Stage & Event Design

Neoc bouwt een heus kunstwerk in de PC Hooftstraat!

Een cadeautje voor de straat

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Wanneer een bekende Creative & Strategic Visual Director de activatie als één van de voorbeelden noemt van hoe het wél moet, dan ben je verdomd goed bezig! En terecht, want deze prachtige gevelversiering kan niemand ontgaan zijn.

Neoc was samen met BigVis, in opdracht van Vel’Or Graceful Events, verantwoordelijk voor de realisatie. Tijd om Coen Sipkes, eigenaar van Neoc te bellen en te vragen hoe deze bijzondere productie tot stand kwam.

Van verbouwen naar verfraaien

Wanneer een particulier gaat verhuizen behelst dat misschien wat muren verven, dozen inpakken en verkassen, maar voor een Frans juweliershuis is dat vanzelfsprekend een stuk complexer. “Het pand gaat echt bijzonder worden, maar voor die verbouwing is veel tijd nodig. Vanuit de opdrachtgever kwam de vraag om de noodzakelijke bouwsteiger aantrekkelijk af te werken zodat hij beter in het straatbeeld past en tevens een fraaie aankondiging vormt voor de nieuwe winkel. Het antwoord daarop is dit onwijs gave kunstwerk.”

Gevel Cartier winkel PC Hooftstraat - NEOC

Van ontwerp naar productie

“Bart van Rooy van BigVis is verantwoordelijk voor het ontwerp. Doordat het pand in het museumkwartier staat, ontstond al snel het idee van een kunstwerk aan de wand. De baklijst en ‘art card’ geven het geheel een nog kunstzinnigere lading. Maar heel eerlijk; het ontwerp was het makkelijke gedeelte van het project. De uitdaging zat er voornamelijk in dat we het complete 3D-object moesten laten spiegelen, het geheel hufterproof moest zijn en dat het ook nog eens een half jaar intact moet blijven in de buitenlucht. Geen spuiter die op dat laatste garantie geeft.

Het eureka-moment kwam toen we tijdens een ander project bezig waren met folie wrappen. Auto-foliewrap voldoet namelijk aan alle eisen. Het is bestand tegen weersinvloeden, gaat jaren mee en kan door de wasstraat. Uiteindelijk hebben we diverse prototypes gemaakt die ook daadwerkelijk naar Frankrijk zijn gestuurd ter goedkeuring.”

Gevel Cartier winkel PC Hooftstraat - NEOC

Vijf vergunningen voor één kunstwerk

“Toen alles uiteindelijk goedgekeurd was, kwam de grootste uitdaging; een object van 12×12 meter plaatsen in één van de drukste straten van Amsterdam. Vijf vergunningen en diverse ontheffingen verder waren we zover dat we konden starten met de bouw. Voor het transport en de montage hebben we gewerkt met kraanauto’s. Het geheel is opgebouwd uit prefab delen van 4×2 meter. Deze zijn als puzzelstukken gemonteerd.

Het was een logistiek uitdagende productie. De ontheffingen zijn voor specifieke dagen geldig en vertragen is daardoor geen optie. Zowel de handhavers als de gemeente hielden ons goed in de gaten gedurende die dagen.”

Gevel Cartier winkel PC Hooftstraat - NEOC

Werken met betrouwbare leveranciers

“Dit was een niet alledaagse klus voor ons en daardoor extra leuk. Ik zou anderen als tip willen meegeven om niet altijd zelf het wiel te willen uitvinden bij dit type projecten. Werk samen met partners die meer kennis en expertise in bepaalde zaken hebben. Zo verzorgde VVE Safety alle vergunningen en veiligheidsplannen. Van Schie deed alle transporten en kraanwagens. Beide partijen doen veel projecten in de binnenstad en kennen letterlijk en figuurlijk de weg.

Ik denk dat dit ook is waarom men Neoc voor zulke producties vraagt. Allereerst om de finesse en de afwerking van alles wat we maken. Daar zit veel liefde en aandacht in. Maar ook omdat men weet dat wij een bewezen track record hebben met complexe klussen op logistiek uitdagende locaties. In dit geval met als resultaat een cadeautje voor de straat. En het tofste van alles; er is geen moment op de dag dat er geen mensen foto’s van aan het maken zijn. Hoe gaaf is dat?”

Beeld: Rob van der Voort