Corona-update: annulering en overmacht voor, gedurende en na de overheidsmaatregel

Eventrecht-specialist Jan de Wrede legt uit

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Met ons telefonische rondje langs de velden (bij o.a. Christine van Dalen van Bureau voor Reuring en Wouter van Beek van Blue Luna) blijkt hoe erg onze branche geraakt is. Nagenoeg alle events zijn geannuleerd. Dat is heftig voor opdrachtgevers/ organisatoren, bureaus én toeleveranciers. Gelukkig horen we dat partijen vaak in goed overleg tot een oplossing komen voor verplaatsing of annulering, zodat de kosten waar mogelijk beperkt blijven.

Hoe fijn de gunningsfactor en de empathie over en weer ook is, de waarheid is dat alle (financiële) gevolgen feitelijk afhangen van de opgelegde maatregelen van de overheid en de (schriftelijke) afspraken die tussen de partijen zijn vastgelegd. Gelukkig hebben wij onze partner Jan de Wrede die hieronder alles helder beschrijft, zodat je bij eventuele onenigheid met een partij precies weet waar je aan toe bent.

Jan aan het woord

Onderstaand een uitzetting over annulering van evenementen van meer dan 100 bezoekers door opdrachtgevers voorafgaand aan, in en na de periode van 12 maart 2020 tot en met 6 april 2020. Ik ben ervan uitgegaan dat in het contract of de algemene voorwaarden voor de opdrachtgever een mogelijkheid is opgenomen om het evenement te mogen annuleren.

Wanneer een opdrachtgever een beroep doet op overmacht naar aanleiding van de overheidsmaatregelen, waarbij het evenement valt binnen de periode van 12 maart 2020 tot en met 6 april 2020, dan is er sprake van juridische overmacht.

Annulering van evenementen die plaatsvinden in de periode 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2020

  • Een opdrachtgever heeft het evenement geannuleerd die plaatsvindt in de periode van 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2020, voorafgaand aan de maatregelen van de overheid op 12 maart 2020. Hiervoor geldt de normale annuleringsregeling. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de aanbetaling kan bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht.
  • Een opdrachtgever heeft het evenement geannuleerd die plaatsvindt in de periode van 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2020, voorafgaand aan de maatregelen van de overheid op 12 maart 2020 en de opdrachtgever beroep zich alsnog op juridische overmacht. Hiervoor geldt de normale annuleringsregeling. Er kan niet achteraf een beroep op overmacht worden gedaan. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de aanbetaling kan bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht.
  • Een opdrachtgever heeft het evenement geannuleerd die plaatsvindt in de periode van 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2020, na de maatregelen van de overheid van 12 maart 2020 en de opdrachtgever doet een beroep op overmacht. De opdrachtgever kan annuleren en kan een beroep doen op juridische overmacht. Opdrachtgever hoeft geen annuleringsvergoeding te betalen, maar is de aanbetaling wel kwijt.

Annulering van evenementen die plaatsvinden in de periode 1 april 2020 tot en met 6 april 2020

  • Een opdrachtgever heeft het evenement geannuleerd die plaatsvindt in de periode van 1 april 2020 tot en met 6 april 2020, voorafgaand aan de maatregelen van de overheid op 15 maart 2020. Hiervoor geldt de normale annuleringsregeling. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de aanbetaling kan bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht.
  • Een opdrachtgever heeft het evenement geannuleerd die plaatsvindt in de periode van 1 april 2020 tot en met 6 april 2020, voorafgaand aan de maatregelen van de overheid op 15 maart 2020 en de opdrachtgever beroep zich alsnog op juridische overmacht. Hiervoor geldt de normale annuleringsregeling. Er kan niet achteraf een beroep op overmacht worden gedaan. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de aanbetaling kan bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht.
  • Een opdrachtgever heeft het evenement geannuleerd die plaatsvindt in de periode van 1 april 2020 tot en met 6 april 2020, na de maatregelen van de overheid van 15 maart 2020 en de opdrachtgever doet een beroep op overmacht. De opdrachtgever kan annuleren en kan een beroep doen op juridische overmacht. Opdrachtgever hoeft geen annuleringsvergoeding te betalen, maar is de aanbetaling wel kwijt.

Annulering van evenementen die plaatsvinden in de periode na 6 april 2020

  • Een opdrachtgever heeft het evenement geannuleerd die plaatsvindt in de periode na 6 april 2020. Hiervoor geldt de normale annuleringsregeling. Het verschil tussen de annuleringsvergoeding en de aanbetaling kan bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht.Echter, voor de opdrachtgever kunnen andere omstandigheden spelen waardoor de opdrachtgever wel een beroep op overmacht kan doen, zodat de opdrachtgever geen annuleringsvergoeding verschuldigd is. Die overmachtssituatie dient dan naar verkeersopvatting niet voor rekening van de opdrachtgever te komen, wat de opdrachtgever dient te bewijzen.

Belangrijk om te weten

Bij consumenten bestaat de mogelijkheid dat het niet terugbetalen van de aanbetaling als onredelijk wordt beschouwd, zodat richting consumenten de aanbetaling wel dient te worden terugbetaald. Dit hangt er onder andere van af of de eventorganisator reeds werkzaamheden heeft verricht, en zo ja welke kosten de eventorganisator heeft moeten maken.