Wat zijn de ervaringen en leermomenten van online sprekers?

“Wat vond je er nu eigenlijk zelf van?”

Bewaar je inspiratie!

Log in of maak een account aan en bewaar jouw inspiratie op een Board.
Maak zoveel Boards als je wilt!

Maak een account

Vul de velden in en ga direct aan de slag met Boards!

Wachtwoord
Voornaam
Achternaam
Ik geef toestemming om mijn gegevens te gebruiken voor de Boards functionaliteiten op de event inspiration website.
×

De verschuiving van fysieke naar online events was zich langzaam aan het opbouwen. Door corona is ‘go digital’ ineens de norm. Dat is even schakelen voor jou als event organizer maar ook voor (een deel van) de sprekers. Een aantal hebben televisie-ervaring, maar voor een groot gedeelte van de sprekers en dagvoorzitters is het nieuw om voor een camera te staan.

We vroegen drie van hen hoe zij het voor de camera spreken en presenteren ervaren en wat voor hen de grootste verschillen zijn met fysieke events. Om te beginnen Ron Simpson. Hij is creatief ondernemer, één van de oprichters van The Avocado Show en spreker. Wendelien Wouters en Anouschka Laheij zijn daarintegen juist dagvoorzitters met bakken ervaring op het gebied van live events. We vroegen alle drie de sprekers naar hun ervaringen en presentatieskills.

Ron Simpson spreker

De ervaringen van sprekers

Ron Simpson: “Ik ervaar het presenteren op beeld als een goed alternatief om mensen, teams en partners te kunnen inspireren en te engagen, maar absoluut niet als een volledige vervanger voor live events. Het is tof en biedt een heleboel mogelijkheden, maar je mist soms toch de directe connectie met het publiek om nóg scherper in te kunnen spelen op humor, reacties en onverwachte wendingen. Er zijn dingen die je nog veel beter kunt doen op beeld, meer content en tools om mee te spelen, andere humor om te gebruiken en het bereik is natuurlijk potentieel oneindig. In mijn toekomstige wereld is er ruimte voor allebei de disciplines, maar zal de één nooit het ander worden en andersom.”

Wendelien Wouters - spreker

Wendelien Wouters was één van de ‘corona-primeurs’ van Nederland: “Er werd nog niet getest toen, maar alles wees erop: hoesten, af en aan koorts en hondsmoe. Een bak ellende vanuit het niets. Naast rust nemen trainde ik ook direct in het online modereren via meerdere trainingen. Ik was vastbesloten om het podium te verruilen voor een online platform.”

Anouschka Laheij - spreker

Anouschka Laheij: “Presenteren op beeld is in zekere zin intiemer dan voor een grote zaal. Je komt letterlijk door het beeld iemands ruimte binnen. Op de één of andere manier moet je in staat zijn door dat beeld heen te breken en met jouw energie die kijker achter dat zwarte gat te raken.

In het verleden had ik al wel webinars gedaan en geïnvesteerd in een cursus ‘presenteren voor de camera’. Dat kwam nu natuurlijk allemaal heel goed van pas. Als online/hybride dagvoorzitter is het nog steeds van belang dat je de stemming en de behoeften van je zaal en kijkers in de gaten houdt. Dat kan heel mooi met interactieve tools en ook door het samenwerken met een online moderator die echt voor de mensen thuis zorgt bij een hybride vorm.”

Wat is het grootste verschil met een fysiek event?

Volgens Ron zijn de grootste verschillen dat je de zaal niet even goed kunt ‘lezen’. “Door minder directe feedback, geen gelach of applaus bij humor of sterke punten is het soms maar hopen dat de boodschap of grap is aangekomen.

Sessies met directe feedback in de schermen of via een livechat maken het daarentegen wel weer leuk. Al met al is het een beetje het gevoel dat je radio maakt. Gelukkig vinden mensen radio nog steeds heel leuk.

Er zijn ook specifieke voordelen, zoals het beter kunnen inzetten van content, digitale tools en natuurlijk veel meer mensen tegelijkertijd kunnen bereiken, op meerdere locaties en in meerdere landen. Het is ook interessant dat de kijkers onderling met elkaar kunnen praten en op dingen kunnen reageren, zonder dat ze je talk verstoren. Dat maakt het voor een kijker absoluut interactief.”

Event Inspiration - Podium in de Jaarbeurs omringt met schermen met bezoekers van het online event The Digital Dutch (foto @Floris Heuer)

Volgens Anouschka moet de voorbereiding nog beter en strakker. “Je moet de vaart er goed in houden. Mijn voorbereiding thuis richt zich nu ook nog meer op de flow van de uitzending. Thuis loop ik deze meerdere malen door in mijn hoofd zodat ik wanneer we live gaan echt verbinding maak met mijn gasten en de onderwerpen. Op het moment dat we live gaan kan ik daarom heel makkelijk  -zonder autocue- mijn gasten aankondigen en bruggetjes maken tussen de onderwerpen. Dat geeft ontspanning, rust en vaart en regie tegelijkertijd.”

Wendelien vult aan: “Normaal loop je als dagvoorzitter op in geroezemoes en volgt na je opkomst de stilte als vanzelf of moet je er zelfs op wachten. Maar nu, stilte. En geen enkel gevoel met de kijker. Geen mogelijkheid mijn publiek te lezen. Gelukkig zijn er tal van tools, zoals inzet van de chat, polls om te stemmen, foto’s laten sturen van hoe je er thuis bij zit, live verbindingen met mensen op andere locaties en inzet van filmpjes en andere media. Waar ik offline zoek naar interactie, doe ik dat online ook. Daarnaast ben ik onder de indruk van de vaak rake vragen van mensen thuis. Zijn het de stille woordkunstenaars die zich meer laten horen dan in een zaal?

Waarin het online werken ook echt op tv maken lijkt, geldt ook dezelfde snelheid: korte items en to the point. Waar tv kiest voor reclames, hebben we online ook breaks nodig: dus leve de aftelklokken of, liever nog, een mooi lied van een muzikant die aansluit bij de inhoud of de plek van het event.”

TV-regisseur Danny Melger geeft tips voor registratie van online events

Kortom, het is een leerschool waarin de ene spreker verder is dan de ander en velen al cum laude zijn geslaagd. Check dus wat online sprekers voor jouw volgende online event kunnen doen. Wedden dat het geslaagd is?!

Beeld: Tycho’s Eye Photography (header), Sprekershuys (foto’s van spreker), Jaarbeurs en Danny Melger