Update 8 juni: Wat je als organisator moet weten over testen voor toegang

Per juni is de tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen goedgekeurd. Deze wet geeft ons de mogelijkheid om al eerder ‘open’ te gaan met het gebruik van toegangsbewijzen. Tot wanneer we met toegangsbewijzen gaan werken is nog niet duidelijk. De tijdelijke wet is in ieder geval geldig tot en met september 2021, maar kan verlengd worden. In het openingsplan wordt aangegeven dat we vanaf stap 4 (30 juni) mogelijk de 1,5 meter kunnen loslaten, maar wel met behulp van de toegangsbewijzen. Er is geen geplande einddatum voor het stoppen met toegangsbewijzen benoemd in het openingsplan.

Hoe dan ook: als je nu al aan de slag wilt als evenementenorganisator, dan kan dat! Vanaf 5 juni kun je via deze site de benodigde testcapaciteit aanmelden. Je krijgt vervolgens binnen negen dagen te horen of er voldoende testcapaciteit is voor jouw evenement.

Welke onderneming of organisator moet zich melden bij Testen voor Toegang?

De evenementenorganisatoren die moeten zich melden bij Testen voor Toegang hebben onderstaande vergunningen moeten aanvragen (of werken onder de vergunning van een vaste evenementenlocatie):

  1. Doorlopende evenementenvergunningen: grootschalige evenementen bij grote eventlocaties met meer dan tienduizend bezoekers.
  2. Incidentele evenementenvergunningen met de volgende kenmerken:
  3. Publiek toegankelijk: Voor zowel evenementen met kaartverkoop als ook zonder kaartverkoop.
  4. Bekende en afgebakende locatie: Het evenement heeft de verplichting om aan de poort op coronatestbewijzen te controleren met de app.
  5. Tijdelijk of kortdurend karakter.

 

Voorbeelden van evenementen die zich moeten melden bij Testen voor Toegang zijn: professionele sportwedstrijd, sportevenement, festival of een concert met (on)versterkte muziek.

Ondernemingen in de sectoren en organisatoren van activiteiten die doorlopend testcapaciteit nodig hebben, hoeven zich niet te melden bij Testen voor Toegang voor testcapaciteit. Het gaat om horeca, casino’s, bioscopen, theaters, muziekpodia en evenementen die niet passen binnen de hierboven genoemde evenementen. Voor deze doorlopende activiteiten zijn inschattingen opgesteld van de benodigde testcapaciteit.

Wat heb je nodig bij de aanvraag?

Wanneer je je aanmeldt bij Testen voor Toegang heb je één van onderstaande nodig:

  1. Een vergunning of;
  2. Een aanvraag van een vergunning of;
  3. Een akkoord van de vaste evenementen locatie

 

Daarnaast vragen ze onder andere naar de datum van het evenement, het aantal bezoekers, de leeftijd van de bezoekers en de herkomst van de bezoekers.

Hoe werken de apps CoronaCheck en Coronacheck Scanner

Op dit moment mag je bij een aantal soorten locaties tot maximaal 50 personen per ruimte naar binnen. Met een toegangsbewijs mogen er meer dan 50 personen per ruimte naar binnen. We moeten nu nog 1,5 meter aanhouden, maar vanaf stap 4 (30 juni) in het openingsplan wordt het wellicht mogelijk met toegangsbewijzen de 1,5 meter los te laten.

De bezoeker moet onderstaande stappen doorlopen om een toegangsbewijs te krijgen:

  1. Je laat je testen
  2. Per mail ontvang je, binnen een twee uur, een (negatieve) testuitslag
  3. Dan maak je, door een code in te voeren, met de app CoronaCheck van je testuitslag een testbewijs. Dit bewijs is een QR-code.
  4. De QR-code laat je bij de ingang scannen door iemand met de app CoronaCheck Scanner. Daarnaast laat je je legitimatiebewijs zien.
  5. Je mag naar binnen

De testen zijn kosteloos en de testlocaties komen door heel Nederland. Er komt overigens ook een papieren testbewijs. Dit is een printversie van de QR-code.

In de privacyverklaring van de app CoronaCheck kun je meer informatie vinden over hoe de app omgaat met je gegevens, maar het belangrijkste is dit:

  1. In de QR-code staan minimale personeelsgegevens
  2. De gegevens worden niet centraal opgeslagen
  3. GPS of locatiegegevens worden niet bewaard

 

Met de app CoronaCheck kun je vanaf begin juli ook een persoonlijke code maken van je vaccinatiebewijs. Hierover is een aparte stemming van de Tweede Kamer nodig. Deze code kun je gebruiken als toegangsbewijs in Nederland, maar ook om te reizen naar het buitenland.

Goed om te weten

  1. Je mag alleen naar binnen met een geldig coronatoegangsbewijs via Testen voor Toegang. Met een negatieve zelftest of GGD test mag je dus niet naar binnen.
  2. Ook bezoekers die al gevaccineerd zijn moeten zich (vooralsnog) via Testen voor Toegang laten testen.
  3. Bezoekers zijn verplicht zich te laten testen anders wordt de toegang geweigerd. Dit regelt de nieuwe tijdelijk wet coronatoegangsbewijzen. Werknemers kun je wettelijk gezien niet verplichten om zich te laten testen. Geef je werknemers en vrijwilligers wel het dringende advies om te werken met zelftesten.
  4. Bezoekers moeten zich binnen 40 uur voor aanvang laten testen.
  5. Let op: de uitslag van de test is dus 40 uur geldig en kan binnen deze 40 uur meerdere keren gescand worden. Je bepaalt als organisator zelf het toegangsbeleid, maar het is aan te bevelen om de in- en uitloop zoveel mogelijk te beperken.
  6. Train je medewerkers op het uitlezen van de coronatoegangsbewijzen met de corona Check Scanner app.

 

En als laatste: licht je bezoekers in over Testen voor Toegang. Wil je de ‘Toolkit communicatie middelen Testen voor Toegang’ met daarin onder ander het eerder benoemde filmpje en de posters? Download het hier.

Infobord-corona-met-wassen-afstand-en-testen