als je op zoek bent naar inspiratie voor een show, ga er dan even lekker voor zitten, bekijk de filmpjes en je ziet het al helemaal voor je, zo’n droneshow als afsluiter van je event!