Er gaat bijna geen vakantie in Italië of Frankrijk voorbij, of de foto-albums staan vol met foto’s van prachtige kerken en kathedralen. Terecht, het zijn meesterwerken, stuk voor stuk! Maar heb je er ooit bij stil gestaan hoe deze majestueuze verschijningen zijn gebouwd en de tand des tijds hebben doorstaan?
Daan Quakernaat ook niet, tot hij op een vakantie werd overvallen door emoties bij het zien van Cathédrale Notre-Dame de Reims. Emoties veranderden in vragen; Hoe is het mogelijk dat ze in de middeleeuwen dit fenomenale bouwwerk wisten neer te zetten? De middeleeuwers hadden niks maar konden alles. Hoe zit het met ons, in onze tijd?
Ook door het bestuderen van apenfamilies kom je veel te weten over samenwerkingen
Een verhaal over angst en passie
Wat ontstaat tijdens een vakantie, werd een missie. Daan Quakernaat, afgestudeerd Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de universiteit van Utrecht, wilde het geheim ontrafelen, met de verwachting dat dit kansen bood voor betere samenwerkingen binnen organisaties. Het resultaat is een boeiend verhaal over controle verliezen en tegenslagen overwinnen.
“De kathedralen staan voor levenslust, lef, creativiteit, innovatie, vakmanschap, liefde, bezieling en nog veel meer. Het is de passie van de kathedralenbouwers die je nog steeds voelt. Wij beginnen pas ergens aan als we risico’s van te voren hebben uitgebannen. We zijn druk met formulieren, lijstjes, procedures en vergunningen. Wij blijven te vaak steken in redenen om het niet te doen, om er niet aan te beginnen. Met controle is niets mis. Maar teveel controle leidt tot angst voor risico en gebrek aan passie die nodig is voor verandering, innovatie en groei. Vanaf het begin der tijden is de mens op zoek naar de regels der techniek. De mens kreeg controle over het vuur, het wiel, de stoommachine en de computer.
Vanuit dit controle-denken besteden we veel aandacht aan regels, procedures en structuren. Een wereld waarin we geen fouten mogen maken. Waarin we alles van te voren willen vastleggen en regelen. Geen gunstig recept voor de enorme uitdagingen die voor ons liggen. We moeten transities vormgeven. We moeten aan de slag met nieuwe ideeën. Bij uitstek zaken die zich niet lenen voor planning en controle. Wat we nodig hebben is vertrouwen. Maar vertrouwen kweek je niet door afspraken te maken. Daar is meer voor nodig.”
Wat dat is, dat moet je maar aan Daan zelf vragen… of eigenlijk aanhoren, want hij kan lekker enthousiast vertellen. Aanrader!
Beeld: Daan Quakernaat