Aan het werk met je eigen biermerk

Jouw bedrijfslogo is niet langer een no-go

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Event Inspiration - Bier wijn op maat bence-boros-8T5UAV6KkZA-unsplash

Een eigen bier. Vroeger was dat voorbehouden aan natiestaten en multinationals. Waar de meeste brouwerijen een tiental jaar geleden nog in handen waren van slechts een handjevol megabrouwerijen, komen er tegenwoordig een boel onafhankelijke kleintjes bij. Bijkomend voordeel: een boel meer variatie in beschikbare biersmaken. Vorig jaar telde Nederland voor het eerst meer brouwerijen dan buurland en bierland bij uitstek, België. Vele van deze Nederlandse nieuwkomers experimenteren er op los en zien hun kans schoon om ook bier in opdracht te brouwen. Merk op: da’s bier met jouw merk erop. Denk jij wat wij denken? Hop, hier met dat bier!

Als je in het bierschap van de grotere supermarkt kijkt, zal het je al gaan duizelen. Er is zoveel keuze! Qua smaak, qua label, qua verhaal. Als je een eigen biermerk wil maken, waar moet je dan in hemelsnaam beginnen? De Rijksvoorlichtingsdienst zou zeggen: “Een beter biertje, begint bij jezelf.” Het is tenslotte jóúw merk!

event inspiration _ bier op maat _ christin-hume

Hoe smaakt jouw bedrijf?

Dat betekent trouwens niet dat je helemaal zelf je bier moet gaan brouwen. Menig  horecatent probeert zelf een huisbier te brouwen, met wisselender resultaat dan de wisseltap, aldus deze biertest. Hun advies: Bierbrouwen is een vak op zich, en bovendien vrij technisch, daar kun je maar het beste gewoon een bierbrouwer voor inschakelen. Gelukkig zijn er zat bierbrouwers die je willen helpen bij het ontwikkelen van je eigen recept op basis van jouw verhaal, mits je voldoende volume afneemt. Samen met Het Eem kan je bij afname van 800 liter al je eigen biersmaak samenstellen. Neem er wel de tijd voor. Bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij duurt zo’n proces bijvoorbeeld ongeveer 8 weken. Je kan dan wel je werknemers bij dat proces betrekken, van smaakbepaling tot bottelen. En dan heb je je stempel ook op de smaak kunnen drukken, niet alleen op het label. Als jij de kernwaarden van je bedrijf terug kan laten komen in de smaak van je eigen bier, dan geeft dat toch wel een frisse kijk op de zaak.

EVENT INSPIRATION - BIER OP MAAR Brouwerij De 7 Deugden

Beerbrewing als teambuilding

Is het brouwproces voor jouw bedrijf minstens even waardevol als het eindresultaat? Neem je collega’s dan mee op een workshop bierbrouwen. Je beleeft samen een gezellig dagje uit, leert van alles over bierbrouwen en kan een aantal weken daarna hele liters van je eigengebrouwde gerstenat ophalen. Bij Delirium Café kan je al een bierbrouwworkshop boeken vanaf 10 personen, ontwerp je ook nog eens je eigen label en combineer je het met een etentje aan ‘t IJ. Of je boekt een workshop bij de sociaal bewogen Brouwerij De 7 Deugden, dan steun je met jouw ‘arbeiders’ indirect ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

event inspiration | bier op maat | 2 Brouwerij De 7 Deugden
event inspiration | bier op maat | 2 Brouwerij De 7 Deugden

Voor elk wat pils

Gaat het je meer om de uitstraling, of heb je de tijd niet om het hele proces te doorlopen, dan kan je gaan voor een voorgebrouwen bier en daar gewoon je eigen merk op plakken. Een private label, heet dat. Bij de Berging Brouwerij kan je je branding kwijt op de fles voor het perfecte relatiegeschenk. Of, als je bedrijf bijvoorbeeld een eigen tapinstallatie heeft voor de vrijmibo, kan je je merk op je tapzuilen zetten. Voor grotere volumes ben je waarschijnlijk beter uit bij -de naam zegt het al- Horecabier. Zij leveren hun pils met jouw merk erop, compleet met eigen viltjes, glaswerk, tapknoppen en lichtbakken. Zichtbaarheid gegarandeerd!

Waar blijft de wijn?

Overigens waren we voor dit artikel ook op zoek naar een manier om bedrijfswijn te maken. Sommige bedrijven zijn nou eenmaal niet echt van het bier. Daarbij zou een wijn beter passen. Maar je eigen wijnmerk maken, dat blijkt in Nederland echter een stuk moeilijker te regelen. Verder dan labeling voor relatiegeschenken of een standaard cursus wijnmaken kwamen we niet. Wellicht omdat Nederland niet echt een wijnland is, wellicht omdat het proces langer duurt, wellicht omdat de drankencategorie wijn van oudsher niet echt het domein is van merkcampagnes. Wel ligt hier zeker een gat in de markt. Oude wijn in nieuwe zakken, dat kan toch best goed uitpakken?

event inspiration _ bier op maat _