Laatste deel van het dagboek over de indrukwekkende productie van het King of the Court toernooi in Qatar

Wilco Nijland van Sportworx neemt ons mee…

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Twee dagen geleden kon je zien hoe Wilco met zijn team naast organisator van het sporttoernooi ook voor reisbureau en eventmanager speelde. Het is bijzonder om te zien wat er allemaal bij komt kijken en hoe invloedrijk corona op de productie is.

In dit tweede deel neemt Wilco je verder mee van de start tot de finish van het toernooi.

Dag 5: indrukwekkende activaties

Voordat ik in ga op verschillende PR activaties van King of the Court, zal ik eerst even kort inzoomen op de stand van zaken van het toernooi.

De crew en vrijwilligers zijn op elkaar ingewerkt. Ik kan me nog wel druk maken om tellers die fouten maken, waardoor het spel even stil ligt. Het team draagt hun steentje bij.

Vandaag stond de 2de ronde van het heren toernooi op het programma en de dames begonnen aan hun eerste ronde wedstrijden. Alle dames hebben nog een herkansing, dus niemand ligt nog uit het toernooi. Vandaag is er bij de heren wel een schifting geweest, want de helft van het deelnemersveld is nog over (10 teams) en helaas hebben we afscheid moeten nemen van onder andere Alexander Brouwer. Maar dat hoort bij sport.

Een van de doelen is dat het toernooi zo goed mogelijk gepromoot wordt, zodat mensen komen kijken. Zowel in het stadion als online en op TV. Online gebeurt dat overigens massaal. In het stadion steeds meer. Er zijn helaas restricties ivm corona en dat schrikt de lokale bevolking best wel af. De cijfers stijgen ook hier snel en men wordt aangeraden vooral thuis te blijven.

Enkele collega’s hebben van tevoren meerdere online en offline activaties bedacht en een paar licht ik even toe. De ‘standaard’ promotionele acties, zoals vlaggen, borden, doeken et cetera zijn terug te zien in de foto’s en kleden het event prachtig aan, maar de volgende twee activiaties zijn echt wel heel cool al zeg ik het zelf.

Op alle led-schermen op Hamad International Airport draait een video van iets meer dan 30 seconden in een carrousel. Echt serieus, dit was vroeger wel een soort droom van mij hoor: Sportworx eigen event groots afgespeeld zien worden op een luchthaven of in vliegtuigen. In vliegtuigen staat nog op de lijst, maar deze nummer één luchthaven van de wereld heeft schermen van twintig meter breed en acht meter hoog. Die zou je niet kunnen missen denk je toch… Nou… ik durf het bijna niet te zeggen, maar bij aankomst waren Emmeke Kusters en ik zo enorm druk met Sophie van Gestel aan het schakelen om die inreiszaken op te lossen, dat ik het gewoon helemaal vergeten ben. Gelukkig viel het erg op bij anderen en heb ik er een paar foto’s van gekregen.

Waar zelfs ik niet omheen kan als ik het druk heb, is het grootste LED-scherm van de wereld aan de buitenkant van The Torch Doha. Dit is overigens ook het hotel waar wij met de crew verblijven en dit is in 2006 gebouwd als ‘huls’ voor de Asian Games en pas later is er een hotel ingebouwd. Bizar gaaf! Alle lampen vormen samen een megascherm en elke avond zijn er lichtshows en draait er non-stop ‘King of the Court Aspire’ op deze 300m hoge toren. Dit is toch niet normaal mensen, haha. Iedereen in Doha en vanuit vliegtuigen kan dit zien. Zijn we toch een beetje aanwezig in de vliegtuigen.

King of The Court Qatar signing
King of The Court Qatar signing
King of The Court Qatar signing

Dag 6: live in 50 landen uitgezonden

Vandaag is het de dag van de finales van de King of the Court Finals 2021!
Op een finaledag is er altijd meer aandacht voor het event dan op de andere event dagen. De spanning neemt toe, er is meer publiek, VIP’s, de prijzen worden verdeeld en de kijkdichtheid via stream en TV is groter. Hier ga ik in deze update wat meer over vertellen.

King of the Court is een razendsnel spel. Er zitten maar 8 secondes tussen twee rally’s en er zijn wel tien atleten op een relatief klein veld aanwezig. Dit alles moet goed in beeld gebracht worden voor TV, zodat de mensen vanaf het scherm het spel goed kunnen volgen.

Dit is een monster klus, maar gelukkig hebben wij Job Robbers. Job is Nederlands beste sportregisseur en zoals hij het zelf altijd zegt: ‘King of the Court is ook mijn kindje’. En dat klopt, want Job was er vanaf het alle eerste begin bij en hij schakelt altijd mega snel en zo mooi! De juiste herhaling even snel en goed in beeld brengen en daarna ook op tijd weer bij de les zijn voor de volgende rally en dat een hele dag achter elkaar.

