Het hemd van het live van Hans Kuijten (o.a. stagedesigner)

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Hans Kuijten - stage designer - festival - interieur - interview

Inspireren kan je leren… van anderen! Want iedereen heeft een verhaal. Het ene inspireert alleen meer dan het andere. Wij zoeken naar ‘het ene’. Geen ellenlange anekdotes. We komen direct tot de kern, bij interessante persoonlijkheden. Geen liflafjes, wel liefhebbers. Wie, wat, waarom en hoe pas je het zelf toe? Zodat jij er wat aan hebt. Lezen dan!

Hans Kuijten

Stagedesigner en interieur ontwerper
Hans Kuijten (ja, dat is zijn bedrijfsnaam)
Aantal events per jaar: 15

Hans Kuijten?

Hans noemt zichzelf 3D-conceptontwerper. Of dat nou geldt voor een (stage op een) festivalterrein of interieur. Iedere ruimte weet hij te transformeren tot een beleving. Van een intieme huiskamer tot de mainstage van Tomorrowland en van hotellobby tot VIP-dorp bij Vrienden van Amstel Live. Het ontwerpen zit bij Hans in zijn DNA. Een ‘Hans Kuijten’-ontwerp herken je zo!

daydream - stage - festival - design
Hans Kuijten - stage design - interieur - restuarant - aankleding - 2

Waardoor ben je deze week geïnspireerd?

“Deze week was dat vooral de aankondiging van een nieuw themapark door Universal in Orlando, wat ik voorbij zag komen op de Loopings-website. Het wordt een combinatie van Cirque du Soleil en typische themepark entertainment. The next level in events, entertainment en vermaak, met alle nieuwste technieken die er bestaan.”

Wat is inspirerend aan jouw werk?

“Dat zijn met name de mensen die ik ontmoet. Van schathemeltjerijk tot de startup ondernemer. Stuk voor stuk inspirerende ondernemers. Dat vind ik wel heel gaaf aan mijn vak. Dat heeft niet zozeer met de vormgeving te maken, maar iedereen werkt met passie en heeft zijn of haar eigen inspiratiebronnen.

7th sunday 2018 - stage deisgn - hans kuijten - festival
7th sunday - stage design - festival - hans kuijten

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

“Ik volg diverse website, veelal uit de entertainmentbranche, zoals Disney, Circque du Soleil, Universal. En ik kijk veel films en series. Dan koop ik daar de making-off boeken van, vol prachtige schetsen van kostuums, sets en complete werelden. Dus eigenlijk ben ik ook heel veel op Amazon.com en Bol.com te vinden.

Verder ga ik meermaals per jaar voor mijn vak op reis om bewust allerlei shows, entertainment of evenementen te bezoeken. En dan vooral ook om met de opdrachtgevers of vakmensen rondom die events te praten. Wat betreft interieurontwerpen lopen wij in Nederland echt achter. Het level hospitality, wat je ook terugziet in het ontwerp, ligt in Amerika of Azië veel hoger. In Nederland lopen we maar te klooien en moeten we te veel op het budget letten. In evenementenland lopen we qua stages juist weer voorop in Nederland, Amerika niet meegerekend. Als je ziet wat ze in Amerika uit de grond stampen voor tourshows en theatershows. De technieken zijn verder en de decors veel groter. Dat komt in Nederland maar sporadisch voor. De laatste show van Marco Borsato in De Kuip, dat was puur technisch gezien echt wel goed. Dat kan zich meten met de internationale stadion acts en was echt een knal staaltje werk. Maar dat zie ik in Nederland helaas te weinig.”

Wat mis je dan aan de beleving of ontwerpen in Nederland?

“Het is gewoon qua producties vaak wat vlakjes. Er wordt vol ingezet op techniek. Het is creatief gezien een stuk minder dan wat het kan zijn. En dat ziet er vaak geweldig uit, maar er zit geen identiteit in. Zet je in plaats van Marco Borsato de band Kensington in De Kuip neer, dan zou dat wat betreft het stagedesign prima kunnen. Dat is haast inwisselbaar, hoe gaaf het er ook uitzag.
De andere kant van het spectrum is Tomorrowland met echt een eigen signature. Daar is over alles nagedacht. Er is geen podium in de wereld dat zo’n verhaal vertelt en zo gedetailleerd is. Storytelling wordt steeds belangrijker. Exclusiviteit is daarbij echt het toverwoord. Een uniek verhaal met decor vertellen wat absoluut niet mag worden hergebruikt.”

Tomorrowland - festival - stagedesign - hans kuijten

Dat klinkt niet duurzaam.

“Recyclen van decor is inderdaad een probleem binnen festivals. Er wordt ook naar gekeken hoe dat duurzamer kan. We proberen met zijn allen wel cradle to cradle te werken, maar het blijft toch veel houtwerk, geprinte doeken, piepschuim, kunststof en polyester. Dat is vanuit duurzaamheidsaspect totaal niet inspirerend en daar moeten we mee aan de slag.”

Wat is in jouw vakgebied nog meer #nietinspirerend

“Waar ik een beetje klaar mee ben is dat in elkaar geknutselde decorstijltje met plantjes, aan elkaar geknoopte plankjes en steigerbouw. Echt dat vintage ‘houtje touwtje’, beetje dat foodtruck-achtige. Hartstikke leuk, maar inmiddels wel passé.”

Hans Kuijten - stage design - interieur - restuarant - aankleding - 10
Hans Kuijten - stage design - interieur - restuarant - aankleding - 1
Hans Kuijten - stage design - interieur - restuarant - aankleding - 6

Wat is een belangrijke beslissing in je leven geweest (en hoe daardoor geïnspireerd)?

“Het moment dat ik voor mijzelf ben begonnen. Als kind was ik fan van themaparken en wilde ik daar werken. Toch ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb, of in een soortgelijke organisatie, want dan zit je in een creatief harnas. Daardoor ben ik nu echt onafhankelijk.”

Wat wil je zeggen tegen andere eventprofessionals?

“Zorg dat je goed wordt in één of twee dingen en niet alles wilt kunnen of overal wilt aanhaken. Ga specialiseren en word ergens de beste is. Daar kom je veel verder meer dan overal maar een beetje verstand van hebben. De koks gaan zich ook niet bemoeien met het restaurant interieur. Laat dat aan de vakmensen over. Ik bemoei mij ook niet over de inrichting van de keuken.”

Hans Kuijten - stage design - interieur - restuarant - aankleding - 8

Waar word je een tikkie rebels van?

“Die bemoeizucht. Dat in een traject diverse disciplines zich gaan bemoeien met mijn discipline. Heb vertrouwen in elkaar. Je kiest voor iemand om dat tot een goed resultaat te maken.”

Zonder inspiratie...

“…geen energie. Mijn hart gaat er sneller van kloppen. Het is mijn brandstof voor processen.”

7th sunday - festival - stage design - hand kuijten