We gaven een paar weken terug al aan hoe bijzonder het Nederlands Openluchtmuseum was. Dat menen we, want sinds we een bezoek hebben gebracht aan deze locatie, beseffen we welke mogelijkheden er allemaal zijn voor bedrijfsevents. Vanwege de diversiteit aan locaties, maar vooral ook vanwege de ambachten die je live op al deze locaties beleefd!
Ze zijn er heel duidelijk over in Arnhem; de mensen die de ambachten uitoefenen zijn geen acteurs, want dat doet ze echt te kort. Er wordt gesproken over ‘verlevendiging’. We snappen inmiddels waarom en jij ook, na het lezen van dit artikel.
Ouderwets onderdompelen in de open lucht (en binnen)
Tijdens mijn studie werd al gesproken over de beleveniseconomie; het zijn de belevenissen tijdens een event die opdrachtgever en doelgroep met elkaar verbindt. Gezien de prikkels waar we elke dag mee te maken krijgen, is het een hele kunst gasten onder te dompelen in een sfeer die ver weg is van de dagelijkse praktijk.
Loop je door de entree van Nederlands Openluchtmuseum, dan stap je meteen binnen in een wereld vol Nederlandse klassiekers en vergeet je waar je vandaan komt. Van ouderwetse tram inclusief gepassioneerde trambestuurder en conducteur die je in verschillende gebieden van het park afzet tot de wasserij waar dames op ouderwetse wijze de was doen. Om elke hoek bevindt zich een ander stuk ‘Hollandse historie’ die je live kunt beleven. Waanzinnig als reguliere bezoeker, maar nog interessanter voor gasten van een bedrijfsevenement.
Authenticiteit binnen jouw event
Ben je een organisatie met Nederlandse roots, laat gasten dan beleven hoe het werk er vroeger aan toe ging. Als botenbouwer laat je jouw relaties of medewerkers ervaren hoe het ambacht vroeger werd beoefend. Ervaar live hoe de nagels in de smederij worden gemaakt en hoe de planken met handen en vuur worden gebogen.
Zit je in de transport en logistiek, dan word je meegenomen in de geschiedenis van postkoets tot luchtvracht, bevlogen overgebracht door oud-medewerkers van een logistiekbedrijf.
Gaat jouw event over circulariteit (of is de organisatie zelf heel circulair), organiseer het dan in de agrarische omgeving van het park. Het eten waar gasten van genieten komt gedeeltelijk ‘van eigen grond’; van het brood uit de bakkerij, de groenten uit de moestuin als het aanwezige vee. Dat maakt de cirkel rond!
Wil je proosten op een nieuw product, maak dan je eigen bier in de bierbrouwerij. Waar de hop echt geplukt wordt in het park en de reststoffen na het brouwproces worden gebruikt voor het brood of als voer voor de dieren.
Een sessie ‘plannen smeden’ doe je natuurlijk live (en letterlijk) in de smederij, een karaokeworkshop doe je in de Jordanese kroeg inclusief Amsterdamse barman en wil je af van de stroperige samenwerking binnen jouw organisatie, maak dat dan op ludieke wijze duidelijk door het maken van je eigen stroop (van de appels en peren van eigen grond, logisch!).
Nederlands Openluchtmuseum leeft, beleef het!
Het benoemen van alle mogelijkheden in Nederlands Openluchtmuseum is niet mogelijk. Simpelweg omdat het er zoveel enthousiaste ambachten te beleven zijn. Dus ga eens langs, want het is eigenlijk heel logisch; je betreedt het park met open vizier en vertrekt met een hoofd vol ideeën voor jouw volgende event.
Beeld: Nederlands Openluchtmuseum