Job werkte dit event samen met een andere held: Jeroen Budie en op de achtergrond was onze steun en toeverlaat Gerard de Vries dagelijks aan het schakelen met Gijs Dieleman om de juiste graphics te tonen.

Helaas ging alles niet zonder slag of stoot en heeft iedereen echt heel hard moeten werken om een fatsoenlijke productie naar meer dan 50 landen te zenden waar we live waren en natuurlijk naar de verschillende streams wereldwijd.

Een kijkje achter de schermen: we kregen pas zeven dagen voor het event de contactgegevens door van de lokale productie partij. Zij hebben met man en macht gewerkt om voldoende mensen te leveren voor in de OB wagen en achter de camera’s. Dat is helaas niet helemaal gelukt.

Dit event werd met acht camera’s opgenomen. Dus al gauw zo’n vijftien personen per dag die hiermee in de weer zijn. Wanneer er dan corona uitbreekt bij het productiebedrijf en er elke dag andere medewerkers aanwezig zijn, dan begin je dus elke dag van voren af aan in het productieproces. Cameramannen die alleen Arabisch spreken, maakt het ook niet makkelijker 😉 of de stroom die ineens uitvalt…

Gelukkig is het goed gekomen en kunnen we terugkijken op een geslaagd TV – event. Met dank aan alle mensen van de productie onder leiding van Job en Jeroen, maar het was kei- en keihard werken om jullie mee te kunnen laten genieten van dit geweldige toernooi!!

Camerawerk tijdens King of the Cort qatar
Camerawerk tijdens King of the Cort qatar
Camerawerk tijdens King of the Cort qatar
Camerawerk tijdens King of the Cort qatar

Dag 7: een droomfinale

‘Een ‘droomfinale’ hadden wij bij zowel het dames- en al helemaal, bij het herentoernooi en als ik eerlijk ben…, vind ik dat we dit als organisatie zwaar verdiend hebben!

We hebben zo hard gewerkt met z’n allen, om op 6 à 7 uur vliegen van NL, in een totaal andere cultuur een (COVID-veilig) event te organiseren en dat dit resultaat er dan uit rolt, daar mogen we enorm trots op zijn!

Met een relatief klein team van Sportworx en de vaste King of the Court crew, stampten we een internationaal aansprekend sportevent uit de grond, zenden het in meer dan 50 landen live op TV uit en hebben een vol stadion tijdens de finale!

Dit ging bij lange na niet vanzelf. Zoals beloofd een klein kijkje achter de schermen van een toernooidirecteur.

Vanaf ongeveer twee weken voor het toernooi, voel ik mij Richard Krajicek. Kleine uitleg: als directeur van het ABN-AMRO tennistoernooi krijgt hij elk jaar vlak voor de start, de ene na de andere afmelding van topspelers/publiektrekkers, veelal vanwege blessures. Dit is zo balen, maar het hoort erbij. Ik ken dat gevoel bij onze toernooien en hier kun je op inspelen met een goede reservelijst, maar in deze Omikron-tijd hadden we meer dan 25% van de 70 atleten die niet mee konden doen. Bijna allemaal corona gerelateerd. Dit is een echt ongekend hoog percentage en dat gaat overigens in de komende periode een probleem blijven voor mondiale sporttoernooien, maar dat terzijde.

Dus als ik in die twee weken voor het event een naam van een atleet in het beeldscherm van mijn telefoon zie staan, dan weet ik dat hij of zij niet even een gezellig praatje komt maken… Overigens is het afzeggen voor de atleet nog vervelender dan voor ons.

Dit event waren de finals, dus je wilt een extra goed deelnemersveld presenteren aan fans, sponsoren en media en wanneer vanuit de top 10 dan 4 teams wegvallen, dan word ik niet blij. Als andere topspelers dan op het toernooi nog ziek worden of helaas bij aankomst positief testen, dan wordt het even aanpoten. Maar dat kunnen wij en uiteindelijk wil je als organisator eerlijke en vermakelijke wedstrijden en een finale die finalewaardig is.

Dit gebeurde: bij de dames een zeer hoog niveau met de betere teams van de lijst in de finale. Terechte winnaars met de Duitse dames Isa Schneider en Sandra Ittlinger.

En dan de herenfinale. Daar zat alles in wat King of the Court zo gaaf maakt: een thuisteam in de finale. Stefan Boermans en Yorick de Groot als geweldige uitdagers. Breer en Marco Krattiger en Ahman en Helvig als voormalige winnaars erbij, dus helemaal top. Het thuisteam met Ahmed en Cherif, de huidige nummer 1 van de wereld, sneakte er in de halve finales in de laatste secondes doorheen en ook nu flikten ze het. In de laatste minuut maken ze het af door nog 3 punten te scoren en van 12 naar 15 punten te gaan.

Finalisten King of The Court finals Qatar
Finalisten King of The Court finals Qatar
Finalisten King of The Court finals Qatar
Finalisten King of The Court finals Qatar
Finalisten King of The Court finals Qatar

Beeld: Pim Waslander, Robert Meeuwsen en Wilco Nijland