Oké, die titel is misschien een beetje verwarrend. Cacao kennen we hier in Nederland al heel lang. Het was zelfs een Amsterdammer die in 1828 uitvond hoe je er cacaopoeder uit wint, de basis voor vrijwel alle hedendaagse chocoladeproducten. Maar van cacao is meer te maken dan chocola(demelk): lekkere brouwsels die qua smaak en kick niet onderdoen voor een straf bakkie van de beste barista. En in tegenstelling tot de cafeïnehoudende koffieboon, zit de complexere cacaoboon ook bomvol andere gezonde en potente stoffen: theobromine, tryptofaan en anandamide. Het effect? Fijner samenwerken! In Silicon Valley en bij Nederlandse start-ups heeft het zich ontpopt tot brainstormvloeistoef bij uitstek. Afhankelijk van de dosering, is het effect hartverwarmend tot euforisch. Daar worden we blij van! Letterlijk dan hè 😉
Hoe kun je cacao optimaal inzetten op je evenement of in je bedrijf? Dat vraag ik aan Erik Westerduin, die met zijn vriendin Leonie Pure Kakaw startte, de eerste cacaobar van Nederland. Disclaimer: Stiekem weet ik het antwoord al. Want ik ken ze al langer dan vandaag. Ik was bij de opening van hun bar in de Amsterdamse binnenstad, genoot van hun cacao in de Spaanse woestijn en reisde zelfs met Erik naar een cacaofarm in de Guatemalteekse jungle. Far out!
Bitter water
Als de gemiddelde Nederlander denkt aan een cacaodrankje, denkt hij aan Chocomel. Hoe zijn pure cacao-drankjes anders? En hoe bereiden jullie die? Erik: “Voor pure cacao drankjes gebruiken we de hele boon, dus niet het poederproduct dat door onze stadgenoot werd uitgevonden. Dit mengen we in heet water met kruiden als chili, kaneel of kardemom. Het lekkerste resultaat krijg je door het op te schuimen. De Maya’s en Azteken wisten dit al en stonden bekend om dik opgeschuimde cacaodranken. Wist je dat het woord ‘chocolade’ afstamt van chocolatl, wat ‘bitter water’ betekent? Grappig genoeg vermindert koemelk het effect van cacao en is zoete chocolademelk hoe de meeste mensen het gewend zijn, als ‘guilty pleasure’. Bij een cacao van goede kwaliteit wil je eigenlijk niet dat de smaak verdwijnt achter melk en suiker.”
Samen slurpen
Meerdere festivals bieden tegenwoordig cacaoceremonies aan. Wat zijn dat? Erik: “Er is weinig bekend over hoe de Maya’s cacao toepasten in hun ceremonies. Vast staat dat het in een hogere dosis een ‘hartopenend’ medicijn is. Tijdens een ceremonie helpt het je om een diepere connectie aan te gaan, niet alleen met anderen maar ook met jezelf. Zeker als je met een duidelijke intentie aan de reis begint.” Wow, dat klinkt wel een beetje zweverig hoor… “Ja, veel Nederlanders krijgen al snel jeuk van die hippie-achtige zweverigheid. In Silicon Valley kijken ze echter al niet meer vreemd op als een bedrijf een cacaoceremonie aanbiedt. Of je die term gebruikt, heb je zelf in de hand. Je kan ook gewoon samen met je team cacao drinken voor een brainstorm, strategiedag of evaluatiegesprek. Het helpt je om makkelijk te praten, goed te luisteren en op één lijn te komen, en da’s wel zo prettig als je wil samenwerken. Bij een tech start-up hier in Nederland staat cacao inmiddels naast de koffie en thee, nadat iemand het introduceerde voor een teamvergadering. De werknemers waren echt verrast door het fijne effect!”
De flow van cacao
Wat is dat effect dan precies? Erik: “Het effect is moeilijk uit te leggen in woorden en misschien beter om zelf te ervaren. Maar laat ik het toch proberen. Cacao geeft energie. En het verhoogt focus, creativiteit en een positieve mindset. Voor veel mensen is het een fijn alternatief voor koffie omdat het minder een piek en dip geeft, maar een langere rustige energie. Dit is ook hoe wij er fan van zijn geworden. Wij gebruiken het om de dag mee te starten, samen te drinken, met elkaar te verbinden of om in een creatieve workflow te komen. Het verbaast ons dan ook niet dat we het bij steeds meer coworking spaces op het menu zien staan. Oh, en voor degenen die aan yoga of meditatie doen: daar combineert het ook heel goed mee.”
Duurzaam is duurder
Cacao is niet altijd zuivere koffie. Sinds de cacaoplantages in de vorige eeuw de oversteek maakten van Midden-Amerika naar West-Afrika, wordt cacao in verband gebracht met slaven- en kinderarbeid. Zelfs Tony Chocoloney kan nog niet zeggen dat hun cacao 100% slaafvrij is. Toen ik met Erik en mijn bussie in Guatemala op bezoek ging bij de Cacao Jungle van Finca El Porvenir zagen we met eigen ogen het er daar heel anders aan toegaat. We kampeerden bijna een week in een vruchtbare jungle vol biodiversiteit en enorme bomen. En we zagen hoe de toegewijde boer Laurent niet alleen het beste voorhad met de planten, maar ook met de omringende dorpen, waar hij wegen voor aanlegde en scholen voor financierde. De inwoners maakten een oprecht gelukkige indruk. Natuurlijk ben ik geen officiële instantie die keurmerken afgeeft, maar voor zover ik kon merken, is deze farm, die inmiddels een groot deel van Erik’s cacao levert, keurig in orde.
Okee, tijd voor nog een disclaimer: dit artikel is door ondergetekende opgetekend onder invloed van de cacao die ik zelf op die farm inkocht. Ik ga er zelf ook bijzonder lekker op! Ben jij ook benieuwd geworden naar deze cacao? Via Pure Kakaw kan je dezelfde cacao bij Erik en Leonie bestellen. Ze zijn bovendien te boeken voor sessies op locatie of als bar op evenementen. Of ga gezellig langs bij voor een drankje in hun bar in Amsterdam. En doe ze de groeten van me!