Pluk de vruchten van je afval

Wie wil er een bord voor z’n kopzorgen?

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
event inspiration - Maarten Zwetsloot - Surfana Festival 2018-101

Ga je vol goede moed naar de supermarkt om zo duurzaam mogelijk je inkopen te doen, zijn de biologische tomaten toch weer in plastic verpakt. Dan maar de onverpakte budgetvariant? Als evenementenorganisator zijn je kopzorgen omtrent afvalvrije voedselverpakkingen natuurlijk groter dan als consument, omdat het gaat over grotere volumes. Je kan het duurzaamste eten en drinken serveren; fairtrade, veganistisch, macrobiologisch, you name it. Maar je bewustere gasten houden er toch een nare nasmaak aan over als ze er vervolgens plastic bordjes, bekers en bestek bij krijgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig biologisch afbreekbare disposables. En op Wonderfeel festival zagen we dat dit soort afval binnen 24 uur om te zetten is in waardevolle compost waar de gasten thuis iets nieuws in kunnen planten. Oogst mest, thuis best!

Wie zijn deze jongens die de aarde redden door aarde te maken? Het zijn de surfers en natuurfreaks van Seavents. Het verbaast ons niets dat ze het levenslicht zagen op strandfestival Surfana. Want waar beter de strijd tegen rondzwervend oceaanplastic te starten dan op het strand?

LEES OOK: Hoe zet je de plasticsoep op het menu van je evenement?

event inspiration - Maarten Zwetsloot - Surfana Festival 2018-100
event inspiration - Maarten Zwetsloot - Surfana Festival 2018-105

Met de peuken blijven zitten

Seavents biedt daarnaast verschillende oplossingen aan events om hun impact op het milieu terug te dringen. Het makkelijkste, en misschien ook wel effectiefste, is om te beginnen bij sigarettenpeuken. Voor veel mensen is het uitdrukken van een peuk op de grond de normaalste zaak van de wereld. Maar diezelfde wereld vaart er niet wel bij en de oceanen waar deze kleintjes in terecht komen al helemaal niet. Peuken zitten vol met plastic en, zeker na het gebruik, ook met zware metalen en andere stoffen die giftig zijn voor vissen, planten en microorganismen. Wetenschappers noemen het inmiddels de meest wijdverspreide vorm van mensgemaakte vervuiling. En dit terwijl er zo makkelijk iets aan te doen is. De oplossing van Seavents? Een gecombineerde inzet van Ciggytube kartonnen asbakken en een Franse producent die de verzamelde sigarettenpeuken weet te recyclen tot een parkbankje. Zo bezien zijn sigarettenpeuken dus laaghangend fruit waarop je kan hangen.  

Event inspiration - Seaevents - Nic Limper - 1
Event inspiration - Seaevents - Nic Limper - 2
Event inspiration - Seaevents - Nic Limper - 3

Op naar afvalvrij

Wil je nog meer doen om je afval te verminderen? Dan kun je Seavents dus inschakelen om je disposables om te zetten naar compost. Dat begint bij het uitzoeken welke borden, bekers, lepels, vorken en messen geschikt zijn om te composteren. Met de eettentjes en barren dien je af te spreken dat alleen die disposables worden gebruikt. En de bezoekers moeten wel weten dat dit afval apart wordt ingezameld, omdat de composteermachine van Seavents het daarna omzet in vruchtbare grond. Seavents helpt bij het hele traject om je festival richting 100% Zero Waste te brengen, inclusief het informeren van de bezoekers, het begeleiden van je producenten, het bedienen van hun machine en het uitdelen van de door hun versgemaakte grondstoffen. Omdat evenementen de ideale proeftuinen vormen voor alledaagse verduurzaming, heeft Seavents met deze grondige totaalaanpak absoluut goud in handen.