Corona-update: gevolgen maatregelen overheid voor de eventbranche

Eventrecht-specialist Jan de Wrede legt uit

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Corona - virus

Het is toch gebeurd. De overheid verbiedt vanaf heden tot en met in ieder geval 31 maart 2020 evenementen en bijeenkomsten waar meer dan 100 bezoekers komen (door de overheid worden die evenementen afgelast).

Opdrachtgevers kunnen annuleren – waarbij ik ervan uit ga dat de mogelijkheid van annulering is opgenomen in het contract of de algemene voorwaarden – en vervolgens een beroep doen op juridische overmacht. In dat geval zullen zij geen annuleringsvergoeding hoeven te betalen.

Hieronder een overzicht van de gevolgen:

  • Bestaande annuleringen: die kunnen geen beroep doen op deze maatregel van de overheid voor wat betreft een beroep op overmacht. Met andere woorden: de annuleringsvergoeding blijft verschuldigd;
  • Annuleringen voor evenementen vanaf heden tot en met 31 maart 2020: opdrachtgevers kunnen annuleren en vervolgens een beroep doen op juridische overmacht. In dat geval zullen zij geen annuleringsvergoeding hoeven te betalen.
  • Annuleringen van evenementen die plaatsvinden na 31 maart 2020: opdrachtgevers kunnen annuleren en mijns inziens op dit moment geen beroep doen op juridische overmacht. Dit omdat de maatregel geldt voor de periode tot en met 31 maart 2020. In dat geval zullen zij wel een annuleringsvergoeding moeten betalen.

Belangrijk punt van aandacht

Partijen in de evenementenbranche kunnen richting ingeschakelde partijen ook een beroep doen op juridische overmacht voor evenementen die gepland stonden in de periode vanaf heden tot en met 31 maart 2020.

Je zal nu ook de nodige opdrachtgevers hebben waarvoor een evenement is ingepland na 31 maart 2020, die gaan afwachten met annuleren. Hiertegen kun je juridisch gezien niet veel doen.

Ik adviseer partijen in de evenementenbranche om serieus na te denken om een beroep te doen op de werktijdverkortingsregeling om zo enige bedrijfsschade zoveel als mogelijk te proberen te beperken.