Macht, diversiteit, waarheid, vertrouwen, onderscheid, lef en inclusie. Het zijn niet de meest lichtzinnige begrippen, weet ook cultureel en corporate antropoloog Jitske Kramer. In haar nieuwste boek, bijbehorende lezingen en masterclasses komen de begrippen uitvoerig aan bod, specifiek in corporate context. Toewerkend naar inclusiviteit op de werkvloer vanuit alle aspecten die daarbij komen kijken, ontwikkelde ze ‘Jam Cultures’.
Als veelgevraagd spreker weet Kramer dat de kracht van een live event niet onderschat mag worden. Anders dan een ‘gewone’ introductie van haar nieuwe boek, kiest ze daarom voor een creatieve boeklancering met strategische samenwerkingen die dichtbij haar staan. Een enorme festivaltent, Typhoon, Dolf Jansen, interviews, live lezingen en (hopelijk!) 700 gasten: dit event maakt exact zoveel impact als dat haar boek en lezing straks ook moeten hebben!
Boek, lezing, spoken word
In de Jam Cultures-lezingen verweeft ze kennis en theorie met spoken word en muziek. De aankondiging hiervan moet dit dan ook echt onderschrijven, middels een unieke manier van lanceren. De lancering, die plaatsvindt op 20 juni voorafgaand aan ‘Het Grootste Kennisfestival’, is voor Kramer dan ook bijzonder. “De samenwerkingen, zoals met Typhoon en Dolf, ga ik aan omdat ik ze goed ken. Op persoonlijk en professioneel vlak. Ik weet wat ze toevoegen. Glenn (de Randamie, bekend onder artiestennaam Typhoon) weet als geen ander wat jammen met de mensen om je heen betekent, zowel in de muziek als in zijn eigen leven. Hij vertelt zijn persoonlijke verhaal over onzekerheid, ambitie, erbij horen en toch weer niet. Hij laat het publiek ervaren hoe vele ritmes tot één geluid kunnen klinken. Met Dolf werk ik vaker samen en doe ik ook lezingen. Tijdens dit event neemt hij, door middel van een column, de stand van zaken in ons land op het gebied van inclusie en diversiteit kritisch onder de loep.”
Onderlinge machtsverhoudingen en het onderschrijven van verschillen
En er is heel wat om kritisch over te zijn, wat Kramer betreft. “Jam Cultures laat bedrijven kennismaken met hoe we (op de werkvloer of daarbuiten) samen tot een goede harmonie en samenwerking kunnen komen. Voor een inclusieve werkomgeving betekent het dat we manieren moeten vinden om verschillen te erkennen en er op in moeten spelen. Daar zijn we nu akelig slecht in, maar we kunnen het wel leren. Als we maar durven!” Door thema’s als macht, waarheid, onderscheid, vertrouwen en dus lef aan te kaarten, laat de antropoloog zien waar we aan moeten werken. “Samen. Die zoektocht naar synergie en de kans voor iedere collega om zijn of haar geluid te kunnen laten horen. En dat moet niet altijd maar één persoon zijn, want dan wordt het een solo. Maar allemaal, met elkaar, omstebeurt in- en uitvoegen en samenspel creëren; dat is jammen.”
Als je het wilt; regel het.
En dat is de manier om dingen te veranderen op de werkvloer. Spelen met en luisteren naar elkaar. Onderscheid durven zien, vragen over macht en vertrouwen durven stellen, conflicten aangaan en het lef hebben om ernaar te handelen. Want dat is wat er moet gebeuren. “Of het nu gaat om dat vrouwen minder verdienen dan mannen voor dezelfde functie, verschillende afdelingen worden samengevoegd tot een nieuw geheel, of dat mensen met een allochtone achtergrond minder kans hebben op de arbeidsmarkt. Eigenlijk is het zo simpel. ‘If you want it, fix it.’ En dat is precies wat Jitske gaat doen: een event organiseren om impact te maken met haar verhaal en product. Ze wil het, ze fixt het.
Beeld: Erik Brinckhorst