Gastblog: De vraag naar inhoud groeit op festivals

Wat betekent dat voor jou als organisator?

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
inhoud sprekers - dept festival

Het maatschappelijke bewustzijn groeit in onze maatschappij en de vraag naar inhoud neemt toe. We komen er steeds meer achter hoe het met de aarde gaat, wat onze eigen impact daarop is en we hebben het over ethische kwesties. Zelfs op plekken die ter ontspanning dienen, wordt er nu aandacht aan besteed.

Het maatschappelijke bewustzijn kan natuurlijk op vele manieren geuit worden. Ook zijn we meer op zoek naar inhoud en zingeving in ons leven. 

LEES OOK: Gastblogger Maartje over ‘tijd voor diversiteit’

Voor ieder wat wils

Bewustwording is een super breed begrip en je kunt hierbij op bijna elk thema inzoomen. Wat de één interessant vindt, geldt bij de ander niet en een bepaald thema maakt bij de één meer indruk dan bij de ander. Bij sommigen gaat het over externe factoren en bij anderen over interne factoren.

Combinatie

Wat prettig werkt is een combinatie tussen maatschappelijke onderwerpen en even helemaal nergens meer aan denken. Een festival blijft natuurlijk een uitje om het gezellig te hebben, lekker te dansen en even nergens aan te denken. Toch kan de behoefte ontstaan om uiteindelijk ook wat inhoud mee naar huis te nemen. Als je dit op het festival op kunt zoeken, kan er aan alle behoeftes worden voldaan.

Vorm van bewustzijn

Bewustzijn kan op allerlei manieren gecreëerd worden. Een opsomming van voorbeelden: zang, theater, Spoken Word, DJ, comedy, videokunst, instrumenteel (bijvoorbeeld alleen door piano), verhaal, (menselijke) kunst, cabaret en stand-up.

Lowlands is de trendsetter onder de festival

Lowlands, één van de grootste en bekendste festivals van Nederland, geeft gehoor aan deze bewustzijn trends. Tijdens de 2019 editie zijn performers van en over poëzie, Universiteiten, Hogescholen, literatuur, science, positieve cultuurreizen, politiek, gender, autisme, multiculturaliteit, mind body and soul, yoga en theater allemaal aan bod gekomen. En nog veel meer.

Lowlands Close-up

Voor de betweters

Ook festivals zoals het Betweter Festival speelt perfect in op deze tendens. Zoals ze zelf aangeven op hun site: Voor iedereen die wil weten hoe de wereld werkt, nieuwe ervaringen niet schuwt en zich graag verwondert, is er het Betweter Festival. Een avondvullend indoor festival waar je als bezoeker op onderzoek uitgaat in een dynamisch programma met wetenschap, kunst en cultuur.

Gang van zaken

Bewustwording hoeft niet alleen in de vorm van acts. Een voorbeeld: bij sommige festivals betaal je voor je glas een bepaald bedrag. Het is de bedoeling dat je de hele dag uit hetzelfde glas drinkt. Omdat je ervoor hebt betaald heb je de neiging sneller om deze glazen inderdaad her te gebruiken in plaats van weg te gooien na je laatste slok. Ook hierdoor wordt het publiek bewust van een duurzaamheidsaspect: wegwerp plastic.

Persoonlijke ontwikkeling

Er is een trend gaande omtrent persoonlijke ontwikkeling. Onszelf beter leren kennen door middel van levensvragen, maar ook op het gebied van voeding en gezondheid. Wat is goed voor ons? Er zijn allerlei manieren om deze informatie tot je te nemen en nieuwe informatie in te winnen.

Sprekers op events

De link naar een maatschappelijk thema kan je daarmee op een interessante manier doorvoeren naar niet alleen festivals, maar ook zakelijke events. Bijvoorbeeld door een spreker in te zetten die wel een link heeft met de rest van het event, maar ook helemaal zijn of haar eigen indrukwekkende verhaal vertelt. Ook kun je door middel van catering bepaalde maatschappelijke thema’s raken, zoals duurzaamheid of toekomst. Tijdens een (zakelijk) event kun je tot nieuwe inzichten komen en met nieuwe dingen in aanraking komen. Thema’s die je interesse al hadden of thema’s die helemaal nieuw voor je zijn! Een goede plek om samen met de andere festival/ eventgangers bij stil te staan.

Kortom: Voor sprekers is er dus een nieuwe markt om te verkennen: de B2C events!

Beeld header: Dept Festival