Wil je doof, ofzo? Kijk eens naar je doppen, man!

Waarom gehoorbescherming bij evenementen van levensbelang is

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Oorbescherming events

Evenementen stellen bezoekers bloot aan allerlei elementen. Zelfs de minst doorgewinterde festivalganger beschermt zich tegen het geweld van de zomer. Standaard zit er in de tas: een zonnebril, zonnebrand, en ja, ook condooms. Maar meestal ontbreekt er iets cruciaals in deze preventieve verzameling. “Wat zeg je?!” Juist, oordoppen! En dan bedoelen we niet het soort waarmee je makkelijker in slaap valt of een telefoongesprek voert.

Wie op die eerste zomerdag oningesmeerd een uurtje in de Nederlandse zon gaat liggen, loopt misschien een paar dagen met het schaamrood op de kaken, daarna heelt de huid vrij snel. Maar wie zonder oordoppen gaat dansen voor luidsprekers die meer dan 103 dB produceren, kan al binnen 5 minuten gehoorschade oplopen. In Nederland heeft al zo’n 15% van de jongeren last van blijvende gehoorschade, met name veroorzaakt door harde muziek. En een piep in je oren voor de rest van je leven, dat wensen we echt helemaal niemand toe. Vandaar dat we ons vandaag laten horen voor gehoorbescherming. 

Van peuters tot pro’s

Heb je kids dan is het simpel. Die hebben nog zulke gevoelige oren dat je ze het liefste weg houdt van hard geluid, anders zet je ze deze felgekleurde gehoorbeschermers op, of deze. Voor volwassenen zijn er oordoppen in verschillende soorten en (op maat gemaakte) maten, met ditto kostenplaatjes. We zien al snel dat wie in oordoppen investeert, er veel voor terugkrijgt. Wist je dat met de betere oordoppen muziek juist mooier klinkt dan zonder? Aan de andere kant zal een festivalganger niet gauw meer dan een paar tientjes uitgeven voor een set, terwijl dat voor beroepsmusici en event professionals een no-brainer is.

Goed geluid voor bijna geen geld

Je kent ze wel, die knalgele schuimblokjes van de bouwmarkt die je in je oor propt en meestal al na een dag in de prullenbak gooit. Toegegeven, het geluid dempen, dat doen ze wel. Maar ze vervuilen ook het milieu en conversaties zijn daarmee net zo lastig te volgen als de nuances in de muziek. Muziekliefhebbers met weinig centen kunnen daarom maar beter gaan voor herbruikbare budget muziekdoppen, zoals deze Classic Thunderplugs of de Rockit van Earproof. Beide modellen zijn ontworpen in Nederland, worden geleverd in een standaardmaat met handige sleutelhanger, dempen zo’n 15 dB en kosten los ongeveer een tientje per set. Verschil is wel dat er voor de Rockit een adapter bestaat voor portofoons, wat aan te raden is voor crewleden die pal voor de speakers moeten werken. 

Oorbescherming events 2

Maatwerk voor op het werk

Eigenlijk zijn maatoordoppen voor hen geschikter, waar ook adapters en losse geluidsfilters voor bestaan zodat ze bruikbaar zijn voor elke situatie. Deze oordoppen zitten niet alleen comfortabeler, het geluid wordt ook beter gefilterd. Natuurlijk zijn deze met een prijskaartje van boven de 100 Euro duurder om aan te schaffen, maar daar staat tegenover dat artiesten hun muziek zuiverder horen en dat beveiligers hun instructies beter verstaan. Dat is ook wel wat waard natuurlijk! Een tussenoplossing (en misschien wel de beste koop) is een voorgeproduceerde set oordoppen, hetzij met uitwisselbare filters voor verschillende geluidssterktes zoals deze, dan wel in verschillende maten voor afwijkende oorgroottes, zoals deze. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren en er is altijd wel een setje dat erbij past.

Bescherming bij bedrijven

Als je op je evenement gehoorbescherming wil bieden, dan ben je natuurlijk goed bezig. Met een oordoppenautomaat is het bieden van gehoorbescherming aan je gasten zo gepiept. Als je aangesloten bent bij de VNPF, krijg je korting op een automaat van Bananaz. Bij grote volumes (en daarmee bedoelen we niet de geluidssterkte, maar de verkoopcijfers) kan je ook direct contact opnemen met een leverancier, vaak staat die wel open voor een deal waarbij je meedeelt in de winst. Aan je crew is het raadzaam, en volgens de ARBO zelfs verplicht, om de oordoppen gratis aan te bieden en misschien zelfs wel in kwaliteit te investeren. Anders luistert die straks alleen nog maar naar de bass en nooit meer naar de baas…

Bananaz oordoppen event veiligheid geluid

Beeld foto 1 en 2: Earproof
Beeld foto 3: Bananaz