Helemaal weg van je scherm

Hoe krijgen we onze eigen aandacht en focus weer terug?

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Snack _ Zwier _ IMG_6291

Ben jij, beste lezer, net zo geobsedeerd door je smartphone als ik? Bij deze beken ik het: ik check hem echt de hele tijd, als ik tenminste niet al naar mijn computerscherm aan het staren ben. En aangezien ik niet zo goed ben in multitasken, merk ik dat deze verdeelde aandacht niet goed is voor mijn productiviteit, laat staan voor het contact met de mensen naast mij.

Over wat deze opkomende schermverslaving betekent voor onze o zo spaarzame aandacht, daar zijn boeken (en ironisch genoeg ook websites) over volgeschreven. Of Microsoft’s goudvis-mythe nou klopt of niet, een feit is dat ik tijdens concerten, sprekers en vergaderingen de aandacht al jaren zie verslappen en de schermen steeds meer zie oplichten. Hoe brengen we de aandacht bij evenementen terug waar we die willen hebben: in ons midden?

Nieuw hoesje voor je smartphone

Artiesten als Jack White en komieken als Chris Rock weten het wel. Die verbieden simpelweg het gebruik van smartphones tijdens hun optredens om zo de volle aandacht weer naar het podium te krijgen, en daarnaast “illegale” opnames tegen te gaan. Ze hebben voor hun tournee een deal gesloten met Yondr, een startup die ondoorzichtige hoesjes maakt waarin binnenkomende bezoekers hun telefoons mee dienen te dragen. De hoesjes zijn beveiligd met een slotje dat alleen te openen is met de hulp van een Yondr-medewerker die weer bij de uitgang staat. Zo kan je als podiumartiest dus voorkomen dat jij (en je bezoekers) tijdens je optreden tegen een haag van omhooggehouden (maar sfeerverlagende) mobieltjes aankijkt. Pretty smart!

Snack | Yondr | The Proces

Schermen met minder schermtijd

In een onverwachte hoek vond ik nog meer voorstanders van minder mobieltjes… De (inmiddels uitgespeelde) eindbazen van de grote tech bedrijven, zoals Facebook-oprichter Sean Parker en Apple-goeroe Steve Jobs, maakten op hun werk weliswaar verslavende mobiele gadgets, voor hun kinderen thuis golden strikte regels voor het gebruik van diezelfde technologie. Vorig jaar formuleerden Apple, Google en Facebook nogal overeenkomende bedrijfsvisies op de tech-verslaving van hun gebruikers. Hun antwoord? Meer apps, voor minder schermtijd en “betere tijdsbesteding”. Bij mij voelt het toch niet helemaal lekker om hiervoor op bedrijven te vertrouwen die juist baat hebben bij meer gebruik (en gebruikers). Bovendien ben ik me er al van bewust dat mijn creativiteit meer voor de wind gaat als ik minder in mijn mobieltje verzeild raak. 

Een vrijhaven om schermloos te genieten

Waar kan een gemotiveerde geheelonthouder zoals ik zoal terecht voor een kwalitatieve creatieve sessie of voor schermloze quality time met zakenrelaties? Nou, dat kan dus bij Zwier, geen hutje op de hei maar ‘vrijhaven van de stad’ en een onthaastende prachtlocatie aan de Vinkeveense plassen. Natuurlijk kan je er heerlijk varen, in de natuur logeren en lekker tot rust komen. Maar je kan er ook 24 uur (of zelfs 48) zonder wifi, telefoon of andere apparaten doorbrengen, in een geheel verzorgde hut op ‘je eigen eiland’, alleen of met een partner. Ze halen en brengen je met een bootje en je krijgt een Nokiaatje mee, enkel voor noodgevallen. Dat is bijvoorbeeld wel wat voor zzp’ers of misschien zelfs CEO’s die aan het verstilde water willen broeden op de toekomst. 

Snack | Zwier
Snack | Zwier

Tijd voor je team

Voor zakelijke groepen bieden ze een ontspannen vergaderlocatie en hier ontbreekt het offline element net zo min. Ze hebben een ‘24 uur offline’ versie voor je groepen ontwikkeld om zo teams uit te dagen goede gesprekken te voeren en dichterbij elkaar te komen. Zet die out-of-office-reply maar alvast aan! Ook bieden ze een speciale Social Box waarin vergaderaars hun telefoon achterlaten: “Voor even of voor de hele dag. Minder afleiding, meer focus.” Bingo! Ben jij, net zoals ik, helemaal om? Op hun website kan je de meeste arrangementen meteen boeken. En daarna snel je apparaat wegleggen, he 😉

Snack | Zwier | 24 uur offline
Snack | Zwier | De Kas5 (1)
Snack _ Zwier _ De Buitenplaats2 (1)
Snack _ Zwier _ IMG_5742
Snack _ Zwier _ Zwier - de Werfplaats 20 (1)

Beeld header & slider: Zwier
Beeld 2: Website Yondr