Als puber viel ik regelmatig in de klas in slaap. Of ik was de lesstof snel weer vergeten. En dat kwam heus niet alleen door de ietwat saaie materie, maar ook door die suffe schoolopstelling: allemaal in rijtjes met onze neuzen één kant op, richting de meester. Zodra die structuur veranderde, zoals bij een practicum, een groepsopdracht of een uitje, bleef de stof astronomisch veel beter hangen. Ik vermoed dat ik nooit ben blijven zitten omdat we soms helemaal anders gingen zitten. Toch zie ik tot mijn verbazing die klassikale inrichting nog steeds overal terugkeren, zelfs op toffe events en congressen die qua opzet helemaal de vrije hand hebben. Wat mij betreft is de tijd rijp om even uit de school klappen… Have a seat.
Informatie overdrachtelijk maken is een kunst. En die kunst verdient een geschikt podium. Met een zaalindeling die uitnodigt tot interactiviteit en wellicht een beetje speelsheid. Ga je mee op een rondje buiten de kaders, langs de wat minder rechtlijnige opstellingen en omgevingen?
LEES OOK: Door bijvoorbeeld een kas te huren, maak je binnen een buitensfeertje
Opvallende omgevingen
Laten we beginnen bij het niets. Hoe creëer je in no-time een inspirerende omgeving in een grote, lege ruimte? We schreven al eerder over deze kassen die speciaal voor evenementen zijn ontworpen. Ze zijn niet al te groot, dus vooral geschikt als ruimtes voor subsessies. Door deze transparante modules samen in één grote ruimte te plaatsen, heb je ook bij gescheiden sessies toch dat samen-gevoel. Zijn deze kassen toch wat te krap? Met een maximum capaciteit van 300 zitplaatsen, bieden de inflatables van QuickSpace wat meer ademruimte. Het zijn rap opblaasbare en gauw opvallende opties, zeker wanneer je ze combineert met gekleurd LED-licht en dankzij hun goede akoestiek uitstekende te gebruiken in rumoerige ruimtes. Okee, je zaal staat. Maar als je nu geen stoelen neerzet, dan moet je publiek ook staan. En hoewel ik dus het neerplempen van stoelen in de standaard theateropstelling afraad, is een staand publiek ook niet bepaald het beste idee.
Laat ze niet zomaar zitten
Met de flexibele zitmodules van het Ideeëntheater kom je sneller tot een organische inrichting. Op hun website staan vele voorbeelden van arena-achtige bouwsels die meer interactie tussen de deelnemers in de hand werken. Of je huurt de verrijdbare tribunes van Buitelaar. Door er meerdere tegenover elkaar te plaatsen, schep je ook een betere basis voor verbinding en uitwisseling. Deze werken heel goed in situaties waarin na de sessie snel weer een andere opstelling gewenst is, want deze units rol je natuurlijk zo weer de zaal uit. Of wat dacht je van stoelen waar je dingen in kan verstoppen? In deze kartonnen stoeltjes kun je zo een stemkastje kwijt of een verrassing die de gasten mee naar huis mogen nemen. Sterker nog, je kan ze ook de stoeltjes zelf, die je met een boodschap kunt bedrukken, mee naar huis geven.
Het publiek als middelpunt
Een ander uitgangspunt is om in je congreszaal te voorzien van verschillende invalshoeken. Letterlijk! Zet je sprekers op verschillende podia rondom de gasten neer, zodat die het programma continu van een andere kant moeten bekijken. Maak dan wel gebruik van draaistoelen, want die zorgen gemakkelijk voor meer beweging. Met schermen kun je vervolgens de 360 graden ervaring compleet maken. Bij debatten zou zo’n opstelling natuurlijk helemaal de bom zijn. Dat het werken met verschillende podia zelfs bij muziek goed werkt, zagen we bij de langlopende concertreeks Soundclash van Red Bull. In Nederland is de handdoek voor dit concept inmiddels wel in de ring gegooid. Wie pakt de handschoen op en brengt de arenaopstelling weer terug in de evenementenbranche? Ik daag jullie allemaal uit 😉
Beeld header: Laura & Laura Hermans fotografie
Beeld 3 t/m 5: QuickSpace
Beeld 5 t/m 8: Ideeëntheater