“Na ruim 20 maanden mogen we het kabinet het gemis van een langetermijnvisie verwijten” (Jolanda Jansen, Alliantie van Evenementenbouwers)

In gesprek over de status van de branche

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Vorige week deelde de Alliantie van Evenementenbouwers een persbericht waarin ze aangaven een lange termijnvisie te missen binnen het coalitieakkoord.

Wij waren benieuwd hoe de gesprekken op dit moment lopen met de betrokken ministeries en wat we de komende tijd kunnen verwachten. Tijd voor een gesprek met woordvoerder (en tevens CEO van Rotterdam Ahoy) Jolanda Jansen.

Hoe gaat het met je?

“Ik ben in de regel altijd optimistisch, maar ik moet eerlijk zeggen; de sluiting die we half november om onze oren kregen heeft er goed ingehakt. Het vergt veel van iedereen in onze branche. Mede omdat het beeld wordt geschetst dat ‘we toch steunpakketten krijgen’, maar dat behoeft echt nuancering.”

Wat bedoel je met dat beeld?

“Als het gaat om de mogelijkheden; tot vorige week zaterdag mochten een paar type evenementen nog plaatsvinden: overdag, op anderhalve meter, 1.250 mensen, met CTB en mondkapje et cetera. Wat in de praktijk betekende dat er óf geen kostendekkend evenement mogelijk was, óf klanten of bezoekers daar niet op zaten te wachten.

Daarnaast is er ook echt wel zorg over het korte termijnbeleid van het kabinet. Er is een ogenschijnlijk gebrek aan visie. We leven van persconferentie naar persconferentie in plaats van dat gekeken wordt naar het beleid verder dan komende periode: wat zijn de scenario’s voor het zomerseizoen en volgende winter? Daar komt nog eens bij dat we dankzij de resultaten van Fieldlab wel sneller open kunnen dan een jaar geleden, maar met een grote arbeidsmarktproblematiek zitten waardoor lange termijnperspectief ook om mensen te werven, cruciaal is.

Fieldlab Evenementen Back to Live dance event

Hoe kijk je tegen de verlengde steunpakketten aan?

“Heel eerlijk; het is voor een deel van de branche een wassen neus. Zo dekt de NOW-regeling niet 100% van de kosten en is de garantieregeling ook niet fair. Zo moet je soms wachten op een formeel verbod van de overheid terwijl iedereen al begrijpt dat iets redelijkerwijs niet zal kunnen plaatsvinden.

Daarnaast wordt de regeling teruggeschroefd van 90% naar 80% onder het motto van ondernemersrisico. Daar zijn we het totaal niet mee eens. Eerst moesten we met zijn allen (fors) gaan reorganiseren. Daarna zijn we nieuwe businessmodellen gaan zoeken [zoals streams, webinars et cetera die bleken geen model te zijn]. Vervolgens schets de overheid in juni het beeld dat de markt open kan vanaf september als iedereen de kans heeft gehad een vaccinatie te nemen waardoor de markt investeert in het aannemen van nieuw personeel. Dan zijn we uiteindelijk met veel kunst en vliegwerk weer op krachten gekomen en dan wordt nu beweerd dat ondernemers zelf voor het risico hebben gekozen. Voor zzp’ers en makers is het al helemaal ingewikkeld”

Ik merk de frustratie.

“Vooropgesteld, we zijn blij dat er steunpakketten worden doorgetrokken tot en met Q1. Het kabinet schetste het beloofde land, maar dat blijkt een redelijke farce, waarbij de steunpakketten allesbehalve dekkend zijn. En dan zeggen ze nu dat de sociale partners en het kabinet gaan overleggen hoe de volgende winter in te gaan. Dat werd tijd, want onze branche kan niet overleven op de korte termijn.”

Tasje van Back to Live in stoelen tijdens testevent Fieldlab (foto- Nico Alsemgeest)

Evenementen worden nul keer genoemd in het coalitieakkoord. Hoe komt dat bij je over?

“We moeten blijven uitleggen hoe onze sector is opgebouwd. Men vangt ons vaak onder het kopje ‘sport en cultuur’, maar dat is maar een deel van de sector natuurlijk. We staan wel op het netvlies, zitten sinds de eerste fase van de crisis met vier ministeries en ministers aan tafel. We zitten als sector ook echt op het snijvlak van Economische Zaken, VWS, Cultuur en Justitie en Veiligheid. Het is veel omvattend, inclusief veel ZZP’ers; best een ingewikkelde keten.”

