Als je wat te vieren hebt, heb je natuurlijk ook wat te versieren. En dan kan je nauwelijks te veel confetti, glitter en schmink in je arsenaal hebben zitten. Totdat je je realiseert dat die feestelijke snippers en prutjes vaak vol zitten met plastic en chemicaliën. Ze zijn dus bar slecht voor de natuur, want uiteindelijk komt het allemaal op de grond of in de wereldzeeën terecht. Het feest toch niet echt lekker als je elk glittertje moet opvangen, als het überhaupt al mogelijk is…
Op Burning Man hebben ze zelfs alles wat zo ongecontroleerd weg kan wapperen, veren inkluis, op de zwarte lijst staan vanwege hun Leave No Trace beleid. Voor andere evenementen zijn er zo langzamerhand gelukkig genoeg innovatieve decoratieve alternatieven op de markt. Ga je mee op de biologisch afbreekbare versiertoer?
Mind your makeup
Een beter milieu begint bij jezelf, en deze versiertoer begint dan ook met de persoon in de spiegel. Op het eerste gezicht heeft facepaint geen schadelijke gevolgen voor de wereld, maar de schijn bedriegt. In veel schmink zitten er namelijk chemische stofjes die na het feest van de huid worden gewassen of geveegd. Die zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de dieren waar deze producten vaak op worden getest en soms zelfs voor de allergische mensenhuid. Voor natuurlijke schmink kan je terecht bij IngeSchminkt. Het is wel een ander soort schminck dan je gewend bent, op een vetbasis. Het is even oefenen om er net zulke mooie creaties van te maken, maar gelukkig biedt Inge ook workshops aan. Over workshops gesproken, Studio Stuifmeel toert met hun ecologische Schminkfabriek door het land om je te leren hoe je zelf ecologische cosmetica kan maken. Een aanrader, zeker ook voor de kids!

Glitter that doesn’t litter
Wat ook wel eens op het gezicht wil shinen, is glitter. Niet iedereen is er weg van. Het (onverwacht zeer succesvolle) Ship Your Enemies Glitter noemde het zelfs de ‘herpes van de hobbywereld’. Aan de andere kant bestaan er genoeg glitterfans op deze wereld om deze wereld te sparen met de heilige graal aller glitteraars: een biologische glittersoort. Enige waakzaamheid is op zijn plaats, want Glitteraars in LA schrijven dat ‘biodegradable’ een onheuse marketingterm is. Primark claimt die te verkopen. Echter staat op hun site geen keurmerk, uitleg over de precieze samenstelling of onderzoek naar schadelijkheid. Dat ziet er niet heel transparant uit en dat haalt er dan toch een beetje de glans er vanaf. De Deense distributeur EcoSparkles is duidelijker over de herkomst en schrijft dat de producent BioGlitter in maart 2019 ‘s werelds eerste 100% plasticvrije glitter lanceerde. In Nederland is deze ‘guilt-free glitter’ te koop bij het eerder genoemde Ingeschminckt of bij Azarius Confetti.
Vetter met confetti
Anders dan de naam doet vermoeden, verkoopt Azarius Confetti geen confetti. En voordat we hier distributeurs gaan droppen en jij er lukraak bommen van gaat droppen, is het goed om je even te verdiepen in deze strooisels. Wanneer het op het juiste moment wordt afgeschoten, maakt confetti in één klap je feest. Vet! Maar net zoals met de geest en de fles, krijg je de confetti maar lastig terug in je kanon. Op buitenterreinen kies je dus voor biologisch afbreekbare confetti, zoals Rozenblaadjes, Bio-Confetti van rijst of maïs, met bloemzaden gevulde Groeiconfetti of met eigen tekst personaliseerbare Bladconfetti. Als je het binnen gebruikt, realiseer je dan dat confetti overal naartoe verdwijnt en lastig opruimen is. Mocht het nat worden, ben je nog verder van huis, want dan kan het vastplakken, glad worden en kleur afgeven op de vloer. Dus… geen plastic kopen, hè 😉

Beeld 1 & 2: Unsplash
Beeld 3: Bio-confetti