branchenieuws

2022 breekt record met aantal festivals en concerten

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Uitzinnige menigte tijdens concert op festival - Taskforce

Festivals en concerten trokken in 2022 gezamenlijk 32,5 miljoen bezoeken, 2,4 miljoen bezoeken meer dan in 2019. Dit blijkt uit de branchecijfers die Respons jaarlijks in opdracht van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) opstelt en vandaag presenteert op Eurosonic-Noorderslag in Groningen.

De cijfers van festivals en concerten zijn de enige evenemententypen die in 2022 een positief waren. Alle andere typen, zoals sportevenementen, beurzen en markten bleven achter afgelopen jaar in vergelijking met 2019. De totale evenementenmarkt heeft in 2022 qua aantal evenementen 5% minder gedraaid dan in 2019, met 5 miljoen minder bezoeken dan de 89,8 miljoen bezoeken in 2019.

Uitgestelde concerten en eerste edities van nieuwe festivals hebben een belangrijk effect op de positieve cijfers in 2022 gehad. Muziekfestivals zijn volledig verantwoordelijk voor de goede resultaten. Nog nooit gingen er in Nederland zoveel mensen naar grote concerten als afgelopen jaar. Bij de concerten komen de positieve cijfers vrijwel volledig van inhaalevenementen. “Zonder het inhaaleffect van covid-19 is het nog maar de vraag of 2023 ook een groei zal laten zien”, aldus Willem Westermann van de VVEM.