branchenieuws

Herstel evenementensector is broos en gaat nog jaren duren

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Coronacrisis raakt evenementensector - grafiek op scherm

De evenementensector is één van de sectoren die het hardst geraakt is door de coronacrisis. Het totale omzetverlies bedraagt € 11 miljard.

Bouwen aan herstel

De verwachting is dat het herstel nog jaren duurt. Een forecast van onderzoeksbureaus Respons en Leisure Advies, in nauwe samenwerking met CLC-VECTA en VVEM, gaat uit van een verlies van omzet van € 5 miljard voor 2021 (-69%). Dit is gebaseerd op de uitkomsten over de eerste 3 kwartalen en de verwachtingen voor het 4e kwartaal. Normaal is de sector goed voor € 7,4 miljard op jaarbasis. In 2020 daalde de omzet al met een schrikbarende 81% (ruim 6 miljard). Dat betekent dat de sector in 2 jaar tijd € 11 miljard omzet heeft zien verdampen.

“Met het verruimen van maatregelen is de branche niet van de ene op de andere dag ‘back in business’. Sinds eind september komt de branche schoorvoetend op gang met minder bezoekers en meer kosten om alles in goede banen te leiden. Er zit dus nog weinig lucht in de branche”, aldus Riemer Rijpkema, directeur van CLC-VECTA en het EventPlatform. Willem Westermann van de VVEM vult aan: “Als sector doen we alles wat in onze macht ligt om evenementen veilig door te laten gaan. Je komt alleen binnen bij evenementen als je getest, gevaccineerd of genezen bent. We hopen van harte dat het demissionaire Kabinet ons het vertrouwen blijft geven dat wij verdienen zodat we kunnen blijven bouwen aan herstel.”