FLASHBACK FRIDAY | Theater aan tafel over de aanvoer van je voer

Van Riek tot Vork neemt je mee naar de boerderij

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
gespot, eten, boer, landelijk, authentiek, oorsprong, food,_VanRiektotVorkUtrecht_KimOut-5

In de afgelopen jaren hebben we zoveel toffe inspiratie gedeeld. Dat verdient het gewoon om opnieuw in de spotlights te staan. Let’s go (flash)back to: Van Riek tot Vork. (origineel artikel 10 december 2019)

Kijk even naar de inhoud van je boodschappentas. Weet jij waar al dat eten vandaan komt? Wie heeft het voor jou verbouwd, verwerkt en verpakt?

Als je wel eens De Keuringsdienst van Waarde kijkt, dan weet je dat de gemiddelde supermarktverpakking niet helemaal kosher communiceert over het product. Dat het product vaak bestaat uit een vreemde brij van exotische grondstoffen die elkaar vinden na een hele ondoorzichtbare weg door een wondere wereld van voedselproductieketens. En dat je die weg maar beter niet kunt onderzoeken als je het product nog met een goed geweten wil consumeren.

Als reactie op deze realisatie ontstond de Farm-to-Table beweging, die pleit voor kortere en duidelijkere lijntjes tussen boer en consument, zodat wij ons weer bewust worden van de herkomst van ons voedsel. Vandaag willen we het hebben over Van Riek tot Vork, een theatrale uitwerking van dit idee. En een lokale, want dat is nou eenmaal het idee ervan 😉

Als je bij Van Riek tot Vork gaat eten, proef je niet alleen het lekkerste voedsel van lokale boeren, maar laten die boeren je ook kennismaken met het verhaal dat schuilgaat achter het eten dat op je bord ligt. En je hoeft niet bang te zijn dat de boeren live over je tafel heen roepen, want de verhalen zijn vooraf opgenomen en verwerkt in een ‘smaakversterkend hoorspel’, compleet met poëzie en geluiden van de boerderij. Koptelefoon op je hoofd, servet op je schoot en genieten maar!

van riek tot vork - gespot, eten, boer, landelijk, authentiek, oorsprong, food,

Dat riekt naar meer

Van Riek tot Vork komt uit de koker van Sanne Wiltink en Marrit Bausch, die beiden een achtergrond hebben in de theaterwereld. Het resultaat is dan ook net zoveel een eetbeleving als een theatervoorstelling. Eerder stonden ze op de Dutch Design Week, de Vierdaagse Feesten, het Openluchtmuseum in Arnhem en natuurlijk ook op diverse food festivals.

Vaak werken ze in opdracht en ze zijn ook voor bedrijfsfeesten te boeken. Dat is weer eens een heel ander soort kerstdiner! Overigens, nu de boeren aangekondigd hebben om uit protest distributiecentra te blokkeren en de aanvoerlijnen naar supermarkten in de week voor kerst af te snijden, is het zo’n gek idee nog niet om je eten gewoon direct bij de boer te halen. En omgekeerd, zou Van Riek tot Vork een wat charmerender offensief zijn om meer aandacht te vragen voor kwestie. Want als de burger eenmaal weet waar de burger op zijn bord vandaan komt, voelt ie zich er ook meer bij betrokken.

van-riek-tot-vork-gespot, eten, boer, landelijk, authentiek, oorsprong, food,-12
20141001_VanRiektotVorkUtrecht_KimOut-gespot, eten, boer, landelijk, authentiek, oorsprong, food, Foto: Kim Out

Beeld header: Kim Out