Adviezen voor catering na corona

Corona heeft ons gedwongen na te denken over de manier waarop we eten en drinken, oftewel catering, serveren. Dit heeft ons nieuwe inzichten gegeven. Veiligheid en hygiëne zijn nog belangrijker geworden. Nu we langzaamaan weer gaan nadenken over het samenbrengen van groepen mensen, is het ook goed om na te denken hoe de catering een bijdrage kan leveren aan het gevoel van veiligheid. We willen gasten onbezorgd laten genieten en welkom laten voelen.

Welke adviezen zijn er op het gebied van catering.

Ruimte

Het afgelopen jaar zijn we gaan wennen aan iets meer ruimte tot elkaar. Zorg bij een lunch of diner dat er voldoende ruimte is. Zet bij een sit down diner de tafels iets verder uit elkaar. En zet geen 10 personen aan een ronde tafel van 180cm.  Geef de gast wat extra ruimte. Ook al betekent dit voor de venue dat er minder mensen in een ruimte kunnen dan voorheen. Met name in gesloten ruimtes zal de gast dit extra waarderen.

Voldoende afzetruimte

Bij een walking dinner is het sowieso fijn om een ruim aantal statafels te hebben zodat je makkelijk even je drankje kwijt kunt terwijl je een hapje eet. Op deze manier hoef je je gesprekspartner niet te vragen om even je drankje, tas of servet vast te houden.

Catering-na-corona-2-1536x1024

Voedselveiligheid

Werk met een gerenommeerde cateraar die voldoet aan de voedselveiligheidseisen.

Spreiding

Overweeg om ontvangst en vertrek van gasten te spreiden qua tijd. Dit is nuttig voor registratie, garderobe, maar ook voor barren en uitgifte van eten.  Het voorkomt dat er teveel mensen tegelijk op een klein oppervlak bij elkaar komen te staan.

Individuele porties

Tafelgarnituur waar iedereen met het zelfde lepeltje een handje nootjes neemt zijn af te raden.  Beter is het om bij alles goed na te denken over individuele porties.

Catering-na-corona-1-1161x1536

Presentatie

Denk aan creatieve manieren van presenteren. Niet alles hoeft individueel verpakt te zijn, want we willen ook aandacht voor duurzaamheid. Maar denk wel na over ‘veilige uitstraling’. Een amuse lepel per persoon, een hapje onder een glazen stol, een salade in een doorzichtige bal, een individueel borrelplankje, etc. Er zijn 1.000 en 1 leuke manieren om eten en drinken hygiënisch te presenteren. Dat is nog eens inspirerende catering na corona.

Food stations

Gasten zelf laten opscheppen vanaf een buffet voelt niet meer goed. Een betere optie is om ook hier individueel opgemaakte gerechten vanaf food station of buffet aan te bieden. Dit kan al opgemaakt klaar staan of ter plekke op verzoek door een chef worden samengesteld.

Catering-na-corona-3-1-1536x873

Crew

Meer dan normaal is het belangrijk dat je er als opdrachtgever vanuit kunt gaan dat de medewerkers werken conform de hygiëne eisen en dat ook uitstralen. Het regelmatig handen wassen is de basis, maar denk ook aan schone werkruimtes, verzorgd uiterlijk en schone kleding. Het draagt bij aan veilige en hygiënische beleving.

Duurzaamheid

Corona heeft ons ook duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar we zijn. We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het behoud van onze planeet. Laat je door de cateraar informeren over duurzame opties. Denk hierbij aan meer plantaardige gerechten, CO2 compensatie, maatschappelijke betrokkenheid, beperken waste en verpakking, etc.

Tot slot, vergeet niet dat de voedselveiligheid in Nederland al goed gereguleerd was voordat we kennis maakten met corona. Dus het vertrouwen dat we veilig kunnen genieten van heerlijk eten en drinken mag er wat ons betreft sowieso zijn! Met deze adviezen moet een creatieve catering invulling ook na corona mogelijk zijn.

Catering-na-corona-4-1536x1024