Vijf tips over circulair materiaalgebruik op een evenement
Een evenement is tijdelijk en daarmee wordt veel materiaal ook tijdelijk ingezet. Denk hierbij aan aankleding, decor, signing en materiaal om eten en drinken in te serveren. Bij de afbouw van een evenement wordt afhankelijk van de mogelijkheden op locatie het overgebleven materiaal als restafval afgevoerd, of in een beter scenario in verschillende stromen zoals karton, glas en hout afgevoerd. Er is nog een wereld te winnen in de evenementen industrie als we het hebben over materiaalgebruik. In dit artikel legt Lyke Poortvliet van Green Events je uit waarom we onze manier van werken moeten veranderen en waar je kan beginnen als organisator, zodat jouw evenement meer circulair wordt.
In 2050 een circulaire economie.
Alle grondstoffen hoogwaardig hergebruiken zodat er geen sprake meer is van ‘afval’. Dat is waar een circulaire economie voor staat en waar Nederland in 2050 wil zijn. Daarom heeft Nederland als doel gesteld om in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen te halveren en circulair gezien voorop te lopen. Het rijksprogramma Circulaire Economie moet dit mogelijk maken. Ook wordt het gebruik van wegwerp plastic (single use plastic) aangepakt. Zowel op Europees als landelijk niveau komen er grote veranderingen betreft regelgeving aan.
Rethink, Reduce, Repair, Re-use & Recycle
Een circulaire economie vraagt om een aanpak waarbij producten en materialen zó zijn ontworpen, dat je ze kunt hergebruiken. Van ‘Take, Make and Waste’ naar een circulair systeem waarin producten en materialen zó zijn ontworpen, dat ze kunnen worden hergebruikt. Uiteraard met zo min mogelijk waardeverlies en zonder schadelijke impact op het milieu. Om dit te bewerkstelligen, helpt het R-model je met 5 praktische strategieën bij het inkopen van materialen en producten voor jouw evenement. Hierbij geldt: hoe hoger de strategie, hoe groter de impact.
- Rethink: Hoe bereik je op een andere manier hetzelfde doel zonder het gebruik van materiaal?
- Reduce (of refuse): Verminder het gebruik van producten die niet echt noodzakelijk zijn.
- Repair: Repareer (bijvoorbeeld meubilair of decor) zodat het voor meer events kan worden ingezet
- Re-use: Is een product zoals een drank- of voedsel verpakking vervangbaar voor een herbruikbaar alternatief?
- Recycle: Kies voor een hoogwaardige recycling van materialen zoals PET, plastic, karton, GFT en glas.
5 tips voor organisatoren van evenementen
1. Design out single-use
Bedenk voor elk product dat maar eenmalig wordt gebruikt een alternatieve oplossing zoals een waterflesje, drinkbekers, productie boeken, programmaboekje, give-aways, flyer, confetti en ballonnen. Denk hierbij aan oplossingen zoals watertappunten, herbruikbare bekers, digitale informatievoorziening en activaties zonder het verspillen van materiaal. Neem deze voorwaarde ook mee richting partners, sponsors & deelnemende partijen.
2. Huren in plaats van kopen
Zorg dat elk product dat je gebruikt ook vaker gebruikt kan worden Doe dit in samenwerking met de locatie, huidige leveranciers of start-ups die zich ontwikkelen op het vlak van circulariteit. Voorbeelden hiervan zijn Kartent, Lease a Shirt, Broke Ass Millionaires. Geef producten dusdanig vorm zodat een andere evenementen organisator hier ook gebruik van kan maken. Denk hierbij aan banners, signing, crew-kleding en decor. Vermijd het vermelden van jaartallen of logo’s en teksten die betrekking hebben op een eenmalig evenement.
3. Betrek je leveranciers & partners
Bij de opbouw, het evenement zelf en afbouw komt veel (verpakkings-)materiaal van leveranciers, partners en standhouders vrij. Betrek hen bij je doel om zo min mogelijk restafval achter te laten en ga in gesprek over alternatieven. Mocht een leverancier of partner het materiaal als essentieel zien, zorg dat dit hoogwaardig gerecycled kan worden bv karton of PET. Denk samen na over een manier om het materiaal als monostroom in te zamelen.
4. Betrek je bezoekers
Neem je bezoeker mee in je doel om zo min mogelijk restafval te produceren. Denk hierbij aan het meenemen van een eigen waterfles & tas, cup-retoursysteem. Bij feestelijke gelegenheden (bedrijfsfeesten) de vraag om geen wegwerp feestartikelen mee te brengen, en een feestoutfit te huren bv Mydressoir of ruilen in plaats van eenmalig aanschaffen.
5. Meten, vieren & leren
Monitor het materiaalgebruik wat je hebt kunnen voorkomen, het materiaal dat hoogwaardig gerecycled kon worden en je uiteindelijke kilo’s restafval. Vier de successen en deel de resultaten in je organisatie, met partners en misschien zelfs met bezoekers. Evalueer waar het niet goed ging, en bekijk hoe je dit in een volgorde productie kan verbeteren. Wees je ervan bewust dat nieuwe dingen uitproberen niet altijd meteen goed gaat. Zet in op progressie en laat je niet uit het veld slaan door “maar we doen het altijd al zo”, “dat is heel onhandig” et cetera.
Stilzitten is stilstaan, de toekomst is circulair. Let’s Go!
Even uitzoomen: waarom moeten we wereldwijd anders met materiaal omgaan?
Wereldwijd verbruiken mensen meer natuurlijke grondstoffen dan de aarde per jaar kan voortbrengen. Deze grondstoffen worden onder andere gebruikt als brandstof voor energie, voor voedselproductie en voor het vervaardigen van materialen waar producten van gemaakt worden. Overmatig grondstoffengebruik leidt onder andere tot uitstoot van emissies, bodem- en waterverontreiniging en ontbossing. Ook veroorzaakt het een enorme afvalproductie. Dit vraagt om een andere aanpak: Van ‘Take, Make and Waste’ naar een circulair systeem waarin producten en materialen zó zijn ontworpen, dat ze kunnen worden hergebruikt met zo min mogelijk waardeverlies en zonder schadelijke impact op het milieu. Wereldwijd wordt er jaarlijks namelijk meer dan 2 miljard ton afval geproduceerd. Een groot gedeelte daarvan wordt niet gerecycled maar verbrand, gestort of erger nog – het komt in de bodem, rivier of zee terecht. Hoe voorkomen we dat de aarde onleefbaar wordt?
Succes met de tips en inzichten. Hopelijk wordt jouw volgende evenement al iets meer circulair!