Wie de gebaande paden verlaat, treft vaak veel moois aan, zo stelt IDEA, de Nederlandse branchevereniging voor live communication agencies. Daar kunnen we het alleen maar stellig mee eens zijn! Alleen al daarom togen we naar Buitenplaats Kameryck voor de vierde editie van hun Experience Conference met de titel ‘Off the beaten track’. Stoutmoedige naam of eerlijke belofte?
Op het programma stonden onverwachte ontmoetingen met ‘kindred spirits’ (we noemen ze ook wel gewoon ‘peers’) en konden we ademloos luisteren naar sprekers die écht een verhaal hadden; over avonturen, durven loslaten, toffe – en vooral geslaagde – event concepten en naar hoe muziek kan bijdragen aan je corporate identity. Ben je er klaar voor? We blazen dit artikel in met trompettiste Maite Hontelé.
Opgroeien met salsa als heartbeat
‘Want wat kan zij goed hockeyen hè?!’ Misschien ook wel, maar wat ze écht goed kan is mensen in vervoering brengen met haar salsamuziek. Bijzonder, want als je in het Gelderse Haaften opgroeit is salsa best ‘ver van je bed’. Toch leerde ze op haar negende al trompet spelen, omdat ze dat zelf graag wilde.
Wereldberoemd in Latijns Amerika
Maite studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en in die tijd, de jaren ’90, trad ze in diverse bands op. Het was in 2008 toen ze met Cubop City Big Band naar Colombia ging voor een optreden tijdens het jazzfestival in Medellín, en aldaar besloot te blijven. Ze vormde al snel een eigen band waar ze over de hele wereld mee toerde tussen 2010 en 2013. In 2011 deed ze dat ook met de Panamese zanger-activist Rubén Blades door een groot aantal landen, waaronder Frankrijk, Suriname en India. Uniek te noemen: een Hollandse schone die de Latijns Amerikaanse cultuur verrijkt met haar muzikale saus (= salsa)!
En toen sloeg ze het roer om…
Tot zover een mooi verhaal over een jonge vrouw die wereldberoemd werd in Colombia als salsatrompettist. Wat we nog niet verteld hebben is dat ze daar vijf albums opnam, werd genomineerd voor een Latin-Grammy en besloot om na tien jaar tóch het roer volledig om te gooien!
Van vuur naar waakvlam
Niet alleen omdat ze het durfde, ook omdat haar lichaam het aangaf. Ze zat er doorheen, vertelt ze in een kleine setting in de nieuwbouw van Kameryck. Het is een heel persoonlijk verhaal dat ze over de bühne brengt vanaf een comfortabele bank, met haar goudglanzende trompet op een statafel ernaast. Op zo’n afstand dat je ziet dat ze onafscheidelijk zijn (geweest) en toch verraadt de ruimte tussen haar en het instrument de ambivalente relatie. Mentaal en lichamelijk kreeg ze signalen die ze niet kon negeren. Ze stopte eerste vier maanden om tot rust te komen, maar besloot alsnog om de trompet in de ring te gooien. En zo vertrok ze eind 2018 voor een nieuw avontuur, terug naar haar roots, terug naar Nederland. Ze worstelt soms nog met de keuze maar weet dat het goed is. “Het vuur was gedoofd, er was zelfs geen waakvlam meer.” Nu ze via de zoekwoorden ‘culturele vacatures’ eerder dit jaar op een uitgelezen functie terechtkwam, greep ze deze met beide handen aan. Ze is begonnen aan een nieuwe carrière als programmeur van het International Music Meeting Festival. “Hier gaat de vlam weer van branden.”
Want mainstream is ook maar zo gewoon
Het verhaal van Maite is geschikt voor organisaties & merken die dankbaar gebruik maken van veranderingen om hun eigen strategie over te brengen. Van veranderingen bij mensen die anders durven te denken en daarmee het verschil maken. Als spreker weet Maite bovendien het publiek te appelleren aan de Wanderlust waar het naar op zoek is. Je luistert, leeft je in en denkt na over je eigen keuzes in het leven, je carrière en de stappen die je kunt of zelfs móet maken om je bedrijf of merk verder te brengen.
Dit was zo’n sessie die je niet vaak voorgeschoteld krijgt. De kracht van het programma van Experience Conference was voor deze vierde editie: mainstream is ook maar zo gewoon, het zijn juist de uitzonderlijke verhalen en belevenissen die bijblijven! Zo is dat!