Het verschil tussen online, virtuele en hybride events

Tips en informatie over online events! - Tycho's Eye Photography

Online events of digitale events, virtuele events en hybride events. Deze termen worden door elkaar gebruikt, wanneer het gaat om het laten plaatsvinden van een evenement via het internet. Maar hoe organiseer je zo’n online evenement? En wat zijn de verschillen tussen online, digitaal en virtueel?

Wat is een online of digitaal evenement?

Online of digitale evenementen vinden altijd plaats in een online omgeving in plaats van een fysieke locatie. Ze worden vaak opgenomen vanuit een studio of andere ruimte, en zijn altijd zonder fysieke gasten. Digitale evenementen werken in essentie met dezelfde opzet als live evenementen, wat betreft gebruik van audio, video, camera-operator et cetera. Het eindproduct wordt echter niet op een groot LED-scherm en op een groot podium getoond, maar via een kleine afbeelding op een beeldscherm (laptop/telefoon/tablet).

Invitado online event van Lely op het scherm van een Mac PC

Wat is een virtueel evenement?

Virtuele evenementen zijn een vertakking van digitale evenementen. Door de creatieve mogelijkheden komen ze qua look & feel het dichtst bij een live evenement. Je kunt mensen (bijvoorbeeld keynote speakers) positioneren in een virtuele omgeving door middel van een green screen zodat ze in een ‘vrije virtuele wereld’ rondlopen.

Live Legends - LIVE@HOME - Virtual Event Arena - virtual event - online event - congres - seminar

Wat is een hybride evenement?

Hybride evenementen vormen een combinatie tussen live en digitaal. Je hebt zowel te maken met mensen die online kijken, maar ook met fysieke gasten op locatie. Als je voor een hybride vorm kiest, moet je ervoor zorgen dat de gasten op locatie ook te zien krijgen wat er naar de camera wordt overgebracht en vice versa. Deze balans tussen online en offline vormt een extra dimensie voor de productie om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de zichtlijnen zowel voor mensen op locatie als online. In werkelijkheid wordt vaak aan een van de twee (online of offline) de voorkeur gegeven en wordt de andere doelgroep als complementair beschouwd.

De lustrumeditie van The Experience Conference - IDEA

Wat is de juiste vorm voor jouw event?

Samenvattend zijn er meerdere opties voor online evenementen, afhankelijk van de event behoeften en de hoeveelheid interactie die wordt gezocht met de gasten die vanachter hun laptop of pc kijken, variërend van eenzijdige communicatie, interactieve sessies en een dialoog.

Wil je precies weten hoe je een online event organiseert, check dan onze Kennisbank met gratis interessante artikelen. Daar vind je stappenplannen en diverse formats, zodat je gemakkelijk jouw volgende online event, digitale event of hybride event kunt organiseren.

Meer weten over welke moderators, interactieve activiteiten en ludieke entertainment perfect geschikt zijn voor een online event? Kijk dan hier voor een actueel overzicht met tips die zorgen dat jouw volgende online evenement echt een onderscheidend succes wordt!

Succes!

Beeld: Bart van Rooy | Big Vis, Live Legends, BINK