branchenieuws

Belgische Raad van State zet streep door sluiting cultuursector; bioscopen en theaters weer open

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×
Rechtbank hamer

De Belgische federale regering heeft dinsdagavond besloten theaters en bioscopen weer te openen voor maximaal tweehonderd bezoekers.

De heropening volgt op een uitspraak van de Belgische Raad van State die de sluiting van de cultuursector ‘disproportioneel’ noemt en de maatregel per direct schorst.

Op de sluiting van de cultuursector werd woedend gereageerd. In verschillende Belgische steden vonden zondag demonstraties plaats tegen de maatregel en meer dan tachtig theaters en bioscopen besloten gewoon open te blijven. Ook gemeenten sloten zich hierbij aan en zeiden niet te gaan handhaven. Theaterproducent Mathieu Pinte stapte uit naam van de cultuursector voor een spoedprocedure naar de Raad van State, die hem dus gelijk gaf.

Volgens de Raad is onvoldoende onderbouwd ‘waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid’. Omdat de Belgische pandemiewet sterk de nadruk legt op het deskundig advies, moet de regering volgens het rechtscollege heel goede redenen hebben om daarvan af te wijken.

De federale regering besloot na spoedoverleg om terug te keren naar de oude maatregelen voor de cultuursector. Als de verschillende Belgische regeringen en hun ministers van Cultuur woensdag akkoord gaan, gaat voor bioscopen, theaters en concertzalen weer gelden dat ze maximaal tweehonderd bezoekers mogen toelaten, met zitplaatsen, verplicht mondmasker en coronapas. Andere activiteiten en evenementen die binnen plaatsvinden, blijven wel verboden.

Bron