De visie van Charles Groenhuijsen op de VS spreekt boekdelen en is enorm interessant!

Hij spreekt vol optimisme over de toekomst van Amerika

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Charles Groenhuijsen - Amerikaanse vlag

Als ik al mijn overzeese reizen optel, heb ik meer dan twee levensjaren in de Verenigde Staten doorgebracht, tussen de Amerikanen. Mij is het echter nog steeds een raadsel hoe Trump verkozen kon worden als president van het machtigste land ter wereld. Hoe zo’n falend tweepartijenstelsel zichzelf nog een democratie durft te noemen. Hoe ook minder rijke Amerikanen in The American Dream blijven geloven, ondanks de groeiende ongelijkheid. Maar ook hoe het softdrugsbeleid van dit oerconservatieve land ons links heeft kunnen inhalen. Ben je op zoek naar een Nederlander die wel kaas kan maken van wat er in dit land aan de hand is? Deze Amerika-expert van het eerste uur ken je waarschijnlijk al… Charles Groenhuijsen, kom er maar in!

Oké, hij is niet meer zo vaak op de tv als vroeger (hoewel, wekelijks bij Op1), maar tegenwoordig wel een veelgevraagd moderator en spreker. Waarschijnlijk omdat hij wel antwoorden kan geven op de grote vragen die ik hierboven stelde. Hoewel deze mediaman in Nederland wereldberoemd is en dus eigenlijk geen introductie behoeft, ga ik die toch even geven. Vanaf de jaren tachtig was hij twee decennia lang de Amerika-correspondent voor de NOS, waarna hij door de kijkers werd verkozen tot de beste correspondent die de NOS ooit had. Sindsdien werkt hij aan vele talkshows en andere tv-programma’s, soms als presentator dan weer als gast. Daarnaast schrijft hij boeken en geeft hij lezingen, momenteel veelal over zijn boek met de veelzeggende titel: Alles gaat voorbij. Ook Trump.

Charles Groenhuijsen - staand

Een hele hoop hoop

In dit boek en zo ook in zijn lezingen, betoogt hij dat de Verenigde Staten in rap tempo aan het veranderen zijn, maar wellicht niet zoals het op het eerste gezicht lijkt. Want ondanks (of misschien wel dankzij) het valse getrompetter van de Republikeinse Trump, maken de Verenigde Staten momenteel een regelrechte ruk naar het Democratischere links. Steeds meer Amerikanen steunen de progressieve aanpak: meer klimaatbeleid, strengere wapenwetten en meer geld voor onderwijs, OV en armoedebestrijding. Hoewel ook Charles Groenhuijsen niet kan voorspellen wat de uitkomst van de presidentsverkiezingen in 2020 zal zijn, is hij dus vol hoop over de toekomst van het land. Ook over de toestand elders in de wereld is hij optimistisch. Zo gaf hij bij opdrachtgevers als de Rabobank, Microsoft en Daimler zelfs een lezing over optimisme, waarin hij stelt dat de mens qua gezondheid, opleidingsniveau en vrijheid het nog nooit zo goed heeft gehad. Dit in tegenstelling tot wat de media, die zich toch vooral focussen op slecht nieuws, ons doen geloven. Om deze boodschap, waar ik het volmondig mee eens ben, live uit de mond van een welbespraakte mediaman te horen, daar zou ikzelf goud geld voor over hebben.

Beeld: Charles Groenhuijsen