Belichting op de juiste manier transformeert jouw event tot een succes

De juiste belichting tijdens een evenement is fundamenteel en wordt tegelijkertijd vaak over het hoofd gezien. Aandacht voor detail maakt het verschil tussen een gemiddeld evenement en een fantastisch evenement.

Belichting is zoveel meer dan alleen een spotlight op de spreker of artiest. Door middel van licht kun je sfeer creëren, je evenement een professionele uitstraling geven, of het gebruiken in combinatie met architecturale elementen om een visuele ervaring op te bouwen. We delen 8 tips om ervoor te zorgen dat de verlichting van jouw evenement de impact creëert waarnaar je op zoek bent.

Tip #1: wat voor soort evenement?

Tijdens zakelijke evenementen wordt belichting vaak gebruikt om presentaties te ondersteunen, terwijl bij publieksevenementen verlichting wordt gebruikt om de algehele setting te verbeteren of om een feeststemming te creëren op een festival.

Tip #2: armaturen

Kies altijd de juiste armaturen qua budget en benodigdheden. Kijk vooral bij festivals goed naar het beschikbare budget. Voor festivals is het makkelijker om over te schakelen naar andere armaturen dan voor een bedrijfsevenement, omdat je bij sommige lampen vaak niet alle beschikbare functies nodig hebt. Meestal kunnen alternatieve lampen hetzelfde lichtontwerp ondersteunen. Dit kan financieel een groot verschil zijn, maar het zal geen substantiële verandering zijn voor de show in vergelijking met het gebruik van eerste keus armaturen. Bij zakelijke evenementen ben je hierin veel minder flexibel.

Voor zakelijke evenementen is het belangrijk om ook naar het gewicht en geluid van de lamp te kijken. Bij een festival is het vaak erg luid en maakt een eventueel zoemend geluid niet uit, maar bij het luisteren naar een spreker tijdens een corporate sessie kan dit erg storend zijn. Tevens worden zakelijke evenementen regelmatig in ballrooms van hotels gehouden, waardoor er qua rigging veel minder mogelijkheden zijn en gewicht snel een probleem is. Plafonds zijn vaak laag, dus je wil ook niet te grote armaturen gebruiken, omdat dit niet subtiel genoeg is.

Tip #3: luister naar de klant

Welke eisen stelt de klant? Waar ligt de nadruk op? Video is vaak leidend voor zakelijke evenementen omdat het de boodschap laat zien op het scherm. Om video echt te laten knallen en de boodschap de juiste beleving mee te geven, is goede belichting benodigd. Dit kan op diverse manieren. Bijvoorbeeld de ambilight manier zoals Philips met de TV’s heeft uitgewerkt, maar ook op andere manieren. De klant kan bijvoorbeeld besluiten om een groot LED- of projectiescherm te gebruiken om presentaties te laten zien. Hier kan licht aan worden toegevoegd om het scherm te ondersteunen en de spreker te accentueren. Licht (en LED-armaturen) kunnen ook leidend zijn en gebruikt worden om een bepaalde sfeer te creëren.

Tip #4: Tijd is altijd een meerwaarde

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een tijdcode voor de show, neem dan de tijd om te programmeren. Ga er niet vanuit dat dit net zo snel gaat als bij live belichten. Een goede richtlijn is ongeveer 1 uur programmeren voor 1 minuut basis show. Tijdcode shows hebben zeker een meerwaarde, maar het is goed om er rekening mee te houden dat wijzigingen op het laatste moment erg moeilijk zijn, omdat het erg veel tijd kost om te maken. Over het algemeen zou je voor programmeren kunnen zeggen dat meer tijd altijd beter is. Hoe meer armaturen, hoe langer het duurt voordat iets er goed uitziet. Er is meer tijd nodig om goede posities in te nemen. Tijd is altijd een meerwaarde.

Tip #5: hoe te bedienen?

De nieuwe type LED-armaturen zijn zowel vanaf de lichttafel als vanaf videosystemen te bedienen. Zo kunnen LED-strips eenvoudig vanaf de lichttafel worden aangestuurd voor simpele effecten zoals twinkelen. Besturing vanuit videosystemen wordt vaak gebruikt voor meer diverse effecten, zoals het versterken van bijvoorbeeld video plaatjes. Dit kost meer programmeer tijd voor het videoteam.

Tip #6: lichtgebruik overdag of ’s nachts

Overdag gebruik je vaak armaturen waarvan je de lichtbron kan zien, zoals blinders, strobes of LED -”pannenkoeken”. De mooie bundels die je in het donker met een beetje rook ziet, komen overdag niet tot hun recht. ’s Nachts is het makkelijker om een bepaalde sfeer met meer diepte te creëren. Een landschap dat echt een blikvanger is en waar mensen ook echt naar gaan kijken.

Tip #7: netjes en recht

Werk altijd erg precies tijdens de load in. Zorg ervoor dat de lampen netjes in de set zijn verwerkt en dat ze netjes en recht worden opgehangen. Dit scheelt veel tijd bij het programmeren en stellen. Dit zie je terug in het resultaat.

Tip #8: maak gebruik van experts

Gebruik professionele ondersteuning om resultaten van hoge kwaliteit te creëren.

Wil je weten wat Unlimited Productions kan betekenen voor jouw volgende evenement? Neem dan contact op via contact@unlimited-productions.com.

The-Stage-Is-Yours-blauw-uitgelicht-Unlimited-Productions-RAI-Amsterdam Foto: Nathan Reinds // www.nathanreinds.nl