Corona-update #10: Nieuwe overheidsmaatregelen hebben nauwelijks invloed op zakelijke evenementen

Eventrecht-specialist Jan de Wrede (De Kempenaer Advocaten) legt uit

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Scrabble letters die het woord rules maken

Zondag 20 september 2020 is de nieuwe noodverordening online gezet. Daarin zijn voor de betreffende zes veiligheidsregio’s een paar nieuwe artikelen toegevoegd aan de overheidsmaatregelen, waaronder artikel 2.1b. Dit artikel gaat over de meldplicht. Dit is zo’n noodverordening. Alle nieuwe noodverordeningen zijn gelijk.

In artikel 2.1b lid 5 staan uitzonderingen op de meldplicht, zoals
(a) samenkomsten in een gebouw die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties met ten hoogste 100 personen per zelfstandige ruimte;
(b) eet- en drinkgelegenheden met een horeca-vergunning, tenzij het gaat om een besloten feest of partij.

Gelegenheden met een horecavergunning, zijn dus eet- en drinkgelegenheden die een horecavergunning hebben. Mijns inziens valt daar een evenementenlocatie niet onder. Congressen en vergaderingen zijn uitgesloten van de meldplicht, zo staat in de toelichting bij artikel 2.1b van de overheidsmaatregelen.

Er is ook een regeling opgenomen voor gezelschappen. Mijns inziens ziet dit op bijeenkomsten in de familiaire-/ vriendensfeer, maar ook op bijeenkomsten van collega’s etc. Van het verbod om met meer dan 50 personen een gezelschap te vormen is onder andere uitgesloten (a) het uitoefenen van het verenigingsrecht (zoals vergaderingen) en (b) het uitoefenen van een beroep of bedrijf.

De nieuwe maatregelen komen mijns inziens op het volgende neer, waarbij een onderscheid is gemaakt tussen de betreffende zes veiligheidsregio’s en de overige regio’s.

Voor de regio’s die niet vallen onder (a) Amsterdam-Amstelland, (b) Rotterdam-Rijnmond, (c) Haaglanden, (d) Utrecht, (e) Hollands-Midden en (f) Kennemerland, geldt nog steeds het volgende:

Buiten

Maximaal 250 personen (exclusief personeel), wanneer er geen gezondheidscheck plaats vindt, geen reservering en geen zitplaatsen. Geen maximum aantal personen wanneer sprake is van vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf. Er dient wel in beide gevallen de 1,5 meter regel in acht genomen te worden.

Binnen

Maximaal 100 personen (exclusief personeel) per ruimte, wanneer er geen gezondheidscheck plaats vindt, geen reservering en geen zitplaatsen. Geen maximumaantal personen per ruimte wanneer sprake is van vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.

Voor de regio’s (a) Amsterdam-Amstelland, (b) Rotterdam-Rijnmond, (c) Haaglanden, (d) Utrecht, (e) Hollands-Midden en (f) Kennemerland, geldt het volgende:

Zowel binnen als buiten

Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. De meldplicht geldt bijvoorbeeld niet voor religieuze bijeenkomsten, congressen, vergaderingen tot 100 personen. Dit betekent dat samenkomsten met meer dan 50 personen niet zijn verboden en dus nog steeds mogen plaatsvinden.

Veel locaties en organisatoren hanteren het protocol voor zakelijke bijeenkomsten, waarmee wordt beoogd een algemeen kader te creëren voor het veilig organiseren en bezoeken van zakelijke bijeenkomsten. Hierdoor wordt voldaan aan de door de overheid voorgeschreven richtlijnen. Immers, het protocol is door de overheid goedgekeurd.

Voor bruiloften, personeelsfeesten, etc. geldt dat dit maximaal 50 personen per ruimte mag zijn, tenzij er sprake is van onder andere (a) het uitoefenen van het verenigingsrecht of (b) het uitoefenen van een beroep of bedrijf. Een personeelsfeest van 60 personen in één ruimte is dus verboden.