In het Biosintrum doen ze verduurzamen samen

En de aard van dit biobeestje is de aarde zelf

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Wie op zoek is naar een duurzame evenementenlocatie, begint de zoektocht waarschijnlijk in vooruitstrevende steden die bekend staan om hun milieuzones, groene startups en bakfietsmoeders. Minder voor de hand ligt een pand op het platteland van Friesland. In Oosterwolde is door progressief beleid, proactieve samenwerking met het bedrijfsleven en betrokkenheid van de buurt echter toch een schoolvoorbeeld voor duurzaam bouwen verrezen: het Biosintrum. Vele onderwijsinstellingen uit de buurt krijgen hier een plek voor onderzoek naar groene innovaties. En er zijn zowel vergaderzalen als een congrescentrum te huur voor zakelijke evenementen. Goeie zaak!

Biosintrum is een samentrekking van ‘Bio’ en ‘Sintrum’, het Friese woord voor centrum. Voor die naam is gekozen omdat het Biosintrum wil fungeren als kenniscentrum voor de Biobased Economy, een benadering waarbij zoveel mogelijk van de gebruikte grondstoffen uit biomassa bestaan. Dat betekent zoveel als: Uit stof zijt gij geboren en tot stof zult gij wederkeren.

LEES OOK: wil je op je eigen locatie met biomassa aan de slag, check dan Seavents

event inspitation - venue - duurzaam - bioinstrum - 1

Massa’s oplossingen

Het ultieme doel van deze benadering is om volledig circulair te opereren, maar dat is bij een gebouw knap lastig. Met vele innovaties en een indrukwekkende 80% aan biobased bouwmaterialen, zoals hout, vlas, gras en hooi, doet het Biosintrum een goede gooi in de goede richting, waarvoor het meerdere prijzen en certificeringen in de wacht sleepte. Het constructiehout komt van het Staatsbosbeheer, de vloer is van cacaoschillen en zelfs de stopcontacten zijn van melkzuur. En hoewel de koffiebekers in de cafetaria als plastic aanvoelen, zijn ze gemaakt van gefermenteerde bacteriën. Je kan in deze wegwerpbekers hete en koude dranken in serveren. Bij langduriger contact met water, lossen ze langzaam op en breken ze af in water, CO2 en mineralen. En dat scheelt weer zeeën van plastic. Ook wel een prima product voor een festival, ja toch? 

koffiebekers - biosintrum - event inspiration - duurzaamheid

Het sintrum als kenniscentrum

Okee, da’s dus best wel een duurzaam gebouw. Een van de duurzaamste in Europa, welteverstaan. Maar met een stapeltje duurzame innovaties ben je natuurlijk nog geen kenniscentrum. Daarvoor heb je een roerganger nodig als Burgemeester Harry Oosterman, die het Biosintrum trots “zijn kindje” noemt. Het lukte hem om de neuzen van de lokale hogescholen, mkb en bewoners dezelfde kant op te krijgen. Dat begon al tijdens de bouw. Voor de isolatie van de wanden zijn oude spijkerbroeken van buurtbewoners gebruikt, die via een campagne werden opgeroepen hun jeans te doneren. De buurt bewust betrokken, dus! Nu het centrum eenmaal af is, krijgen de onderwijsinstellingen uit de buurt er niet alleen onderdak, er starten ook samenwerkingen tussen die scholen en het mkb, waarbij studenten veldonderzoek doen naar de toepasbaarheid van innovaties die al een tijdje bij die ondernemers op de plank liggen. Sommige van die lokale ondernemers startten naar aanleiding van het Biosintrum zelfs samen een nieuw bedrijf: Natuurlijk Bouwen. Best praktisch dat hun paradepaardje voor Biobased bouwen om de hoek ligt.

event inspitation - venue - duurzaam - bioinstrum - 1

Huren die schuur

Let’s talk business. Want je wil natuurlijk weten wat deze allernatuurlijkste verhuurschuur voor jou als huurder in petto heeft. Verspreid over het gebouw vind je vergaderruimtes met een capaciteit tot 30 personen en LCD-schermen om een laptop op aan te sluiten. Er is ook een congresruimte die geschikt is voor 128 personen in theateropstelling. Centraal gelegen in het Y-vormige centrum ligt het Atrium. Met een glazen koepel die licht geeft aan een boom is dit misschien wel de mooiste ruimte. Daar kunnen tot 50 personen zitten aan meerdere ronde tafels, perfect voor break-out sessies dus. Zoals op hun website te lezen valt, kan je er ook ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Laten we eindigen met een open deur: ze cateren natuurlijk zoveel mogelijk met biologische ingrediënten 😉

Beeld: Biosintrum