Insecten hebben het maar lastig. Zit je in de tuin, dan veroorzaken ze je overlast en krijg je het op je bord, dan kijk je afkeurend. Zonde, want insecten spelen een hoofdrol in de kringloop van het leven. Het wordt dan ook eens hoog tijd dat iedereen beseft wat de voordelen van het eten van insecten zijn.
Nu niet meteen wegklikken, want De Insectenman weet iedereen te overtuigen. Is het niet door zijn gepassioneerde verhalen, dan is het wel door de ambachtelijke bites die je op evenementen kunt proeven. Inclusief Beetles Beer, uniek in de wereld!
Ecologisch verantwoord én lekker
Willem Lieberwirth, a.k.a. De Insectenman, koos voor een carrièreswitch toen hij na 15 jaar makelaardij besefte in wat voor wegwerpmaatschappij wij leven. “Ik voelde, met mijn vier kinderen in het achterhoofd, verantwoordelijkheid om een gezonde, leefbare aarde achter te laten. Ik wilde mensen bewust maken dat er een alternatief is voor ons eten en dat de productie daarvan wereldvriendelijker kon. Insecten kunnen op veel duurzamere manier worden gekweekt dan vlees. Daarnaast is de voedingswaarde ook vele malen hoger.”
Waarom insecten eten verstandig is
Toen we Willem spraken waren we erg verrast over het nut van insecten eten. Enkele duurzame argumenten die hij sterk aandroeg:
- Eén kilo meelworm kost 10 liter water. Eén kilo rundvlees kost 10.000 liter.
- Eén kilo meelworm kost 1 gram uitstoot. Eén kilo rundvlees kost 2.380 gram uitstoot.
- Eén kilo meelworm kost 1,2 tot 1,7 kilo voer. Eén kilo rundvlees kost 10 kilo voer.
- Insecten kan je verticaal kweken, waardoor je één vierkante meter zo’n 20x kunt inzetten.
- Het kweken van insecten gebeurt op de reststromen van de voedingsindustrie (en hopelijk na verandering van wetgeving ook op meststromen, zodat er een gesloten voedselsysteem is, zonder afval!).
Maar is het toch smerig? Zeker niet!
Op tv zie je soms dat deelnemers van een programma de meest smerige insecten moeten eten. Dat is alleen daar zo. In Europa mag je maar vier soorten insecten eten: huiskrekel, sprinkhaan, meelworm en kleine meelworm. Die kan je los eten, maar het is veel lekkerder als je het tot insectenmeel maakt en als grondstof gebruikt. Waarvoor?
Wat te denken van chips, toastjes, tapenades, humus, kaasstengels, hamburgers, saucijzenbroodjes, frikandellen, pasta, pannenkoeken en meer.
Precies, er is van alles mogelijk. Zet je De Insectenman op het programma van jouw event dan kan hij via een lezing en/of proeverij hier alles over vertellen… en laten proeven. Ook voor vegetariërs overigens, want insecten worden heel diervriendelijk gekweekt en geëuthanaseerd.
Biertjeee?
Naast tal van insectenbites kan je op een event gasten ook kennis laten maken met het enige insectenbier ter wereld; Beetles Beer. Een uniek insectenbier verrijkt met meelworm. Je hebt op dit moment een keuze uit blond of IPA. En binnenkort ook nog een Tripel en Stout! Proost!
Geschenk voor de spreker?
Organiseer jij een event met sprekers, dan geef je waarschijnlijk nog steeds dat bosje bloemen of flesje wijn als bedankje? Stop daar eens mee! Geef eens een geschenkpakket van insectenproducten. Dat is toch veel bijzonderder?
Wil je een duurzaam event organiseren of gasten eens verrassen met bijzondere bites, dan is De Insectenman jouw man!
Beeld: De Insectenman