branchenieuws

VVEM vraagt kabinet om perspectief voor evenementensector

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Zanger die 4 vingers in de lucht doet tijdens concert - EventZ

Vanaf de start van de pandemie werden er ruim 7200 grotere en zeer veel kleinere evenementen geschrapt. Vergeleken met de bezoekaantallen in 2019 mist de sector in de periode van maart 2020 tot en met december 2021 op die grotere evenementen bijna 167 miljoen bezoeken. In absolute aantallen worden vooral de festivals, publieksbeurzen en concerten zwaar getroffen, zowel in het verlies aan aantallen evenementen als aantallen bezoeken. Daarom vraagt VVEM om perspectief.

Evenementen 2019 - 2021 per jaar
Evenementen 2019 vs 2021 per categorie
Evenementen 2019 - 2021 per maand

De afgelopen periode is gebleken dat als organisatoren de ruimte krijgen, zij in staat zijn om goede evenementen te organiseren. In de zomer van 2020 zagen we een opleving in het aanbod maar bleef door de strenge maatregelen het aantal bezoeken achter. Het recente najaar toonde een inhaaleffect; er werden in oktober 2021 zelfs meer evenementen geprogrammeerd dan in 2019. De aantallen bezoeken of deelnemers trokken, ondanks de beperkingen, ook flink aan. Dat onderstreept de behoefte van het publiek om evenementen te bezoeken.

Gezien de voorbereidingstijd is het belangrijk dat tijdig wordt aangegeven wanneer er weer iets kan. Besluitvorming per drie weken is voor de sector niet werkbaar. De behoefte om te organiseren is groot, bij voorkeur zonder maar als het moet met beperkingen. VVEM roept het kabinet op om in de persconferentie van 25 januari a.s. het perspectief voor de evenementensector te laten weten.