“Alles begint bij lekker als we de voedseltransitie willen aanjagen” (Maartje Nelissen, Plant FWD)

Het moment voor verandering is nu!

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Vorig jaar vond de eerste editie van Plant FWD plaats. Een onconventioneel congres waar bezoekers de hele dag werden ondergedompeld in de wereld van eiwittransitie. Het bleek een groot succes. Terecht, want het is een super belangrijk en actueel onderwerp. Daarom vindt op 23 en 24 april een tweede editie plaats in Theater Amsterdam.

Twee keer zo groot, dus hopelijk met twee keer zoveel impact. Wij spraken Maartje Nelissen, co-founder van Plant FWD, over wat jij als event manager of event professional kunt bijdragen. Heel veel, zo blijkt!

Hoe gaat het met de voorbereidingen van Plant FWD?

“Goed. We zijn er druk mee bezig. Deze tweede editie is twee keer zo groot als vorig jaar. Een tweedaagse conferentie waar we zo’n 1.200 bezoekers verwachten. Verder hebben we een Market experience van 1.000 vierkante meter waar onder andere een innovation lab, een chefs table en meer dan veertig partners te vinden zijn. Zo willen we alle geïnteresseerden helpen in de ontwikkelingen rondom eiwittransitie.”

Wie zijn die geïnteresseerden?

“Dat zijn vooral corporates, start-ups, investeerders, overheden en beleidsmakers. Daarnaast hebben we bewust ook meer wetenschappers uitgenodigd. Er is in een jaar tijd weer zoveel geleerd om de transitie aan te jagen. Dat moet beter aansluiten bij wat er in de markt gebeurt.”

Hoe belangrijk is de eiwittransitie voor de wereld?

“Mega belangrijk. De daadwerkelijke verandering gaat heel langzaam bij consumenten, niets is zo lastig als consumenten veranderen, maar er is wel een algemeen besef van de noodzaak. Een paar jaar geleden was plantaardig een enorme hype en na de eerste hype kwam ook de tijd van desillusie. Veel wat op de markt kwam was nog niet lekker genoeg of nog te veel in ontwikkeling. In corona tijd zijn veel start-ups failliet gegaan, simpelweg omdat de producten nog beter moesten worden. Daar is inmiddels een enorme slag in gemaakt. Gelukkig, want als consument eet je niet om hoofdzakelijk lekker duurzaam te zijn. Het gaat altijd eerst om smaak en uitstraling. En als je buiten de deur eet ook om de service. De boodschap dat het CO2-uitstoot bespaard is secundair. Zo moeten we dat ook gaan zien.”

Plant FWD Amsterdam Maartje Nelissen

Dus we moeten allemaal vegan eten?

“Wist je dat als de hele wereld al twee dagen per week plantaardig zou eten, dat we meer zouden besparen dan dat de hele wereld stopt met vliegen? Grappig genoeg hoeft dus niet iedereen vegan te worden. Maar zoals we het nu doen is het totaal onhoudbaar voor de planeet en als je zelf iets wilt doen omtrent duurzaamheid is verreweg het grootste effect dat je kunt hebben: minder verspillen en meer plantaardig eten. We moeten naar een duurzamer voedselsysteem. Daarbinnen is er prima ruimte voor een beetje duurzame visserij en veehouderij. Nu ligt de verhouding dierlijk versus plantaardig op 60% versus 40%. Als we dat andersom kunnen krijgen, dan heeft dat al een enorm positief gevolg voor landgebruik, watergebruik, CO2-vermindering et cetera. Op dit moment eet 0,7% plantaardig en is een paar procent vegetarisch. Maar als we ons richten op de massa – dus de 99,3% – dan zorgen kleine stappen voor een gigantisch effect.”

Hoe doet de evenementenbranche het op dit vlak?

“De meeste eventcateraars doen het eigenlijk best goed. Je ziet dat vanuit corporates de vraag naar vooral vegetarische en soms plantaardige catering ook steeds groter wordt. Ook wet- en regelgeving gaat hier naartoe in verband met de aankomende CSRD. Wat je nu vooral ziet is de discrepantie tussen wat de opdrachtgever wil serveren en wat de daadwerkelijke gast wil eten op een event.”

Daar ligt een kans voor eventcateraars?

“Absoluut. Want hoe kan je een gast verleiden met smaak en een tof verhaal? Waarbij ik geloof dat je gasten soms met storytelling moet overtuigen, maar veel vaker eigenlijk nog met gewoon een lekker bord eten. Leg nou eens niet de nadruk op het plantaardige aspect, maar serveer gewoon een goddelijk gerecht in plaats van een biefstuk, of zorg voor een andere verhouding in je gerecht en serveer geen biefstuk als showstopper maar een beetje vlees of vis als smaakmaker. Er zijn daarnaast ook veel gerechten waarbij je niet eens beseft dat het plantaardig kan zijn, zoals soepen, sauzen en brownies. Dat kan je prima serveren, ook zonder er nadruk op te leggen en niemand heeft daar bezwaar tegen.”

