Food & Drinks

“Duurzaam cateren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid” (Paul van Essen, Van Essen Catering)

Voedselverspilling minimaliseren? Zo doe je dat!

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

Duurzaamheid is een hot topic in de evenementenbranche. Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaam cateren niet alleen een mooi streven is, maar ook daadwerkelijk effect heeft?

Paul van Essen, eigenaar van Van Essen Catering, pleit voor een gezamenlijke aanpak waarbij cateraar, opdrachtgever én de gasten verantwoordelijkheid nemen.

Waarom is duurzaam cateren een gezamenlijke verantwoordelijkheid?

“Duurzaamheid is niet iets wat alleen bij de cateraar ligt. Het is een ketenverantwoordelijkheid die begint bij de opdrachtgever en doorloopt tot de gast. Iedereen heeft een rol te spelen. Opdrachtgevers willen vaak duurzame keuzes maken, maar zodra dat betekent dat bezoekers minder vrije keuze hebben, ontstaat er soms weerstand. Daarom is het cruciaal om samen te werken en ervoor te zorgen dat duurzaamheid niet als verplichting voelt, maar een vanzelfsprekende keuze is.”

Van Essen Catering - Diner - Fotograaf Joep Rijk ©Joep Rijk
Van Essen Catering - Buiten festival - Nico Alsemgeest ©Nico Alsemgeest
Van Essen Catering - Teamfoto

Hoe kan voedselverspilling worden verminderd?

“Bij grote evenementen is verspilling een enorm probleem. Bij een sit down diner valt dat mee, want je weet precies wat men gaat eten. Maar wanneer je tien foodpunten hebt voor duizend mensen, weet je nooit exact hoe de verdeling uitpakt. Laat je bezoekers op de dag zelf kiezen, dan heb je of te veel of te weinig. Voor KPN verzorgden wij afgelopen januari de catering voor 2.000 gasten. Daar hebben we het volledig anders aangepakt. Gasten gaven namelijk vooraf aan wat ze wilden eten. Dit werkte fantastisch. We produceerden precies genoeg, waardoor de verspilling minimaal was en we efficiënter konden inkopen. Het mooie is dat dit niet alleen duurzamer is, maar ook kosten bespaart wat ik kan teruggeven aan de opdrachtgever.”

Welke weerstand kom je tegen bij opdrachtgevers en gasten?

“Er is vaak aarzeling, vooral omdat mensen bang zijn dat het de spontaniteit van een evenement vermindert. ‘Wat als ik op de dag zelf toch iets anders wil eten?’ is een veelgehoorde vraag. Dat snap ik, maar door de voordelen helder te communiceren, kun je die bezwaren wegnemen. Niemand wil onnodig eten verspillen. Zodra mensen begrijpen dat ze nog steeds lekker kunnen eten en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamer evenement, wordt de weerstand minder.”

Welke duurzame initiatieven gaan verder dan eten?

“Duurzaamheid stopt niet bij het menu. We hebben bij KPN bijvoorbeeld een recycle-systeem voor softcups gebruikt en kregen 94% van de bekers retour. Daarnaast zetten we in op mobiele accupakketten in plaats van dieselaggregaten en draait onze keuken volledig op zonnepanelen en verwarmen we het pand met warmtepompen. Elk onderdeel van een event biedt kansen om een stapje duurzamer te worden.”

©Nico Alsemgeest
©Nico Alsemgeest

Worden vegan en vegetarische opties steeds populairder?

“Zeker! Tijdens het KPN-event was 62% van ons aanbod vegan en tot onze verrassing koos 40% van de gasten voor een vegan gerecht. En dat zonder dat we het expliciet communiceerden. Dit bewijst dat als je gewoon lekkere gerechten aanbiedt zonder er een ‘duurzaam label’ op te plakken, mensen vanzelf duurzamere keuzes maken. Het stigma rond vegan eten verdwijnt langzaam, en dat is een positieve ontwikkeling.”

Hoe wordt duurzaam cateren de norm?

“Duurzaam cateren moet geen uitzondering zijn, maar de standaard. Dit betekent dat we als branche continu moeten blijven meten, evalueren en bijsturen. Wat werkt wel? Wat kan beter? Hoe kunnen we nog efficiënter omgaan met grondstoffen? Hoe kunnen we noshow zoveel mogelijk beperken? Alleen door constant te verbeteren en innovatief te blijven, kunnen we duurzame catering echt verankeren in de evenementenwereld.”

Wat is jouw advies aan opdrachtgevers?

“Begin op tijd. Ga in een vroeg stadium met je cateraar om tafel en bespreek hoe je een evenement zo duurzaam mogelijk kunt maken. Zorg dat duurzaamheid niet ten koste gaat van gastvrijheid, maar juist bijdraagt aan de totale ervaring. Wanneer iedereen binnen de keten meewerkt, van locatie tot leverancier en van cateraar tot gast, dan kan duurzaamheid moeiteloos samengaan met een onvergetelijk event.”

Bedankt Paul. Dit gesprek inspireert mij om scherper te kijken naar de hele keten in onze branche en de mogelijkheden voor duurzame catering. Hopelijk zet het anderen ook aan het denken om hun eigen events onder de loep te nemen.

“Dat zou heel mooi zijn. Laten we daar met zijn allen voor gaan.”

Natuurlijk waren we ook benieuwd hoe een opdrachtgever de duurzame samenwerking vond. Paul van Dijk, Lead Communicatie KPN, vertel hierover: “Ik herken het geschetste beeld van partijen die in beginsel huiverig zijn om vooraf bezoekers hun eetwensen op te laten geven. Je wil mensen alle ruimte en vrijheid geven om te eten wat ze willen. Maar in de praktijk pakte dit heel mooi uit. Niemand had hier moeite mee en uiteindelijk hebben we nihil verspilling. Ik ben heel blij dat Paul ons voorstelde op deze manier de catering in te richten en ik raad het andere bedrijven dan ook zeker aan. Duurzaamheid is inderdaad geen verplichting maar een vanzelfsprekende keuze”

Beeld: Van Essen Catering, Nico Alsemgeest, Joep Rijk