Als we zo serieus worden genomen, waarom wordt dan zo weinig met de Fieldlab-resultaten gedaan?

“Eens, daar is zeker niet alles uitgehaald. Sterker nog, in het Belgisch parlement zijn keuzes gemaakt onder andere op basis van de Fieldlab-resultaten. Ik geloof dat met het ‘dansen met Janssen’-debacle in de zomer een politieke kramp is ontstaan. Als de besmettingscijfers omhoogschieten, is de eerste natuurlijke reactie die van paniek om controle te krijgen en dus gooien ze een hele branche dicht. Terwijl er meer moet worden gekeken naar waar de cijfers vandaan komen, want het bleek niet uit onze sector te komen.”

Club-Shelter-Fieldlab-event-Dennis-Bouman-Photography

Heeft onze branche zelf steken laten vallen afgelopen jaar?

“Blijkbaar hebben we nog onvoldoende de urgentie kunnen overbrengen dat wij niet simpelweg aan- en uitgezet kunnen worden, vanwege de lange voorbereidingstijd. Ik geloof overigens niet dat dat had kunnen voorkomen dat we alsnog op slot gingen. Daarnaast hebben we met de Fieldlab-onderzoeken, wat samen met de overheid is opgezet, aangetoond dat we veilig kunnen organiseren. Het is wel aan het kabinet om daar in alle afwegingen die worden gemaakt, meer mee te doen.”

Ik zag dat demissionair minister Stef Blok onlangs op werkbezoek was. Wat vind je daarvan?

“Dat heeft hij in een aantal sectoren gedaan. Ik vind het zeker goed dat hij en andere bewindspersonen dat doen, want daarmee kan hij het beeld wat wij in de overleggen schetsen meer inkleuren en er gevoel bij krijgen door de persoonlijke voorbeelden van ondernemers in de praktijk.”

Fieldlab Evenementen Back to Live dance event publieksvakken

Wat gaat de Alliantie, samen met Eventplatform, de komende tijd doen om onze branche op weg te helpen?

“We hebben drie focuspunten. Ten eerste willen we een heropeningsplan zien met het kabinet voor de korte termijn. Wat als half januari de cijfers fors dalen; wat is dan het plan zodat we niet binnen paar weken weer worden gesloten.

Ten tweede willen we een schets voor de lange termijn. Hoe zorgen we dat we niet elke winter het probleem afwimpelen op de maatschappij?

En ten derde; hoe zorgen we dat steunpakketten mee ademen met de maatregelen voor de lange termijn en we bovenal aan herstel kunnen werken. Daar hoort ook de schaarste op de arbeidsmarkt bij, want anders hebben we als branche straks niet de menskracht om de maatschappij te bieden waar ze zo naar verlangen.”

Wat kunnen we als branche doen om daarbij te helpen?

“Vooral de boodschap blijven uitdragen dat het niet zo kan zijn dat we met alle kennis en ervaring die we hebben opgedaan, we ons weer laten overvallen door de grilligheid. Het virus is niet grillig, maar het beleid is grillig. Daar kan je je op voorbereiden als kabinet.

We zijn als branche behoorlijk bescheiden en altijd optimistisch. Laten we ook realistisch zijn en met elkaar het signaal blijven afgeven dat het kabinet echt actie voor op de lange termijn moet nemen waarbij het uitgangspunt is dat de maatschappij open blijft. Mensen kunnen niet zonder ontmoetingen”

Wat zou je tegen de branche willen zeggen?

“Erken voor jezelf dat de afgelopen tijd niet gemakkelijk was voor ons als branche. Maar ‘nothing beats live’. Die bevestiging hebben we in september en oktober gekregen. Geniet dus extra van de kleine successen en de evenementen hoe klein ook, zodra die er zijn. Haal daar met je collega’s je lol uit en blijf pushen om weer zo snel mogelijk open te gaan.”

Beeld: Fieldlab Evenementen, Nico Alsemgeest, Sanne Donders en Dennis Bouman Photography