Plant FWD Amsterdam Theater Amsterdam entree

Dus we hoeven gasten niet op te voeden?

“Dat denk ik niet. Daar zit veel weerstand op. En terecht, op evenementen wil je geïnspireerd raken, mensen ontmoeten en verwend worden met lekker eten en drinken Doe het gewoon als event manager. Communiceer niet groot dat alles vegetarisch is. Want men wil niet verplicht ‘vega’ eten. Maar serveer bijvoorbeeld 80% plantaardig en 20% vlees en vis. Waarbij de plantaardige gerechten gewoon gruwelijk lekker moeten zijn, qua mondgevoel, textuur en uitstraling. Zo gaat een vleeseter ook genieten van plantaardige gerechten en gaat die vanzelf mee in de transitie.”

Iets gruwelijks lekker maken op plantaardige wijze, is dat gemakkelijk?

“Heel eerlijk; je hebt meer verschillende soorten bereidingen en structuren nodig om het heel spannend te maken. Maar tegelijkertijd is er daardoor zoveel ruimte voor culinaire creativiteit. Dus stop met het standaard serveren van een quinoa salade of broodje humus. Er kan zoveel meer dan dat.”

Hoe krijgen we de eventcateraars mee?

“Heel simpel; er ligt een enorme kans voor ze. De marges staan namelijk enorm onder druk. Personeel, grondstoffen en vis en vlees zijn gigantisch duur geworden en in de toekomst zal de prijs van vlees en zuivel alleen maar stijgen. Plantaardig koken kan je enorme marges opleveren. Uit calculaties blijkt dat een plantaardige menukaart tot de helft aan inkoop kan besparen.”

Plant FWD Amsterdam Theater Amsterdam entree

De ene eventcateraar is hierin verder dan de ander. Hoe zie jij dat?

“Het valt op dat eventcateraars soms concurreren op mate van duurzaamheid. Ik vind dat je dat op identiteit zeker mag doen, maar dat rondom het onderwerp duurzaamheid de lessen tussen cateraars juist meer gedeeld zouden moeten worden.”

Wat kunnen eventmanagers en eventbureaus hierin betekenen?

“Switch ‘het normaal’ op evenementen. Nu noemen we vega of plantaardig ‘het alternatief’. Dat zou de standaard moeten zijn. Laat gasten bij hun registratie aanvinken dat ze een vis- of vleesgerecht wensen. De praktijk leert dat slechts weinig gasten dat zullen doen, terwijl ze 100% keuzevrijheid hebben.”

Waar kan de branche meer informatie vinden om mee aan de slag te gaan?

“Een goede, toegankelijke website is die van Green Events. En als je echt diep in de materie wilt, adviseer ik Proveg Nederland. Tegelijkertijd zijn wij als Plant FWD zelf bezig om een platform in te richten waar iedereen straks alle informatie inclusief bronnen op één centrale plek kan vinden.”

Plant FWD Amsterdam beursvloer supermarkt

En natuurlijk tijdens Plant FWD 2024.

“Absoluut. We hebben beide dagen een enorm interessant programma. De eiwittransitie is een onderwerp dat de komende jaren nog veel belangrijker gaat worden, dus voor mensen in de evenementenbranche super relevant.”

Wanneer is Plant FWD voor jou geslaagd?

“Als we een kwalitatieve groep met een open mindset naar huis kunnen sturen dat de eiwittransitie nodig is, maar ook gewoon erg lekker. Hopelijk helpen de keynotes en sessies om genoeg handvatten te bieden om in de dagen, weken en maanden daarna de transitie in versnelling te brengen.”

Wil je nog enkele laatste woorden richten tot de eventcollega’s?

“We proberen op verschillende manieren de route naar een duurzamer voedselsysteem te tonen en de sector te verbinden. Dat biedt inspiratie, hoop en handvatten voor de toekomst. Doe daar aan mee en laat jouw gasten op events zien hoe verdomd lekker het ook kan zijn. En natuurlijk direct een concrete kans om te ervaren hoe we samen met Theater Amsterdam een zo duurzaam mogelijk event organiseren wat bijna afvalvrij is en met 100% plantaardige catering door het geweldige team van het Theater.  Zie ik je bij Plant FWD?”

WINACTIE: WIN 2 KAARTEN (À € 195,- PER STUK) VOOR PLANT FWD 2024

Maartje biedt graag twee gratis tickets (à € 795 per stuk) aan voor Plant FWD 2024. Wil jij, samen met een collega of zakenrelatie, op 23 of 24 april geïnspireerd worden om te kijken hoe jij mee kunt gaan in de eiwittransitie? Mail Maartje waarom juist jij aanwezig wilt zijn en wie weet zien we je eind april!

Beeld: Plant FWD