Zo ziet een duurzaam menu eruit voor evenementen

In mijn vorige artikel schreef ik over circulair materiaalgebruik op een evenement. In dit artikel duik ik verder in op één van die materialen: eten en drinken. Het voedsel dat we eten is namelijk goed voor ongeveer 28% van de wereldwijde CO2e-uitstoot. Volgens het WWF moeten we de ecologische voetafdruk van een maaltijd onder de 0,5 kg CO2e krijgen om de doelen die zijn vastgelegd in het Akkoord van Parijs te halen. Naast energie en mobiliteit hebben eten en drinken de grootste milieu-impact op een gemiddeld evenement. Als organisator kun je het verschil maken door je menu te verduurzamen. In dit artikel bespreek ik welke stappen je kunt zetten op weg naar een duurzaam menu voor evenementen.

Meet je klimaatimpact

Om de klimaatimpact van voedsel te verminderen, moeten we onze voeding veranderen om minder koolstofrijke voedingsproducten op te nemen. De CO2e-voetafdruk van veel van het eten dat we nu consumeren is groter dan de bovengenoemde 0,5 kg CO2e per maaltijd. Een concreet voorbeeld is de uitstoot van rundvlees: dat kan tot zo’n 60 kg CO2e per kg uitstoten. Als organisator kan het daarom helpen om de klimaatimpact van je menu te berekenen. Toch wordt voeding vaak niet meegenomen in de CO2-berekeningen van evenementen. Hoe weet je als organisator hoeveel CO2 een gerecht uitstoot?

Er zijn verschillende organisaties die je daarbij kunnen helpen. Klimato werkt bijvoorbeeld met klimaatgegevens uit levenscyclusanalyses om de CO2-voetafdruk van maaltijden te berekenen. Daarmee kun je zien of een gerecht een lage, gemiddelde of hoge ecologische afdruk heeft. Ook organisaties als GiantLeaps en CarbonAte kunnen je helpen bij het in kaart brengen – én het verlagen – van de CO2-impact van een duurzame menu op evenementen.

make-love-not-co2-1536x1024

Werk met lokale partners

Eén van de manieren om de klimaatimpact van je menu te reduceren, is samenwerken met lokale partijen om het transportproces van je product te verminderen. Probeer in je gerechten bijvoorbeeld vooral gebruik te maken van lokale (seizoens-)producten. Op deze manier zorg je ervoor dat de ingrediënten zo min mogelijk afstand hoeven af te leggen, en daarmee verminder je de emissies. Een maaltijd legt momenteel 30.000 kilometer af voordat wij het consumeren. Een korte voedselketen brengt onder andere dat getal omlaag.

Maar je kunt op meer vlakken samenwerken met lokale partners. Het Rijksprogramma ‘Circulaire Economie’ stelt vast waar Nederland in 2050 wil zijn. Biomassa en voedsel is een van de genoemde prioriteiten. Door reststromen van voedsel te gebruiken zorgen we ervoor dat we zo min mogelijk voedsel onnodig als afval zien. Zo kun je samenwerken met lokale partijen om restproducten te verwerken.

Samenwerken met duurzame partijen? In de URL Index van Green Events vind je duurzame partners in de evenementenindustrie.

Inspireer je bezoekers

Voor evenementen staat de ervaring van bezoekers vaak voorop, en het menu dat je aanbiedt speelt daar een grote rol bij. Dat een duurzaam menu niet samengaat met de tevredenheid van bezoekers is inmiddels een achterhaald feit: een onderzoek van Proveg laat bijvoorbeeld zien dat twee op de drie ondervraagden het een goed idee vinden als producenten of chefs dierlijke ingrediënten vervangen met plantaardige alternatieven.

Je kunt als evenement ook de keuze maken om je bezoekers te betrekken bij de verduurzamingskeuzes die je maakt. In een interview met duurzaamheidsmanager Martin Thim legt hij bijvoorbeeld uit dat festival Northside mensen uitnodigt om deel te nemen aan proeverijen en workshops. Daarnaast ziet hij ook in dat een duurzaam menu niet hoeft te gaan om opoffering, maar om het aanbieden van goede alternatieven. Een duurzaam menu hoeft niet saai te zijn. In een onderzoek van het World Resource Institute lees je bijvoorbeeld hoe je plantaardige gerechten aantrekkelijker kunt maken voor je bezoekers.

plantbased-food-kennisbank green events1536x1025

We zijn wat we eten

Zoals eten en drinken een groot onderdeel is van ons leven, maakt het ook een groot onderdeel uit van de bezoekerservaring op een evenement. Het is daarom logisch dat we met een kritische blik moeten kijken naar het eten dat we consumeren om de doelen van Parijs te halen. In de evenementenindustrie kunnen we daar grote stappen in zetten. Zo is Festival Northside is ervan overtuigd dat ze de juiste keuze maken door volledig over te stappen op een plantaardig menu. Daarbij vinden ze het hun verantwoordelijkheid om bezoekers mee te krijgen in die transitie. Als je als festival of event enthousiast bent over de duurzame keuzes die je maakt, wees dan vooral niet bang om dat te delen met een groter publiek!

Met deze stappen kom je steeds dichterbij een duurzaam menu voor evenementen.